Skocz do zawartości

Migracja użytkowników z forum PCLab (*)

azgan

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, Strutter napisał(a):

@Dirian

Co do ramów, cennik wygląda tak:

415 zł - 6000 CL36

419 zł - 5600 CL30

425 zł - 6000 CL30

Obecnie wybrana opcja to 415 zł. Jeśli dobrze rozumiem, chodzi o opcję 425 zł. Wychodziłem z założenia, że wystarczy zabawa w UEFI i dycha w kieszeni. Tym niemniej, duża część osób mogłaby tego nie zrobić, więc jestem otwarty. 

Zdecydowanie 6000 cl30. 98% kupujących - jeżeli cokolwiek ruszy, to ustawia xmp i na tym się kończy kwestia ramu. Dycha różnicy, to nawet nie ma co się zastanawiać. 

9 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a):

Dla mnie, najbardziej niebywały jest pkt 3.
Że ktoś mimo wszystko, nie chciał tego zmonetyzować.
Moim zdaniem, to jest wyłącznie przez niewiedzę, jak "cenną rzecz" wywala się w kibel.

W erze Reddita i Discorda, fora odchodzą niestety do lamusa, szczególnie że koszt utrzymania serwerów można przerzucić na kogoś innego. A nawet Reddit ma problem ze zmonetyzowaniem się, a co dopiero bardzo wąskie forum o IT i to tylko po polsku.

Godzinę temu, Pulpit napisał(a):

W erze Reddita i Discorda, 

Nie znam, nie używam, nie lubię, nie mam narzędzi, nie potrafię się poruszać... jak zdecydowana większość "użytkowników starego internetu" - czyt. boomerów z PCLab. ;) 

Godzinę temu, Pulpit napisał(a):

fora odchodzą niestety do lamusa, 

Co jest upiorne, bo dla mnie fora, są najczytelniejszą i najbardziej trwałą forma dyskusji pisanej. 

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
  • Upvote 2

46 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Co jest upiorne, bo dla mnie fora, są najczytelniejszą i najbardziej trwałą forma dyskusji pisanej.

A co bardzo lubią spamerzy, handlarze, frustraci i sądownicy. Plus jako admin odpowiadasz za każdą opublikowaną na łamach forum reklamę, głupotę, groźbę i bzdurę. Tak mamy skonstruowane prawo w Polsce. Tak więc musisz być "cenzorem", "komuchem" i "gwałcić wolność słowa", aby forum nie zamieniło się w rynsztok, a ty nie musiał się tłumaczyć potem przed różnymi służbami. A jeśli forum stawia na merytoryczne treści, fakty, liczby, weryfikowanie twierdzeń w oparciu o sprawdzone dane, to z automatu skreślasz lekko 60% treści (w optymistycznym scenariuszu). Do tego dostaniesz taką a nie inną łatkę na przyszłość na innych forach i grupach, zwłaszcza komercyjnych, aby na pewno nikt nie zarejestrował się i nie pisał u Ciebie. Tak to Panie wygląda.

@JeRRyF3D

I realne. Zobacz co napisał RASP w komunikacie na PCL o "toczących się postępowaniach". To nie jest od tak sobie napisane. Tam musi być bardzo grubo pod dywanem. Może kiedyś dowiemy się jakichś pikantnych szczegółów. A może nigdy.

Natomiast owszem, jest to instrumentalne i bardzo prymitywne wykorzystywanie swobody wyrażania opinii i uwarunkowań technicznych forów celem osiągnięcia korzyści. To zawsze kręci się wokół korzyści. Jako mod widziałem na przykład taki schemat:

• rejestruje się user X
  • napisze kilka postów, całkowicie normalnych, ale średnio wnoszących cokolwiek do tematu
  • potem pojawia się takie coś: "nie wiem jak ty ale ja kupiłem słuchawki/klawiaturę/myszkę HIRO i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyli jakością wykonania bla bla bla..."

I tak było średnio raz-kilka dziennie. Jeśli dobrze liczę, taki darmowy kryptomarketing ciągnął się tam przez miesiąc. Tymczasem Piła to nas nazywał pasożytami ;).

W każdym razie wszystko wynika z tego, że fora uchodzą w naszej świadomości za treści autentyczne, a nie sponsorowane naganianie na produkty przez boty lub studentów. Jeśli na pewnym forum jeden z moderatorów zachwalający dany produkt otwarcie przyznał, że sam osobiście pisał teksty do kart produktów dla dystrybutora, to o czym my tu mówimy. Ludzie robili screeny dla potomności, bo nie wierzyli własnym oczom. Facet nie miał z tym żadnego problemu. Trafiłem na to przypadkiem, gdy do tablicy została wywołana moja własna recenzja (oczywiście w negatywnym kontekście, bo nie była ona pozytywna dla produktu).

Niestety, biznes is biznes.

39 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

A jak to wygląda w takim razie "w erze Reddita i Discorda"?

Wydaje mi się, że znacznie bezpieczniej. Tam za treści - powiedzmy że takiego Grożenioka (doxing, pogróżki) albo Żyletkorza (drastyczne treści, propagowanie samookaleczenia itd.) - odpowiada dostawca usługi, który ma swoje TOS. Oczywiście może się tak zdarzyć, że Twój serwer albo reddit zostanie zamknięty ze względu na naruszenie TOS, ale w ewentualnych postępowaniach, to nie Ty musisz się tłumaczyć, że dopuściłeś do złamania prawa za pośrednictwem udostępnionej przez Ciebie usługi. Zwłaszcza w sytuacji, w której użytkownicy sami raportują takie treści, a Ty nie zrobiłeś nic (np. byłeś chory, a moderujesz wszystko sam, jak najczęściej u mnie miało to miejsce). Za zarówno Grożenioka jak i Żyletkorza być może forum jest aktualnie zamykane. Problemy przerosły potencjalne profity.

Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że to nie tyle RASP, co może właśnie takie historie, przyczyniły się do tego co się stało.

Godzinę temu, EvilKillaruna napisał(a):

Jeśli na pewnym forum jeden z moderatorów zachwalający dany produkt otwarcie przyznał, że sam osobiście pisał teksty do kart produktów dla dystrybutora, to o czym my tu mówimy. Ludzie robili screeny dla potomności, bo nie wierzyli własnym oczom. Facet nie miał z tym żadnego problemu. Trafiłem na to przypadkiem, gdy do tablicy została wywołana moja własna recenzja (oczywiście w negatywnym kontekście, bo nie była ona pozytywna dla produktu).

Niestety, biznes is biznes.

Chodzi o mp3store? Parę razy widziałem, że ogólnie ostro po tobie tam jadą niektórzy jakbyś mocno nabroił :E. Czasem tam przeglądam co w trawie piszczy na ich forum, ale rzadko;).

Niestety nie wiem @Kelam co tam się dzieje, bo sporo czasu temu dostałem bana od rzeczonego moderatora i po prostu tam nie wchodzę. Ban był podobno za bycie konkurencją i w oparciu o jakieś tam wytyczne administracji, nie pamiętam dokładnie. Wystarczyło że wrzuciłem kilka zajawek recenzji, które wrzucałem u nich od lat. Moje niektóre posty z DIY też usunięto. No ale cóż. Widocznie znak czasów.

Wiarygodność można łatwo zweryfikować, ale musisz czytać też inne recenzje i umieć analizować dane pomiarowe. Przez grzeczność i z racji zajmowania się podobnymi tematami, myślę iż wysoce eleganckie będzie, jeśli nie zabiorę publicznie głosu w ich temacie. Zwłaszcza jeśli z ich strony nie padło na mój temat nic negatywnego. Coś tam sobie testują, coś tam sobie piszą, niech więc będzie jak z Odinem. ;)

14 godzin temu, Kelam napisał(a):

Niestety tak nas załatwili, że nawet nie można dla wspominek chociaż sobie na pożegnanie sprawdzić co ciekawsze topici czy zwyczajnie popisać jeszcze trochę na całym forum. Chociaż zamykają na koniec miesiąca. To jest moim zdaniem wyjątkowa podłość wobec nas wszystkich:kwasny:

Łaskę zrobili, że nie zamknęli natychmiastowo, a dopiero miesiąc później. Przynajmniej dali do zrozumienia, że jeśli tam się miało cokolwiek cennego, to jak najszybciej zarchiwizuj, bo inaczej po nadejściu deadline day wszystko usuwają.

1 godzinę temu, EvilKillaruna napisał(a):

I realne. Zobacz co napisał RASP w komunikacie na PCL o "toczących się postępowaniach". To nie jest od tak sobie napisane. Tam musi być bardzo grubo pod dywanem. Może kiedyś dowiemy się jakichś pikantnych szczegółów. A może nigdy.

Na sam koniec może się okazać, że wiele osób dostanie na odchodne zawiadomienia od policji / prokuratury o toczącym się przeciwko im postępowań karnych lub z powództwa cywilnego i finał znajdzie się w sądzie :faja:.

29 minut temu, Spl97 napisał(a):

Łaskę zrobili, że nie zamknęli natychmiastowo, a dopiero miesiąc później.

Nie zrobili łaski, tylko musieli zrobić okres wypowiedzenia dla umów już podpisanych z x-kom i komputronem. Po prostu tego wymagały zapisy umów. Jeśli nie byłoby tych dwóch sklepów na forum, już dziś byłby pełen lockdown, a forum przełączone w tryb maintenance lub po prostu zaorane zerami.

31 minut temu, Spl97 napisał(a):

Na sam koniec może się okazać, że wiele osób dostanie na odchodne zawiadomienia od policji / prokuratury o toczącym się przeciwko im postępowań karnych lub z powództwa cywilnego i finał znajdzie się w sądzie :faja:.

Możliwe, że tak właśnie się stanie lub już się stało.

Odnośnie tematu czyli migracji to chcę napisać, że ten portal ma bardzo podobny wygląd co PCLAB - pisząc "bardzo" mam na myśli naprawdę "bardzo" i myślę, że dla większości użytkowników przejście i korzystanie będzie całkowicie płynne. + ma czat czego nie było na PC LAB więc odpukać jakby zdarzyło się jakieś nieszczęście typu padnięcie systemu albo karty graficznej można szybko, nawet z telefonu napisać na czacie i poprosić o pomoc. Jak dla mnie wygląd się bardzo podoba. Jest bardzo przejrzysty.

45 minut temu, Spl97 napisał(a):

Nie wiem jak jest w innych krajach, ale w Polsce mało kto zajmuje się i chce zająć takimi forumowymi wojenkami. W procedurze karnej to nawet nie ma co startować bo prokuratura umorzy. Tak samo sąd. W cywilnej szkoda czasu i nerwów. Jeśli nie wyślesz nagiego zdjęcia małoletniej albo nie napiszesz, ze chcesz podłożyć bombę to nikt się niczym nie zajmie :) Do tego jest linia orzecznicza, że tylko obrazić można kogoś z imienia i nazwiska, a nie nick, którego nie da się zidentyfikować w życiu realnym.

Większy problem jak właściciel forum albo sponsorzy z takich czy innych powodów się wkurzą jawnie lub po cichu na treści jakie są publikowane.

Edytowane przez hubio

49 minut temu, Spl97 napisał(a):

Dostaniemy za szkalowanie pisiorów? :E

Trzese siem i bojem sie.

17 godzin temu, Kelam napisał(a):

Granica między pilnowaniem porządku, a szeryfowaniem jest dość cienka. Jak czytałeś regulamin ith, to jest podkładką pod bana właściwie za cokolwiek. Ale to człowiek ostatecznie podejmuje decyzję z uwzględnieniem linii administracji. Inwektywy czy wulgarne zaczepki, to inna sprawa, ale wykropkowane rzucenie od święta mięsem - zwłaszcza gdy nie jest nadużywane - nie powinno być karane;). I na ith nie będzie. 

I dobrze, cieszę się też że Evil nie jest tu moderatorem, kompletnie nie radził sobie z offem politycznym i covidowym. W takich tematach jak nie potrafisz oddzielić moderacji od udziału w dyskusji to lepiej sobie darować.