Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Ja jestem wrecz zachwycony tym qd oled i powloka blysczaca.  Ten monitor to taka wisienka na torcie w stosunku do bylego woleda LG, a tryb srgb to cos po prostu pieknego :D  

Ja celowo wybrałem Woleda z matową, mam okno za plecami więc błyszcząca odpada.

Opublikowano
16 minut temu, Vulc napisał(a):

Dlatego pytałem, bo przerobiłem trochę wątków o tych monitorach i stosowanych ustawieniach. Nie wiem jaki to miałoby mieć sens

Dużego nie ma, ale są (a przynajmniej były) monitory, które nie mają trybu sRGB.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Kabor napisał(a):

Jak wypada z zakresu FS czy GS to powinno nie migać. Przecież radą na miganie jest wyłączenie tych funkcji.

Są nawet porady aby obniżyć FS czy GS np. o 10 klatek od maksa (lub od zablokowanych FPSów - tak aby większości trzymać się tego górnego pułapu). Wtedy jak latamy np. w zakresie 110 - 120 FPS ów nie mamy włączonego FS nic nie miga. Natomiast jak FPS spada to wchodzimy w zakres FS. FS pomocny jest bardziej w niższym FPSie niż w wyższym - ale wtedy mamy migotanie coś za coś.

Dobra, trochę wczoraj poczytałem i pooglądałem i faktycznie jak ktoś nie chce mieć flickeringu to trzeba wyłączać VRR. Zakres VRR monitora faktycznie nie ma tu nic do rzeczy. Jedyną rzeczą jaką można się przed tym trochę obronić to ustawić limit klatek. Dla przykładu wczoraj ustawiłem w Stalkerze 2 limit 200 fpsów w panelu AMD. Limit działa dobrze przy ładowaniu shaderów i migotanie jest mniejsze bo nie przekracza tych fpsów. Jednak przy takim loadingu mamy też duże spadki klatek i wtedy to migotanie jest. Na szczęście w samej grze jest już ok i nic nie miga. 

Kurde, jak zwykle człowiek coś kupi to jakieś hocki-klocki wychodzą :D. IPSy lepsze bo tam nic nie mruga :hahaha:

Edytowane przez MadDog
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Dopóki nie migocze w grach to nie ma problemu, loading screeny idzie przeboleć.

Jestem zdziwiony że migotanie jakieś tam jest ale tylko nie raz przy wgrywaniu menu gry na AW3225qf z vrr mimo braku pełnej zgodności z gyns , w grach nie uwidziałem ani razu ale niestety tryb 1000 hdr to jakaś kupa w porównaniu do króla na rynku właśnie jeśli chodzi o tryb HDR1000 czyli AW3423DW- (teraz wiem dlaczego taka wysoka cena i dobrze że go nie sprzedałem) , kurde głównie zależało mi na tym trybie czyli zrobiłem downgrade :kwasny: nie wiem czy go nie zwrócę za dużo tu kombinacji obejść muszę go jeszcze bardziej ogarnąć , tryb 400 bardzo ładny ale bez tego whooo jak przy 1000 na DW :cool: co do kolorów jest mega nawet w trybie 1000 w grach takie ciepłe i ogólna jasność jak w trybie 400 , może dlatego nie wyskakują te pojedyncze małe światla z monitora :D

Edytowane przez Czarny_PLone
Opublikowano
32 minuty temu, galakty napisał(a):

Nie mam porównania, w testach nie wypada źle, może cena i AOC robi swoje i nie mogli tak nazwać.

Nasze WOLEDy (mój ASUS PG27AQDM) nie miały certyfikatu TB400, bo trochę brakowało do jasności na pełnej bieli. Ja i tak jestem bardzo zadowolony ze swojego monitora i nie planuję przesiadki na QD, głównie ze względu na powłokę i rozjeżdżanie EOTF na wysokich trybach jasności. W moim monitorze EOTF jest perfekcyjne i w oknie 10% osiąga 900 nitów, co jest do tej pory nieosiągalne na QD. Najbliższa możliwa przesiadka to matryca OLED LG z dwoma niebieskimi subpikselami. Tandem to się chyba nazywa. I będę to rozważał tylko gdy mocno podciągną jasność pełnej bieli, bo tylko tego mi tak naprawdę brakuje.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, CajraX napisał(a):

Nasze WOLEDy (mój ASUS PG27AQDM) nie miały certyfikatu TB400, bo trochę brakowało do jasności na pełnej bieli.

A to tak, chyba 140-170 nitów ma, tylko i tak nie ma scen gdzie 100% ekranu to biel więc też olałem. Za to małe okno świeci bardzo dobrze. 

Opublikowano

Kadajo nie kombinuj, jak side pisze ze QD to bierzemy QD  :D

2 godziny temu, wkamil73 napisał(a):

Ale że, co, że do bani? :D 

Dobra zwracaj tego farfocla póki nie jest za późno  :D

Godzinę temu, Czarny_PLone napisał(a):

króla na rynku właśnie jeśli chodzi o tryb HDR1000 czyli AW3423DW

Pierwszy i najpotężniejszy, jedyny z hw gsync patrzy na resztę z góry  :D

• Like 1
Opublikowano

Jest też QD z matem (samsung), tak jak WOLED z lustrem (asus).

Ale fakt u mnie też to będzie najcięższa próba czy lustro się nada, z tym że jak za plecami jest okno i pada światło na monitor to lepiej przysłonić niezależnie od monitora, nawet jak to IPS.

Opublikowano
15 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale ja nie chce lustra szczególnie ze okno mam za plecami i na dodatek brak czerni gdy na ekran pada światło. ;)

Wiesz co, niby tak, ale nawet na matowej przy tej jasności będziesz musiał to światło zredukować. 

U mnie następny będzie QD, chyba że powstanie nowy typ WOLED z lepszą czcionką i jasnością na całym ekranie. Trochę ten banding denerwuje (zależy od gry, KCD2 dość mocno cierpi na to).

Opublikowano

I tak dobrze bo większość okna zasłania 65" OLED, niedługo cale zasłoni 77"

el-risitas-juan-joya-borja.gif

39 minut temu, galakty napisał(a):

Wiesz co, niby tak, ale nawet na matowej przy tej jasności będziesz musiał to światło zredukować. 

U mnie następny będzie QD, chyba że powstanie nowy typ WOLED z lepszą czcionką i jasnością na całym ekranie. Trochę ten banding denerwuje (zależy od gry, KCD2 dość mocno cierpi na to).

No wiem ze nie jest ideolo ale na QD będzie jeszcze gorzej :E

Opublikowano

Jedyne co będzie gorzej to brak czerni i odblaski, ale ja nawet jak miałem IPS czy VA miniled to żeby pokonać nasłonecznienie to musiałem pompować grubo pod 300-400 nitów :E 

Więc też wolałem zasłonić rolety niż świecić sobie lampą po oczach ;)