Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stabilnie to jest na LCD, na QD OLED gamma sihft tez występuje tylko w znacznie mniejszy stopniu, ale nadal wyraźnie pogarsza się czerń wraz ze spadkiem odświeżania.

Dobrze ze ten problem można ominąć wyłączając Gsync/freesync.

WOLED

woled.thumb.gif.29d34fcb82764017fa4ef9aa3383c1bd.gif

QDOLED

qdoled.thumb.gif.7e3e53098bebd894366f5516582302f0.gif

LCD

lcd.thumb.gif.8c6b41eaf68609207a2bc51d01a30623.gif

• Thanks 1
Opublikowano

No tak, ale po co ci wtedy gsync jak masz stały fps ?

Poza tym wymusza to trzymanie wysokiego FPS co nie zawsze jest możliwe. Co z grami które z jakiegoś powodu mają lock na 60 FPS.

Panele są zoptymalizowane tylko pod jedna częstotliwość. Ta maksymalna panelu. Zejście z tego rozwala gamme masakrycznie i nie da się tego w żaden sposób "naprawić" nie degradując obrazu.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

No tak, ale po co ci wtedy gsync jak masz stały fps ?

Poza tym wymusza to trzymanie wysokiego FPS co nie zawsze jest możliwe. Co z grami które z jakiegoś powodu mają lock na 60 FPS.

Panele są zoptymalizowane tylko pod jedna częstotliwość. Ta maksymalna panelu. Zejście z tego rozwala gamme masakrycznie i nie da się tego w żaden sposób "naprawić" nie degradując obrazu.

Ja nie mam vsync, tylko ustawiony maxymalny fps o 3 mniejszy niż odświeżanie monitora. A to różnica :)

btw. nie mam gier co wymuszają 60 fps ;-)

Opublikowano
4 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Teoretycznie da się zrobić dynamiczną korekcję gammy, tak samo jak zrobiono adaptacyjny overdrive w LCD, ale widać to jest za trudne/kosztowne by się na serio w to pakowali. Kiedyś Asus się chwalił, że coś w tym temacie robi, ale wyszło bez większych efektów. "ROG OLED Anti-Flicker 2.0 uses a luminance compensation algorithm to dynamically boost pixel brightness based on real-time detection of the panel’s refresh rate. This results in a more uniform visual image and up to 20% less perceived on-screen flicker, compared to models using previous-gen QD-OLED panels."

Opublikowano

Tez mi się wydaje ze oni z tym nie walczą, bo nie jest to dla ludzi na tyle duży problem żeby wywalać na to kasę.

A szkoda, bo dla mnie VRR flicker i gamma shift całkowicie przekreśliły używanie GS/FS na moim monitorze.

Opublikowano
2 godziny temu, Sirias napisał(a):

Teoretycznie da się zrobić dynamiczną korekcję gammy, tak samo jak zrobiono adaptacyjny overdrive w LCD, ale widać to jest za trudne/kosztowne by się na serio w to pakowali. Kiedyś Asus się chwalił, że coś w tym temacie robi, ale wyszło bez większych efektów. "ROG OLED Anti-Flicker 2.0 uses a luminance compensation algorithm to dynamically boost pixel brightness based on real-time detection of the panel’s refresh rate. This results in a more uniform visual image and up to 20% less perceived on-screen flicker, compared to models using previous-gen QD-OLED panels."

To tylko w teorii wydaje się proste do zrobienia ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

XG27AQDMGR (XG27AQDMG gen2)

Całkiem ciekawa alternatywa z nową (przynajmniej w monitorach) klarowną powłoką matrycy TrueBlack Glossy, ot, jak w telewizorach LG, czarny jest czarny nawet za dnia, szum wokół TandemOLED nieco przykrył premierę odświeżonej wersji tego monitora, ciekawe czy jest to klasyczny układ subpikseli RWBG czy może ten ciut poprawiony RGWB:hmm:

Tak czy siak za 2049 złotych (cena z kuponem za nowe konto) może być ciekawą alternatywą dla DELL'a AW2725D, w sieci za dużo nie ma o tej nowej wersji z "R" w nazwie (lub Gen2), co myślicie? Jest sens pchać się jeszcze w dopieszczoną 3 generację WOLED w tej cenie? ;)

Edytowane przez Reverse17
Opublikowano (edytowane)

Nie miał bo tutaj potrzebne zmiany  również w tconie.

Dynamiczna zmiana gammy z VRR to ciężka sprawa i mogą powstać inne problemy. Bo zawsze masz jakieś opóźnienie na sterowaniu.

Edytowane przez sideband
Opublikowano
4 godziny temu, Reverse17 napisał(a):

Jest sens pchać się jeszcze w dopieszczoną 3 generację WOLED w tej cenie? ;)

Według mnie nie, tandema zaraz i tak za tyle kupisz a QD masz taniej dzisiaj i jutro.

15 godzin temu, MarcoSimone napisał(a):

a zamiast wyłączać gsync, nie mogę sobie zrobić lock w sterowniku? 

Na QD nie ma sensu wyłączać, uzywaj normalnie i oczywiście lock fps tak jak masz. ;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@DżonyBi@Dimazz

Dlatego warto dołożyć już te 2 stówki i wziąć AW2725D z MediaExpert, cena bazowa to 1899 cebulionów ale przy założeniu nowego konta dają kod rabatowy na 100 zł przy zakupach od 1500 ceb.

Widziałem tego G5 na Pepper, mnie nie przekonuje, znacznie lepszą opcją jest już wcześniej wspomniany kosmita od Della. 

Edytowane przez Reverse17
Opublikowano

@Lameismyname

Niby tak ale ta G5 bardzo biednie wygląda przy tym AW2725D, G5 nie ma HDMI 2.1, posiada niższą jasność, 180Hz zamiast 280Hz oraz nie ma nawet regulacji wysokości.. G5 to kastrat nad kastraty, wpakowali tam nawet DP 1.2 aby jeszcze bardziej oszczędzić.. Podtrzymuje że lepiej dołożyć te 200 zł i wziąć wyraźnie lepiej wyposażonego kosmitę.

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Reverse17 napisał(a):

@Lameismyname

Niby tak ale ta G5 bardzo biednie wygląda przy tym AW2725D, G5 nie ma HDMI 2.1, posiada niższą jasność, 180Hz zamiast 280Hz oraz nie ma nawet regulacji wysokości.. G5 to kastrat nad kastraty, wpakowali tam nawet DP 1.2 aby jeszcze bardziej oszczędzić.. Podtrzymuje że lepiej dołożyć te 200 zł i wziąć wyraźnie lepiej wyposażonego kosmitę.

Bierzesz który ci pasuje najtańsze potrafią mieć matryce gorszego sortu to raz. A dwa lepsze modele mają lepszy soft, lepsza kalibrację z pudełka.

Wsparcie dla DV, możliwość wyłączenia DSC, regulacje jasności w HDR, EOTF boost etc.

Jak ktoś jest mało wymagający to bierze byle co z półki i o nic nie pyta.