Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, PaVLo napisał(a):

te co najmniej 15 minut higieny

Niecale 2min czysci mi matryce ;) 

1 godzinę temu, galakty napisał(a):

lol ale to Twój problem i wina, ja mam zasilanie całego PC i sprzętu włączone 24/7, robisz z igły widły, jak tam chcesz

Tacy to maja pod gorke i problemy :hihot:

Opublikowano
20 godzin temu, nabs napisał(a):

Tak, zamówiłem 6.11, wczoraj doszedł, a co do zdjęć to banding wygląda dokładnie tak samo jak w opisywanym tutaj gigabyte z tandem oled, chyba, że oczekujesz czegoś konkretnego to moge zrobić.

Ciekawi mnie ogólnie bo to obok Gigabyte, drugi 4th gen WOLED jak się nie mylę :) 
A ma tą ich nową powłokę glossy bodajże więc również byłem ciekawy jak to wygląda w praniu  bo trochę biłem się myślami w tej kwestii :) 

Ja mojego Gigabyte mam wpiętego cały czas, siedzi sobie w standby jak nie używam, fakt ledwo 200h nabiłem bo od kiedy przyszedł nie miałem okazji siedzieć po 12h na weekend, obstawiam że więcej godzin ma na standby wbite i przeżył nawet 3krotne wywalenie prądu w mieszkaniu(oof) :E 
Tak jak na początku miałem obawy o wypalenie tak teraz nie zwracam na to uwagi, po prostu używam tak jak monitor na TN,IPS czy VA, jakieś ikony są na pulpicie, jasność 30 niezależnie od pory dnia, HDR odpalam do gier z dobrym HDR w innym razie śmiga w SDR. 

Nie po to kupujemy nowe zabawki aby nimi się nie bawić ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, galakty napisał(a):

lol ale to Twój problem i wina, ja mam zasilanie całego PC i sprzętu włączone 24/7, robisz z igły widły, jak tam chcesz

Żalisz się czy chwalisz?

Na razie mam na czym pracować i mogę testować, nie udając że każdy monitor jest super :heu:. Obecnie zastanawiam się nad WOLED, bo widzę, że kilka osób poszło w tą opcję, ale ja celuję w 32" :hmm:

Opublikowano

Nie ma to jak przetrzeć monitor na mokro w czasie jak robił pixel refresh xd. To co później zobaczyły moje oczy... I tu brakuje wymuszenia kompensacji w Gigusiu, chyba że o czymś nie wiem. Bo musiałem 4h siedzieć z ekranem, który wyglądał jakby spadł z drugiego piętra :E.

• Haha 2
Opublikowano
15 godzin temu, PaVLo napisał(a):

Ja sobie chyba dam na razie spokój z OLEDami, jak mam dbać o nie bardziej niż o własną higienę, a przy tym uważać, aby jej mu nie przerwać gdy po wyłączeniu będzie chciał sobie ją zrobić :E.

Jak ktoś intensywnie używa to wypalenie w czasie obowiązującej 3 letniej gwarancji jest realne. W nowych monitorach np. gigabyte jest gwarancja na wypalenie ale istnieją standardowe zapisy o odrzuceniu gdy korzystamy ze sprzętu w nie właściwy sposób. Wyłączanie funkcji ochronnych oraz nieprzestrzeganie cykli konserwacji mogą potraktować jako powód do odrzucenia reklamacji a domyślam się, ze menu serwisowe rejestruje nie tylko to co widzi użytkownik czyli czas działania i ilość "pixel refresh".

Ja gdy pracowałem bez przerwy po 8h na nim to sam czasem klikałem "refresh" bo to krótki i nie uciążliwy proces a jednak ma pozytywny wpływ na panel w długim okresie czasu.

Opublikowano
2 godziny temu, PaVLo napisał(a):

Żalisz się czy chwalisz?

cisnę beki z... nie będę kończył ;) 

2 godziny temu, babayaga napisał(a):

Nie ma to jak przetrzeć monitor na mokro w czasie jak robił pixel refresh xd. To co później zobaczyły moje oczy... I tu brakuje wymuszenia kompensacji w Gigusiu, chyba że o czymś nie wiem. Bo musiałem 4h siedzieć z ekranem, który wyglądał jakby spadł z drugiego piętra :E.

Też mnie to dziwi, AOC miał taką możliwość.

Opublikowano
2 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Jak kto pracuje na ciemnym motywie to ten tandem OLED to chyba najgorszy wybór. Co oni tam odj..

Discord, forum, eksplorator plików itd. wszystko w paskach ale wywalone na to  bo to delikatne (ot traktujmy to jako taki motyw ;) ) a jakością w grach nadrabia. Z apek i tak głównie korzystałem na drugim ekranie ale jak zobaczyłem paski w grach to u mnie przelało się%-) 

Opublikowano
51 minut temu, jankooo napisał(a):

Jak ktoś intensywnie używa to wypalenie w czasie obowiązującej 3 letniej gwarancji jest realne. W nowych monitorach np. gigabyte jest gwarancja na wypalenie ale istnieją standardowe zapisy o odrzuceniu gdy korzystamy ze sprzętu w nie właściwy sposób. Wyłączanie funkcji ochronnych oraz nieprzestrzeganie cykli konserwacji mogą potraktować jako powód do odrzucenia reklamacji a domyślam się, ze menu serwisowe rejestruje nie tylko to co widzi użytkownik czyli czas działania i ilość "pixel refresh".

Ja gdy pracowałem bez przerwy po 8h na nim to sam czasem klikałem "refresh" bo to krótki i nie uciążliwy proces a jednak ma pozytywny wpływ na panel w długim okresie czasu.

a licznika nie pokazał bo po co.

Mogę tylko wywnioskować że nabił 4500 godzin

3000h rocznie to taki standard.

Realnie w porównaniu do lcd to malutko bo one potrafią bez problemów działać przez dziesiątki tysięcy godzin.

Dlatego za te 1000zł kupujesz monitor lcd który stawiasz obok, używasz do pracy i nie martwisz się wypaleniami bo prędzej czas zdegraduje oledową matrycę niż ją wypalisz

• Upvote 1
Opublikowano
35 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Jak ktoś korzysta na ciemnym motywie to ten tandem OLED to chyba najgorszy wybór. Co oni tam odj.. Chyba tandem 2.gen wyjdzie bardzo szybko.

No jak się ustawia naświetlanie żeby uwydatnić wady których gołym okiem nie widać...

image.png 

3 minuty temu, jankooo napisał(a):

Jest i mój ulubiony youtuber od monitorów :)

Nie wiem jak on testował skoro w sRGB twierdzi że nie ma black crush, a jest... :E 

Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

No jak się ustawia naświetlanie żeby uwydatnić wady których gołym okiem nie widać...

To jest takie samo szukarnie dziuru w calym jak ludki, ktore wlaczaly ips na 100% podswietlania w nocy na czarnym tle i szukaly BLB ;) Gdzie w normalnym uzytkowaniu tego nie widac :D 

25 minut temu, DżonyBi napisał(a):

W grach nawet? Nie no, to już grubo.

Nie ma zadnych pasow w grach ;) 

Obie matryce przerobione (woled i qdoled), baa nawet pasow na zadnych tlach nie dojrzalem :hihot: No ale jak sie nudzi i szuka na sile to sie znajdzie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nie ma zadnych pasow w grach ;) 

Obie matryce przerobione (woled i qdoled), baa nawet pasow na zadnych tlach nie dojrzalem :hihot: No ale jak sie nudzi i szuka na sile to sie znajdzie.

Spoko, tak sobie przy sobocie z kawką czytam co ludziska piszą w necie. W polskich sklepach też w komentarzach temat jest poruszany i wiele osób zwraca te monitory. Jest sporo negatywnych komentarzy i nie jest to normalnym zjawiskiem. Nawet jak te pasy nie są widoczne to pozostaje mocna ziarnistość. Dopóki w grach nie przeszkadza to dla mnie to też nie będzie problememem, ale mamy przypadek tu na forum, że i w grach coś widać.. Może jest duży rozrzut jakościowy. Czas pokaże, matryce może ułożą się z czasem, ale coś czuję, że powitamy szybko 2.gen tandema.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 2
Opublikowano
13 minut temu, galakty napisał(a):

Dobra ten Stilgara można wyrzucić do kosza, testował F05, można się rozejść bo jego ustawień nie ustawicie w HDR xD 

Wnioski ma ciekawe- ten monitor sprawił, że aktualna konkurencja w podobnym przedziale cenowym nie ma sensu:)

Opublikowano (edytowane)

U mnie takie paski na tv lg troche bardziej widoczne niż na monitorze. Ziarnistość na szarościach podobna. Na monitorze jedynie ziarnistość lekka dalej występuje na białym przez matową powłokę. Tv mam glossy oczywiście. Moje foto gigusia tandem, gołym okiem oczywiście widać to sporo mniej, aparat wchodzi w tryb nocny i rozjaśnia obraz:

20251115_130320.thumb.jpg.847bc2620e1fda1f7f131f1e6291b8f1.jpg

Edytowane przez babayaga