Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Brolly napisał(a):

Ja normalnie nie wytrzymam tego już na tym ips nie mam ochoty w nic grać (dosłownie) a rat mi nie dadzą na monitor 8:E 

Prawda, mam to samo. Czekam na OLEDa żeby oglądać "content" i grać. W końcu się doczekałem aż technologicznie będzie to topka i będzie sens zakupu. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Sidr napisał(a):

Pamiętam jak miałem VA, potem kupiłem IPS i go szybko zwróciłem i znowu kupiłem VA właśnie z powodu czarnego koloru, który na IPS sam w sobie był kiepski, a niewielkie zmiany kata powodowały jeszcze te srebrzenie. Z kolei ta oledowa czerń, szczególnie wieczorem  to są  zupełnie nowe doznania z gier. Wszystko wygląda inaczej.

Czerń czernią ale smużenie jest nie do zniesienia jak już widziałem OLED to na IPS nie da się paczeć :E

Edytowane przez Brolly
  • Upvote 1
Opublikowano

Noooo VA jest konkretne jeśli chodzi o smużenie :E Co prawda jest już znacznie lepiej niż kiedyś, ale i tak średnio. 

Do tego kąty widzenia, miałem tego minileda na VA od AOC, to siedząc NA WPROST kolory w rogach zmieniały nasycenie xD 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, kamilos69 napisał(a):

Gdybyś miał VA to smużenie dopiero by wypaliło Ci oczy %-)

IPS tak smuży w porównaniu do OLED (oled nie smuży wgl btw xd) że w D4 z DLAA na IPS wygląda to tak w ruchu jak byś na OLED miał DLSS ultra performance :E :E :E

https://www.x-kom.pl/p/1341879-monitor-led-32-i-wiekszy-dell-alienware-aw3425dw.html tak mu smutno na tej stronie że nie klikam dodaj do koszyka 8:E

Serio to oled envy jest już takie że bym się przemęczył na średnich ustawieniach graficznych przez pół roku na tym UW do premiery 5080 super / 5070 ti super.

W mieście czy gdzieś jak nie ma mobów i trzody to na średnich (tekstury na wysokie) z DLSS quality mam 130 fps więc myślę że na UW okolo tych 60-70 fps powinno być na burdzie w d4.

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)

Dramatyzujecie. Na moim ostatnim VA (fastva) smużenie było akceptowalne, a po przyzwyczajeniu nie zwracało się na nie uwagi.

Edytowane przez Sidr
  • Haha 1
Opublikowano

Dzień dobry, Panowie napiszcie mi jedną rzecz. Do tej pory miałem 2xLG27GX790A-B, LG32GS95UV-B.AEU, Asus PG27aqdp i teraz mam 3 egzemplarz LG27GX790A-B.

Z każdym, nawet tym co mam teraz, dosłownie z każdym jest coś nie tak. ASUS to miał chyba z 8 bad pixeli i jakąś linie. Każdy lg ma linie i to nie takiego co znikają od czyszczenia tylko takie widocznie na ciemniejszym tle.

Ja mam takiego pecha czy po prostu teraz robią takie monitory? Ileż można odsyłać i brać kolejny...

Opublikowano

4 godziny temu, Brolly napisał(a):

IPS tak smuży w porównaniu do OLED

Zalezy jaki IPS bo napewno nie na takim ;) Matryce Fast IPS sa tak szybkie, ze smuzenie to co najwyzej w tescie ufo zobaczysz na tle oleda. Sam przesiadlem sie z takiego IPS na oled i pod katem smuzenia zadnych zachwytow nie ma.

obraz.thumb.png.21514e57eba37b35d667704faa0d44d2.png

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Zalezy jaki IPS bo napewno nie na takim ;) Matryce Fast IPS sa tak szybkie, ze smuzenie to co najwyzej w tescie ufo zobaczysz na tle oleda. Sam przesiadlem sie z takiego IPS na oled i pod katem smuzenia zadnych zachwytow nie ma.

Boski kontrast miał ten monitor... W testach 800:1 :E Ale 4000 godzin nabił dzielnie.

Opublikowano

Kontrast ma znaczenie jak masz duzo czarnego, w grach typu warozne czy bf nie ma to znaczenia bo tam czarnego tyle co nic, a jak juz to w malym oknie. Dla mnie zawsze znaczenie mialo predkosc matrycy :D Ale teraz mozna miec wszystko w jednym, dobra czern i ultra szybka matryce :D 

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Jak się używa dennego monitora od lat to się tego nie widzi, potem porównujesz i nagle jest WTF.

Kiedyś to nawet monitory TN miały rewelacyjne kolory. Miały bo nie było do czego porównywać.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Kontrast ma znaczenie jak masz duzo czarnego, w grach typu warozne czy bf nie ma to znaczenia bo tam czarnego tyle co nic, a jak juz to w malym oknie. Dla mnie zawsze znaczenie mialo predkosc matrycy :D Ale teraz mozna miec wszystko w jednym, dobra czern i ultra szybka matryce :D 

Prawda, ja miałem przed nim jakiegoś wolnego VA i jak grałem w Squad np. budując bunkry saperką to widziałem jak czarne smugi się za nią ciągną xD 

850GP to był jeden z lepszych monitorów, szybki, równy, kolory niezłe, jedynie kontrast i bleeding no ale IPS to co zrobisz, coś za coś. Teraz już nie ma żadnego problemu poza żywotnością ;) 

Opublikowano
53 minuty temu, kamilos69 napisał(a):

Kiedyś to nawet monitory TN miały rewelacyjne kolory. Miały bo nie było do czego porównywać.

Zmieniłem CRT na TN-ke to był gruby zjazd w kwestii kolorów i czerni ;)

VA inny świat, ale zauważalnie większe smużenie. Ale i tak jakby grać w te same gry na nowo ;)

OLED mamy wszystko bez kompromisów ;)

Opublikowano

Cienka kreska widoczna prawie przez cały ekran, w sensie w pionie. Na białym tle tego nie widać, ale im ciemniejszy kolor tym to jest bardziej widoczne.

Wiem że zdjęcie słabe ale ciężko mega jest to uchwycić.

Opublikowano

Nic z tym nie zrobisz skoro czyszczenie nie pomogło. Wraz z ilością przepracowanych godzin ta linia może się zmieniać(może być raz mniej lub bardziej widoczna) i mogą powstawać kolejne ;)Generalnie będziesz widział na szarościach coraz większe nierównomierności świadczące o zużyciu matrycy ;) Ten typ tak ma.

• Upvote 1