Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, Rico650 napisał(a):

Przy przeglądaniu internetu, oglądania filmów i codziennej pracy używam trybu sRGB, natomiast w grach gotowego presetu custom, jedyne co to zmniejszyłem jasność z fabrycznego 75 na 35 i jest git, kolory są bardzo nasycone ale ja lubię takie.

korzystasz z trybu HDR, czy raczej nie?

Opublikowano (edytowane)

Duzo moze nie ale zawsze na plus, tutaj tez "pisaliscie", ze na 3gen qled wiekszych roznic nie ma w czcionce po czym sprawdzam osobiscie i jest przepasc miedzy woled ;) Moze jak ktos ma slaby wzrok to nie widzi, ale teraz totalnie nie zwaracm uwagi na czcionke. Na woled czy sie chcialo czy nie widac to bardzo wyraznie poszarpana, kanciata czcionke z obwodka kolorowa :D  Tutaj tez idealnie klarownie nie jest ale to jest ulamek tego co przy woledzie.

No i bede to powtarzal, blyszczaca powloka to dla mnie game changer w tych oledach :D 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

Ja na swoim WOLED też już różnic nie widzę, albo przywykłem, albo ogarnęli czcionki w aplikacjach poprzez aktualizacje, bo pamiętam początki i zieloną poświatę na niektórych tekstach, teraz nawet jak specjalnie szukam to nie ma. Za to jest mniej ostra, tego się nie pozbędziemy. 

Opublikowano
33 minuty temu, Voggie napisał(a):

korzystasz z trybu HDR, czy raczej nie?

Nie korzystam, chociaż testowałem wygląda to ładnie to jeszcze się nie mogę do tegotrybu przekonać. Zbyt jasno jak dla mnie. Wolę grać na standardowym trybie gdzie mam mocno nasycone kolory i jasność na 35.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Rico650 napisał(a):

Nie korzystam, chociaż testowałem wygląda to ładnie to jeszcze się nie mogę do tegotrybu przekonać. Zbyt jasno jak dla mnie. Wolę grać na standardowym trybie gdzie mam mocno nasycone kolory i jasność na 35.

Dzięki będę testował niedługo :) Pytanie jeszcze, czy coś zmieniałeś w tych ustawieniach oled care, czy fabrycznie wszystko? Puszczasz też manualnie jakieś czyszczenia, czy tylko to co automat wykona?

Opublikowano

Fabrycznie tam masz wszystko odpalone, jakieś przyciemnianie rogów itp, powoli będziesz wyłączał to co przesadza ;)

2 godziny temu, Voggie napisał(a):

Wcześniej rano przyszła 5090, teraz dotarł i monitor

A więc to tak wyglądają królowie życia  :D

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Voggie napisał(a):

Dzięki będę testował niedługo :) Pytanie jeszcze, czy coś zmieniałeś w tych ustawieniach oled care, czy fabrycznie wszystko? Puszczasz też manualnie jakieś czyszczenia, czy tylko to co automat wykona?

W Oled Care nic nie zmieniałem. Tak czasami puszczę ręcznie ale rzadko. Zazwyczaj samo się robi jak wyłączę monitor z przycisku albo jak skończę pracę z komputerem i wyłączę go na noc, wtedy monitor wchodzi na tryb czuwania i samo się czyści po godzinie natomiast jak go wyłączę z przycisku po 15 minutach. Czas ten możesz skrócić albo wydłużyć, domyślnie jest ustawione na 15 minut i u mnie tak też zostawiłem.

Edytowane przez Rico650
Literówki
Opublikowano
W dniu 21.02.2025 o 18:24, Joloxx9 napisał(a):

Zaczałem grać w HDR TB zamiast 1000 i na nowo pokochałem ten monitor oO

A możesz opisać odczucia?
Jak rozumiem 1000 daje po oczach zdrowo, a w trybie TB mamy tak samo głęboką czerń ale mniej oczojebną jasność.

Opublikowano
49 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Jak rozumiem 1000 daje po oczach zdrowo, a w trybie TB mamy tak samo głęboką czerń ale mniej oczojebną jasność.

Było pisane wiele razy.

1000 nie daje po oczach bo to występuje na żenująco małym oknie ;) A na dużym oknie często 1000 jest ciemniejszy od 400.

To nie miniled :E 

• Upvote 1
Opublikowano

@galakty Czyli załóżmy, że oglądamy film/gramy w grę gdzie postać patrzy w słońce i większość sceny to niebo/słońce. Na OLEDzie pomimo HDR 1000 mimo wszystko nie będzie walić podświetlenie po oczach?
Ja ciągle siedzę na miniledzie bo boje się tego wypalania i degradacji matrycy. Chyba zbyt konserwatywnie podchodzę do sprzętu ale niektórzy tak mają.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@galakty Czyli załóżmy, że oglądamy film/gramy w grę gdzie postać patrzy w słońce i większość sceny to niebo/słońce. Na OLEDzie pomimo HDR 1000 mimo wszystko nie będzie walić podświetlenie po oczach?
Ja ciągle siedzę na miniledzie bo boje się tego wypalania i degradacji matrycy. Chyba zbyt konserwatywnie podchodzę do sprzętu ale niektórzy tak mają.

Nie wiem jak się zachowa DANY monitor w DANEJ sytuacji, jest pełno testów ,wrzucałem tutaj nawet porównanie 400 vs 1000, poczytaj... Ale nie wiem po co, ustawia się TB400 i zapomina o temacie.

Używam od sierpnia 2024 do pracy i gier, nie ma żadnego wypalenia a nawet paska Windowsa nie chowam także sobie odpowiedz sam :E Weź zmieniaj ten paździerz miniled i na OLED i tyle. 

Edytowane przez galakty
  • Upvote 1
Opublikowano
18 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Jak słońce będzie wielkości 2% okna to będzie jasno a tak to galakty już podsumował wszystko ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

I będzie świecić tylko słońce, a nie 1/8 ekranu bo masz 356 stref ;) 

Teraz ogrywam KCD2 z modem na HDR, matko bosko jaką to różnicę robi... siedzisz w piwnicy, wychodzisz na dwór, słońce wręcz oślepia jak w prawdziwym życiu. Oczywiście wieczorem, bo w ciągu dnia to jednak za mała jasność póki co. 

Opublikowano
W dniu 23.02.2025 o 11:53, Lameismyname napisał(a):

A możesz opisać odczucia?

Wiesz co, problem z 1000 jest taki, że abl wchodzi tak ostro, że to widać, dosłownie widać i niestety na minus. Przykładem jest każda "jasna" gra, np gram w KCD2, środek dnia, świeci ładnie słońce i wszystko jest nienaturalnie ciemne pomimo tego że tam 2% ekranu wali po oczach. W takim cyberpunku testowałem, jak się gra w nocy na 1000 to jest mega. Ale już przez dzień zaczyna to przeszkadzać. Szczerze, chyba jedynie Star Citizen i typowy lot w kosmosie może pokazać pazur na tym 1000.

• Upvote 1