Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, dagedy napisał(a):

ABL już daje po gałach przy zmianie okien w windzie. Dla mnie to zbyt irytujące.

Ale kto używa HDR w windzie. Do tego przecież jest SDR.

34 minuty temu, galakty napisał(a):

Powyżej 240 FPS to już się zgodzę że może ktoś nie widzieć, ale 60? Litości, musi mieć coś ze wzrokiem albo połączeniami nerwowymi :E 

Kilka razy widziałem już opinie, że ktoś blokuje klatki na 60 FPS i ma masełko ;-)

Np. tutaj (ale bez "masełka")

Edytowane przez Kabor
Opublikowano
2 minuty temu, Kabor napisał(a):

Ale kto używa HDR w windzie. Do tego przecież jest SDR.

Ja, dość często, przełączam się na SDR tylko jak wiem ze będę cały dzień pracował, a nie grał xD

Opublikowano
1 minutę temu, dagedy napisał(a):

Ja, dość często, przełączam się na SDR tylko jak wiem ze będę cały dzień pracował, a nie grał xD

Ja używam czasami HDR w windzie jak coś sprawdzam między wczytaniem kolejnej mapy w BFie. Ale to przymus więc się nie liczy ;-). Po wyjściu z gry zawsze przełączam na SDR.

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, dagedy napisał(a):

Na 3225QF tylko TB400, przy P1000, ABL już daje po gałach przy zmianie okien w windzie. Dla mnie to zbyt irytujące.

P1000 tylko  w ciemnych grach, 400 jasne gry , sdr generalnie na pulpicie chociaż tryb 400 też jest fajny taki jasny , ostatnio podłączyłem do oleda LG CX55 i tam to jest miazga windows w trybie hdr wyglada jasno itd nie muszę przejmować się czy tryb hdr400 czy 1000 odpalam byle jaka grę jasną czy ciemną i jest git ale to inna liga tak jak Odin napisał :) brakuje tylko szybkich herców ale w 4K można to przeboleć 

Edytowane przez Czarny_PLone
  • Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, dagedy napisał(a):

Na 3225QF tylko TB400, przy P1000, ABL już daje po gałach przy zmianie okien w windzie. Dla mnie to zbyt irytujące.

No for, że hdr w windowsie się nie uzywa. Dzisiaj chce potestowac bo mam wrazenie, że rzeczywiście gry sa jasniejsze na niższym hdr 

6 godzin temu, Czarny_PLone napisał(a):

P1000 tylko  w ciemnych grach, 400 jasne gry , sdr generalnie na pulpicie chociaż tryb 400 też jest fajny taki jasny , ostatnio podłączyłem do oleda LG CX55 i tam to jest miazga windows w trybie hdr wyglada jasno itd nie muszę przejmować się czy tryb hdr400 czy 1000 odpalam byle jaka grę jasną czy ciemną i jest git ale to inna liga tak jak Odin napisał :) brakuje tylko szybkich herców ale w 4K można to przeboleć 

Ja mam na G4 120hz, 1.5k nitrile i to widać i czuć, tyle, że na tv jedynie pogram na padzie.

Co musze zobaczyć to czy ten automatyczny tryb hdr działa w monitorze to bym ustawił 400 jako stałe i 1000 dla nielicznych tytułów, szczerze to poza star citizenem to chyba w nic "ciemnego" nie grałem :E 

• Upvote 1
Opublikowano

Dokładnie hdr1000 to tylko nadaje się do star citizena :D Jak odpaliłem warthundera to szybko wróciłem wtedy na 400  jest jasno i nawet ładne refleksy migają bo przy 1000 to ciemnica nastała na detalach czołgów itd.

• Upvote 1
Opublikowano
55 minut temu, Czarny_PLone napisał(a):

Dokładnie hdr1000 to tylko nadaje się do star citizena :D Jak odpaliłem warthundera to szybko wróciłem wtedy na 400  jest jasno i nawet ładne refleksy migają bo przy 1000 to ciemnica nastała na detalach czołgów itd.

A wiesz, ze to właśnie jedna z pierwszych gier gdzie właśnie ABL spowodował takie WTF czemu tu tak ciemno.

Opublikowano
28 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Pierwszy OLED 4K 27" - PG27UCDM prawie 5.3k w Komputroniku

Ja właśnie przymierzam się po raz drugi do OLEDa na MSI MPG 272QR X50. 500 Hz do CSka będzie idealny. Coś czuje że 4.5k-5k zł będzie. 

Opublikowano
3 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Ja właśnie przymierzam się po raz drugi do OLEDa na MSI MPG 272QR X50. 500 Hz do CSka będzie idealny. Coś czuje że 4.5k-5k zł będzie. 

Czyli czekamy na ten sam monitor. Już nie mogę się doczekać przejścia z TN 24 240 Hz na OLED 27 500 Hz. Chociaż mam nadzieję, że z ceną trochę przestrzeliłeś tak z tysiąc :D

Opublikowano

Może inny producent coś podobnego zaprezentuje w niższej cenie jak np. Dell. Tak czy siak - przy aktualnej tendencji spadkowej OLED myślę, że jakaś szansa na to jest. Nie mniej ile by nie było to monitor to monitor z tym panelem na bank wpadnie. Z ciekawości czym wykarmisz? U mnie na tapecie z aktualnego 9900k > 9800x3d i prawdopodobnie 9070xt lub 5070ti np. 

Opublikowano (edytowane)

5800X3D, może jak 9800X3D spadnie do 1.7k zł to się nad nim zastanowię. Prawdopodobnie 5070Ti pod koniec roku. Wystarczy na kolejne 3 lata. Raczej nie sądzę by cena była niższa, to jest nowy gen monitorów. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
10 godzin temu, TheMr. napisał(a):

5800X3D, może jak 9800X3D spadnie do 1.7k zł to się nad nim zastanowię. Prawdopodobnie 5070Ti pod koniec roku. Wystarczy na kolejne 3 lata. Raczej nie sądzę by cena była niższa, to jest nowy gen monitorów. 

9800X3D wystarczy na 3 lata, 5070Ti niezbyt :E 

• Haha 1
Opublikowano

O ile nie pogra w tego CS2 na low, to 5800x3D z monitorem 480Hz to mu starczy na 3 sekundy, a nie na lata. Z takim monitorem to 9800x3D jest za wolny, na dobrą sprawę.

@TheMr.

Się nie zastanawiaj za długo, bo Ci jeszcze AMD za półtora roku go wycofa i zastąpi jakimś kastratem typu 6+cośtam, a pełny cache da w 11800x3D, który już będzie miał 12 jaj i cenę jak za 12-jawca, więc kompletnie z Dudy. 

(to tak półserio, ale jest taki scenariusz niestety możliwy)

Już widzę 2230 i 2250.

Kupuj kupuj.

Nie żebym namawiał. 

Ale kupuj.

PS. Kupuj.

• Haha 2
Opublikowano

Przecież to normalnie 2160p cały czas wisisz na limicie GPU ;) Nie licząc starych gierek na starych silnikach pomimo mocno skręconego 13900k pasywnie chłodzonego to cały czas lecę na limicie GPU przy 4090 niezależnie czy to jest 2160p czy stricte 1440p dzięki DLSS ;)

Opublikowano (edytowane)

@galakty

Kontekst czasem jest ważny:

15 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Ja właśnie przymierzam się po raz drugi do OLEDa na MSI MPG 272QR X50. 500 Hz do CSka będzie idealny.

Poza tym monitor ma 1440p więc raczej granie w 4K go nie interesi. ;)

5800x3d ma w CS2 spadki do 260fps na medium. 9800x3D o 30% lepiej. W innych grach różnica często przebija +50%

Po pograniu w 500fps na 500Hz monitorze, przyjdzie mu na pewno ochota na więcej fps i w innych grach. 

Może nie w grach z RT czy na Unreal Engine 5, bo tutaj 9800x3d się spoci wypluwając ledwo 70-150fps, ale przy braku konkurencji ze strony Intela, czekanie na 1700zł za 9800x3D może długo potrwać. 500zł różnicy to nie fortuna, a potem to wiadomo jak to często bywa:  "e, to już poczekam na AM6", potem "e, poczekam aż DDR6 stanieją".

W obecnych czasach mało już graczom zostało tych momentów "wow!"

To może być jedna z ostatnich okazji, żeby się poczuć jak kiedyś przy zakupie VooDoo 1 czy Geforce 256, gdzie człowiek odpalał grę po grze, demko po demku, i cieszył michę z nowych możliwości.

Po co to rozbijać na mniejsze kroki. Niech będzie wypas i "wow!" od razu :)

A zresztą, może mu się pofarci i zanim ten monitor kupi, to faktycznie 9800x3d zejdzie w okolice tych 1700. Najważniejsze, żeby nie czekał z tą ceną jako żelazny wymóg, bo widzieliśmy co się działo z 7800x3d. Z 1350 na 2400zł poleciał. A co jak się sytuacja powtórzy z 9800x3d tuż przed premierą następcy za 1.5-2 lata.

edit: apropo odpowiedzi poniżej: A no to spoko. Lows w teście CS2 na HU pokazuje 260fps. 

Jak będzie hulało ze spadkami poniżej 400 raz na ruski rok, to luzik. :)

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

@VRman Obecnie 5800 robi 400-500 FPS, 9800 z tego co widziałem to 700-900, wystarczy na spokojnie do 500 Hz :P 

Najpierw monitor, później CPU. Do tego czasu cena spadnie. 

26 minut temu, VRman napisał(a):

edit: apropo odpowiedzi poniżej: A no to spoko. Lows w teście CS2 na HU pokazuje 260fps. 

Jak będzie hulało ze spadkami poniżej 400 raz na ruski rok, to luzik. :)

Testy HU można sobie wsadzić głęboko :) 0.1% i 1% w CSie są pomijalne, wychwytują to tylko programy ale w prawdziwym odbiorze gry dzieje się to na przestrzeni 1ms. 

Nie gram praktycznie w ogóle w AAA (okazjonalnie), głównie online, i CO-OP indyki. Mam do ogrania nieskończoną ilość tytułów AAA od 2015-2017 roku :) A jak wejdzie GTA VI to zastąpi większość mojego czasu wolnego :)

I tutaj też nie chodzi o kasę per se, tylko nie potrzebuje obecnie upgrade bo nie czuć żebym coś tracił. 5800X3D to dalej mocne CPU. Jak cena 9800X3D po prostu spadnie to go się kupi. Kupiłem 5800X na premierę, później 5800X3D, także ceny mnie nie odstraszają. DDR5 leży mi na biurku od 2 lat :E 

Edytowane przez TheMr.
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

właśnie mnie odwiedził AW2725DF, opakowanie z zewnątrz bez zarzutów, oryginalne taśmy niby na miejscu prócz jednej bocznej która była już podarta/przecięta. Folia okalająca panel fabrycznie nowa. Monitor już podłączony, to normalne że jest wgrany najnowszy firmware z kopyta? Chciałem to załatwić w pierwszej kolejności a tu się okazuje że nawet nie muszę tego robić 🙄

@ Produkcja z maja 2024, ostatni wydany firmware M3B103 12 kwiecień 2024

Edytowane przez Marvf