Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ciężkie jest życie gamera PCMR a niektórzy piszą jakieś głupoty ze to fajne hobby :wariat:

Gdzie Ty widzisz problem kupujesz kilka monitorów i testujesz ;) Niestety recenzje są jakie są i trzeba w praktyce każdy monitor sprawdzić jeżeli jesteś bardziej wymagający.

LCD też masę przeszło przez palce, a później już wiedziałem, że LCD odpada dlatego cierpliwie czekałem na 32" 2160p.

Opublikowano

Przez pierwsze pół roku chuchałem na to odświeżanie i jak tylko się pojawiło robiłem. Po tym czasie wyłączyłem ten komunikat w cholerę i tak już kolejny rok jadę, a odświeżanie robi się jak przejdzie w stand by. Póki co wszystko ok, coś tam się pojawiło lekko od paska przeglądarki, ale walić to :)

Opublikowano
5 godzin temu, Gret napisał(a):

a który oled nie miga przy gsync? 

Na moim bylym LG tylko raz widzialem migotanie w menu ;)

5 godzin temu, Element Wojny napisał(a):

Sam przetestuj, ja w cyberku nie widzialem zadnego migotania na LG ;)

Na flicker chyba ma jeszcze wplyw fps, im wyzszy tym migotanie mniej widoczne. Moze dlatego u mnie poza warzone w menu na locku nigdzie nie uswidczylem migotoania.

Opublikowano

Swoją droga w tym teście mój poprzedni miniled migotał jak diabli, a w CP2077 zero migotania było. Ten test jest chyba robiony przy "sztucznych" parametrach, już nie wiem czy bardzo niski FPS tam czasem nie był. 

Jak zblokuję na 30 klatek w tle to wychodząc z PoE2 też mi forum miga, ale w grze zero.

• Upvote 1
Opublikowano

Będę szczery - cholernie mnie wystraszyli tym całym migotaniem, nie spodziewałem się że monitory w teorii "z najwyższej półki", mogą zmagać się z aż takimi problemami. A najbardziej dziwi mnie nawet nie to, że nikt nie wyeliminował tego problemu, tylko że żaden z producentów nie zaproponował jakiejkolwiek alternatywy. Po prostu kup, a potem sobie radź. 

Dla mnie podstawą będzie znalezienie alternatywy dla VRR, bo już wiadomo że używanie GSync'a będzie problematyczne, a ja w żadne migotanie za 2k bawić się nie zamierzam. 

Opublikowano

LCD też migotają tylko nie wszystkie. LCD cała matrycę steruje T-CON i na tym koniec.

OLED sterowanie jest bardziej skomplikowane i nie kończy się na T-CON-ie.

LG miało dekadę na poprawę problemu od strony gammy i nawet tego nie zrobili ;)

Poza tym za dużo jęczenia, a za mało realnego używania OLED. Jeszcze nie widziałem żeby ktoś wrócił do LCD po przejściu na OLED ;)

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
9 godzin temu, Gret napisał(a):

a który oled nie miga przy gsync? 

Obecnie każdy nadal miga.

4 godziny temu, galakty napisał(a):

Większa żywotność, brak problemów gdy zaświeci słoneczko albo lampka i z czerni robi się fiolet, no i był chyba najtańszy na dany moment :E 

Dodaj jeszcze, że QD-OLED ma trochę inny system na wzór PWM, migotanie nie jak to wymienione wyżej VRR tylko takie niewidoczne dla oka. QD-OLEDy nie są dla najwrażliwszych oczu bo je męczą i robi się szybciej wada wzroku. Za to WOLED niestety ziarnistość, gorsze kolory i kąty widzenia. Także słynne "pick your poison". Ja postawiłem na QD-OLED ostatecznie.

4 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Na moim bylym LG tylko raz widzialem migotanie w menu ;)

Sam przetestuj, ja w cyberku nie widzialem zadnego migotania na LG ;)

Na flicker chyba ma jeszcze wplyw fps, im wyzszy tym migotanie mniej widoczne. Moze dlatego u mnie poza warzone w menu na locku nigdzie nie uswidczylem migotoania.

FPS tak jak mówisz, jak przez 99% utrzymujesz FPS przy cap'ie Twojego monitora to dużo mniej razy uświadczysz tego problemu. Druga kwestia to ciemne sceny. Wiedźmin w nocy, Starfield, Diablo 4, Path of Exile 2 itd. - im więcej ciemnicy w grach tym częściej możesz napotkać okazjonalny flicker nawet trzymając stały fps pod capem.

• Upvote 1
Opublikowano

Co wy z tym miganiem nakręcacie jakieś paranoje. Mam qd-oleda i mignie mi czasami podczas ładowania gry, gdzie fps z reguły skacze. Poza tym miganie niezauwazalne, przynajmniej na moim monitorze. Gdybym nie czytał na forum o miganiu, to pewnie bym nawet problemu nie zauważył :D

Opublikowano (edytowane)

Migotanie jest też często wynikiem tego, że fps spadnie poniżej freesynca, u mnie jest to 48Hz. Także fakt migotania bedzie też zależał od karty graficznej i ustawień. Ja akurat jestem wyczulony na smużenie, ale myślę, że nadmierne migotanie odnotowałbym w ciągu ostatnich dwóch miesięcy od zakupu, gdyby było faktycznie zauważalne. No ale może monitory oled różnie migoczą, w zależności od generacji matrycy/modelu monitora.

Edytowane przez tomn2o
Opublikowano
3 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

Dla mnie podstawą będzie znalezienie alternatywy dla VRR, bo już wiadomo że używanie GSync'a będzie problematyczne, a ja w żadne migotanie za 2k bawić się nie zamierzam.

Nie ma alternatywy :E g-sync działa najlepiej. Czasem coś mignie, ale to nic strasznego.

Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

edni widza inni nie

Nie zgodzę się, nie da się nie zauważyć migotania  więc jak miga to każdy zauważy. Nie ma czegoś takiego że migocze i ktoś tego nie widzi. Ale poza jakimiś „sztucznymi testami” żeby to pokazać nie jest to tak powszechny problem w śród użytkowników jak to się maluje na forach i kręci z tego drame 

Łatwo napisać że każdy oled migocze,  tylko ja migotanie to widziałem raz przez kilka msc użytkowania monitora więc to nie jest też tak łatwo wywołać. Pewnie dużo zależy też od modelu i softu. 

• Upvote 2
Opublikowano

O panie, mój ulubiony temat. :E Migotanie to ja miałem komór przed testowaniem 271QPX, bo też się naczytałem w internecie, że to może być problem. A później jak monitor dojechał, to dopiero po pierwszej godzinie sobie przypomniałem na co miałem zwracać uwagę. :E Fakt, są różne egzemplarze i różni ludzie, o różnej podatności na to zjawisko. Trzeba testować, tutaj słowami nic się nie załatwi. Sam potrafiłem zwykłego IPS'a odsyłać dwa razy zanim przyjechała odpowiadająca mi sztuka (z innych przyczyn oczywiście).

Zjawisko istnieje, ale z doświadczeń ludzi, którzy takie monitory mają ( od jednego dostałem tego MSI do testów), i jak widać także osób stąd, wynika że to nie jest znaczący problem i coś, co człowieka od tej technologii odrzuci. Jak wyżej pisano, od Oleda nie ma odwrotu, jak już człowiek zobaczy to na żywo.

Sam długo zwlekałem z zakupem, ale ostatecznie zdecyduje się chyba na ten, którym miałem okazję się pobawić, czyli MSI 271QPX. Jest coś jeszcze wartego uwagi co możecie polecić prócz AW2725DF czy FO27Q2?

• Upvote 1
Opublikowano

Albo przestać jęczeć, kupić i korzystać ciesząc się z super obrazu :E 

Też miałem dylematy, ale kupiłem na testy i został na stałe. Życie za krótkie żeby się rozwodzić nad sprzętem za 2500 zł. Ludzie TV za 3x tyle kupują do Netflixa, nie dajmy się zwariować :E