Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, MrKetiw napisał(a):

Znaczy to tyle co nic. Zobaczymy jaka będzie cena w Polsce. 

W polandii dostępność będzie marginalna i cena poleci w kosmos czyli obstawiam okolice 5000 zł na start :balon:

Obym się mylił ;)

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano
9 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

A co ma na niby kosztowac jak cena jest podana ze sklepu della :hihot:

obraz.png.8e6807f6be89ed88707c629df6a61cb6.png

U nich może być. U nas cena każdej elektroniki wyższa (biorąc pod uwagę oczywiście też wyższy VAT) + dużo więcej januszerstwa wśród dystrybutorów i sklepów
Trzeba być naprawde naiwnym żeby myśleć, że u nas będzie kosztował ~3585zł. Nawet 3999zł na start to już uważam za zbyt duży optymizm ale obym się mylił.
Z ASUSem PG34WCDN zbyt duża loteria co do kalibracji i problemów danej sztuki, a jedynie sprzedaje go techlord - nie chcę męczyć małego sklepu z odsyłkami.
MSI całkowicie niedostępne którego i tak nie chce bo kamera + DSC przy takiej kwocie.
Także zostaje Alienware, 280hz mi wystarczy bo i tak będzie to ciężko napędzić, DSC będę musiał przełknąć w tej kwocie, ta niebieska obudowa będzie troche psuła mi setup no ale cóż :D Jeśli nie odlecą całkowicie z ceną i nie będzie potrzeby sprowadzania z Niemczech jakimiś bodycarami to pewnie będzie warto razem z tą najlepszą gwarancją ze wszystkich producentów
Monitors Unboxed miał wrzucać recenzję po powrocie z CES ale nadal jej nie ma

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

A czy ja cos pisalem o cenie polskiej ?? NIE ;) Kolega zacytowal euro to podalem zrzut w euro. Zreszta dla chcacego nic trudnego z niemiec zamowic ;) 

Ja ten monitor potrzebuje na FV, jak będzie w Polsce za 3999 zł to zamawiam i nie czekam dalej.

Edytowane przez MrKetiw
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

+ nie ma żadnych ficzerów typu gaszenie ekranu od sensora/kamery, głupiego KVM tam nawet nie ma. Nawet ilość portów USB została wykastrowana względem poprzedników
Także jeśli w Polsce będzie zbliżał się za mocno do ceny MSI (i MSI będzie dostępne) to nikt tego nie kupi nawet biorąc pod uwagę ich dobrą gwarancję

Edytowane przez Mizu
Opublikowano (edytowane)

https://techlord.pl/asus-rog-strix-xg34wcdms-34-uwqhd-tandem-rgb-qd-oled-280hz-hdr-zakrzywiony-p-38117.html

Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Daliby już ceny w PL :( 

Jednak już jest ten monitor w PL, cena zachęcająca na stronie TechLord 3699 zł w takim razie DELL powinien być bliżej 3000 zł. 

Edytowane przez MrKetiw
Opublikowano
53 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ok 3-3.2k na start to bedzie super cena, za rok to bedzie do chipsow dodawane :red: 

Za rok to tak myślę około 2k będzie kosztować. Myślę że osobiście poczekam bliżej końcem roku i wtedy się zdecyduje, nie lubię nowości dopóki ktoś ich sam nie przetestuje dłużej xD 

Opublikowano
W dniu 28.06.2026 o 22:37, MrKetiw napisał(a):

Ja ten monitor potrzebuje na FV, jak będzie w Polsce za 3999 zł to zamawiam i nie czekam dalej.

1 godzinę temu, MrKetiw napisał(a):

Za rok to tak myślę około 2k będzie kosztować. Myślę że osobiście poczekam bliżej końcem roku i wtedy się zdecyduje, nie lubię nowości dopóki ktoś ich sam nie przetestuje dłużej xD 

Daleko wybiegasz w przyszłość a wygląda na to, że twoje plany zmieniają się codziennie:hihot:

• Haha 2
  • Sad 1
Opublikowano
2 godziny temu, Finak napisał(a):

Witam,

A co sądzicie o MO34WQC36 OLED od Gigabyte?

EDIT:

W Proshop za 4199 PLN (brutto).

On ma tylko więcej Hz czy coś jeszcze ? Jesli o mnie chodzi to nie wykorzystam nawet 240 Hz a co dopiero 360 Hz. 

Opublikowano

KVM plus gamingowe ficzery.

Pytam bo piszecie o ROG Strix OLED XG34WCDMS, który ma Tandem OLED, a Gigabyte ma RGB Stripe. Pomijam odświeżanie. Fachowcem nie jestem i ciekawi mnie Wasza opinia.

Opublikowano
1 godzinę temu, Finak napisał(a):

KVM plus gamingowe ficzery.

Pytam bo piszecie o ROG Strix OLED XG34WCDMS, który ma Tandem OLED, a Gigabyte ma RGB Stripe. Pomijam odświeżanie. Fachowcem nie jestem i ciekawi mnie Wasza opinia.

Ja w ogóle nie wiem jaka jest róznica między Tandem a RGB Stripe, dla mnie najważniejsze na którym monitorze będzie lepsza klarowność czcionki.

Opublikowano

AI pisze, że V-Stripe daje bardziej naturalny obraz i wyraźny tekst (out of the box), a Tandem OLED lepiej sprawdzi się w przypadku intensywnych efektów HDR i jasnych pomieszczeń :hmm:

Opublikowano

Ja w ogóle nie wiem jaka jest róznica między Tandem a RGB Stripe, dla mnie najważniejsze na którym monitorze będzie lepsza klarowność czcionki.

Tandem to woled LG, a v-strip to qd oled samusnga najnowszy gen 5 z "idealna" czcionka. 

To sa dwie rozne matryce.

v-strip jest w 21:9, a Tandem o ile sie nie myle tylko poki co w 16:9. 

Chybam ze sie cos zmienilo o czym nie wiem ostatnio :red:

3 godziny temu, MrKetiw napisał(a):

On ma tylko więcej Hz czy coś jeszcze ? Jesli o mnie chodzi to nie wykorzystam nawet 240 Hz a co dopiero 360 Hz. 

Do generatora klatek warto miec jak najwiecej Hz.  ;) 

Opublikowano
20 minut temu, Finak napisał(a):

AI pisze, że V-Stripe daje bardziej naturalny obraz i wyraźny tekst (out of the box), a Tandem OLED lepiej sprawdzi się w przypadku intensywnych efektów HDR i jasnych pomieszczeń :hmm:

To lepiej przestań używać AI i spójrz na parametry matryc bez białego piksela od LG.

Jasności będą podobne do tego lepszego pokrycie kolorów w HDR tekst to rzecz oczywista, ale ma to znaczenie tylko przy niższym PPI.

Monitory mają dość mocno skręcony HDR względem TV ;)

Różnice w żywotności to wyjdą w praniu wywalenie białego piksela to naturalny krok w rozwoju matryc u LG niestety ciężko to ogarnąć niektórym.

• Haha 1
Opublikowano

To szukaj monitora z budową piksela wyglądającą jak 3 paski R G B obok siebie i z możliwie największym PPI. Coś mi się obiło, że już wyszedł jakiś OLED 31,5" 4K z taką matrycą. Inna sprawa, że na WOLED RGWB 31,5" 3840x2160 na jakość czcionek nie narzekam.

Opublikowano (edytowane)

Nie ma żadnego monitora w sprzedaży OLED RGB ;) 

Tak samo te monitory co wejdą z na matrycach LG to "RGB", ale Tandem czyli nie stricte prawdziwe RGB tylko wywalony biały sub piksel z dwoma niebieskimi subami ;)

Ps. ale mogę się mylić co drugiego niebieskiego piksela bo LG strasznie mota nazwami :hihot:

ces-26-ampgt-lg-tandem-woled-oled-primar

Edytowane przez sideband