Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ASUS XG27AQWMG. Jeden z poczatku produkcji serial TB czyli 2025 listopad drugi W2 czyli 2026 luty. Roznice widac golym okiem.

No i po wyjeciu z pudelka juz jest znosny. Wrzucam też zdjecie  jak wygladal po wyjeciu z pudelka ten z 2025

Cytat

TB 2025 Nov ~10h

20260618_224041.jpg

TB 2025 Nov 10h~
20260618_224142.jpg

W2 2025 Feb ~20min

20260620_105714.jpg

TB 2025 Nov pierwsze odpalenie

20260618_230503.jpg

Edytowane przez Nex1M
  • Thanks 1
Opublikowano

Wlasnie wogole nie denerwuje a tego sie najbardziej obawialem. Ja mam monitor na wprost okna i zaslaniam rolety , drzwi balkonowych nie wiec nadal mam jasno. Miedzy innymi dlatego wzialem na poczatku mat. Ale ten mat jest strasznie ziarnisty na mo27q28g. Ogolnie jak narazie obraz petarda 

• Upvote 1
Opublikowano

Miałem CRT, ... ba ... pewnie mój były monitor gdzieś u Wujka jeszcze leży. Sorry, memorry, ale realna rozdzielczość optyczna CRT jest słaba, szczególnie jeśli chodzi o ilość linii pionowych. Czerń/kontrast z tego co pamiętam na Trinitronach, też tyłka nie urywała. No i nie zapominajmy o gamucie sRGB. ... ale nostalgiczne bajki można oczywiście cisnąć frajerom, którzy CRT nigdy na oczy nie widzieli.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Miałem CRT, ... ba ... pewnie mój były monitor gdzieś u Wujka jeszcze leży. Sorry, memorry, ale realna rozdzielczość optyczna CRT jest słaba, szczególnie jeśli chodzi o ilość linii pionowych. Czerń/kontrast z tego co pamiętam na Trinitronach, też tyłka nie urywała. No i nie zapominajmy o gamucie sRGB. ... ale nostalgiczne bajki można oczywiście cisnąć frajerom, którzy CRT nigdy na oczy nie widzieli.

To chyba miałeś model z dolnej półki, porządny CRT to pod względem jakości obrazu poziom OLED'a.

Ustępuje tylko oczywiście rozdzielczością, ale plastyka obrazu, jakość ruchu to topka ekranów i do dzis tylko plazma była lepsza. OLED jest blisko, ale przez SAH nigdy nie osiągnie poziomu CRT i plazmy. Chyba że użyjemy BFI.

Opublikowano

Miałem różne CRT i z różnymi miałem do czynienia. SONY (trinitron) tańsze, średnie, CTX'y (perforowane), z lepszej półki na kratowej też coś tam miałem, nawet Hyundai (bardzo dobrze wspominam ... ale tylko jakość obrazu, bo psuł się na potęgę). Niska półka Belinea a'ka mydelniczka też oczywiście była. Chyba największa wada tych ekranów to ostrość (tekst, obraz statyczny). Pamiętam, że najostrzejszy obraz, to był przy najniższym odświeżaniu ... ale wówczas mrugało jak diabli. Im wyższe odświeżanie, tym coraz to większe rozmycie (obrazu statycznego).

Godzinę temu, j4z napisał(a):

Jedno co wiem, obraz w ruchu to był całkiem inny poziom od LCD.

Jak się przesiadłem z CRT (wyższa półka, 19" 4:3 ... albo 5:4 nie pamiętam, kratowa ... chyba diamondtron się to nazywało) na LCD (EIZO S2231W 16:10) to główna różnica, to jakieś takie większe rozmycie w ruchu na LCD.

Opublikowano

Moj ostatni CRT to byl Philips Brillance 107B, plaski, 100Hz, jakosc obrazu - zyleta, o rozmywaniu tekstu nie bylo mowy.

Rozdzialka na tamte czasy bdb 1280*1024, dokladnie nie pamietam 

Późniejsze modele mialy nawet 1600*1200 :)

Opublikowano

CRT faktycznie tylko nówka miała dobra ostrość i zbieżność obrazu, szczególnie wysokie modele niestety z czasem sie rozjeżdżało jak monitor był katowany.

Ale, paradoksalnie właśnie niedoskonałości CRT powodują ze obraz jest na nim taki bardziej plastyczny i naturalny, tak jakby monitor miał wbudowany sprzętowy AA.

Dzis aby osiągnąć taki efekt musimy ostro upscalować obraz i włączać różne filtry, tak jakby obraz na dzisiejszych ekranach był zbyt ostry i detaliczny, przez co ciężko jest uzyskać poprawne detale, szczególnie w grach. :)

Opublikowano
21 godzin temu, j4z napisał(a):

Jedno co wiem, obraz w ruchu to był całkiem inny poziom od LCD. Podejrzewam, że OLED by się schował przy porównaniu...

CRT w ruchu to odpowiednik klasycznego 1000Hz LCD jak dobrze pamiętam z blurbusters, więc OLED koło 720Hz by dał radę. 

Opublikowano

W europie customer experience jest duzo lepszy, takie sprawy mozna od reki rozwiazac.

Miesiac temu zamowilem budke pod aerograf (160e), przyszla w oplakanym stanie (opakowanie rozwalone, sama buda porysowana i peknieta w jednym miejscu, ale na szczescie elektronika dziala) - wyslalem filmik. Zwrot calej kwoty + 10e za 'emotional stress' a... budki nie trzeba odsylac jak dziala. :P