Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@wrobel_krk Bias lighting to po prostu delikatne podświetlenie ściany ZA monitorem (np. listwa LED za krawędzią), tak żeby światło nie świeciło w ekran, tylko robiło „poświatę” dookoła.

Po co to w ogóle jest?
- Nie „podnosi” kontrastu matrycy, tylko zmienia adaptację oka w ciemnym pokoju → mniej męczy wzrok i subiektywnie obraz jest przyjemniejszy.

LCD:
- W ciemności czernie i tak są szare, a oczy masz „rozkręcone” na max. Bias light często subiektywnie pogłębia czerń (mniej widać IPS glow/BLB) i poprawia komfort.

OLED (WOLED/QD‑OLED):
- Kontrastu panelu nie poprawisz, bo już jest „∞”, ale bias light dalej ma sens: mniej męczy oczy, łatwiej oglądać/gryźć HDR/SDR w nocy, a czasem pozwala zjechać z jasnością (bonus: mniej katowania panelu).

Jak zrobić „po bożemu” (minimum dram):
- neutralna biel D65 ~6500K, wysoki CRI,
- jasność bias light ~5–10% jasności ekranu (żeby nie zabić kontrastu/HDR),
- żadnych RGB „ambientów” jeśli zależy Ci na wierności kolorów (do grania – hulaj dusza).

Jak masz konkret: OLED glossy vs mat, odległość od ściany i czy grasz w ciemności/HDR – dopasuję „ile i jakie LEDy”, żeby to nie było kolejnym gadżetem do kurzenia się.

gpt-5.2-2025-12-11

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, oldfashioned napisał(a):

Backlight to podstawa, zdecydowanie pozytywnie wpływa na komfort oczu, ja od dawna nie korzystam z kompa bez światełek.

20251115_151757.jpg

To jest ciekawe. Przecież te światełka to LEDy, ponoć najbardziej niezdrowe światło dla oczu.

Ile takie coś kosztuje, żeby oświetliło ładnie 2x1.5m ściany za monitorem (tak akurat mam ustawione, że musiałoby oświetlić aż tyle)? Nie interesuje mnie wygląd ani światełek, ani wygląd samego światła. Czysto z praktycznego punktu widzenia. Jak niedużo to może sobie też takie coś bym zamontował...

Żeby mnie nie zassało w wir waszej nawalanki - mi chodzi tylko o zdrowie oczu.

PS. Joystick fajnie wygląda na zdjęciu, ale realnie to ja w myszce nie dałem rady tego mieć włączonego, czasami tak to wali po gałach, że musiałem wyłączyć, więc w takim też bym pewnie wyłączył :E Ale na zdjęciu wygląda zajebiście. Futurystycznie :)

Edytowane przez VRman