Kyle 514 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca Niektóre gry mają regulację jasności HUD (chyba w The Last Of Us się z tym spotkałem) - to akurat fajna rzecz. Natomiast jak OLED nie wypali (daj znać jak będzie za 2 lata) to najwyżej kupisz jakiegoś miniled z dużą ilością stref. 1
Phoenix. 6 908 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca 15 minut temu, Kaczkofan napisał(a): Oprócz tego, na wszelki wypadek zainstaluję addon do gry, który ukrywa zbędne elementy UI. Nie popadaj w paranoje, serio Kupowac oleda i robic pod siebie bo moze sie wypalic to zadna przyjemnosc czerpania przyjemnosci ze sprzetu. Od tego masz zabezpieczenia na tym asusie. 1 1 5
galakty 5 063 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca 8 godzin temu, skunRace napisał(a): LG świeci, tylko tym dodatkowym białym oszczędzając resztę ? Dodatkowy pixel jest głównie po to, by podbić jasność i tu WOLEDy są lepsze. Do tego ABL/EOTF są lepsze w HDRach bo działają odwrotnie od QD. Za to mają problem z gamma shift, ziarnistością (matowa powłoka) i objętością kolorów w HDR (bo w wysokich jasnościach nadrabiają białym pixelem, nie mają takiego nasycenia barw). 15 minut temu, Kyle napisał(a): najwyżej kupisz jakiegoś miniled z dużą ilością stref Miniledy VA też się wypalają... 1
Kyle 514 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca 2 minuty temu, galakty napisał(a): Za to mają problem z gamma shift, Sądzę, że wszelkie problemy z precyzją gammy/gradientów, są możliwe do rozwiązania przez lepsze sterowanie (np. 20bit/kanał internal 3D LUT i te klimaty), a w dodatku WOLED pewnie wymagają precyzyjniejszego sterowania niż QD-OLED. ... ale kto by się w to bawił w jakimś monitorze "gajmingowym".
Phoenix. 6 908 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca https://videocardz.com/newz/asus-launches-27-inch-and-32-inch-tandem-rgb-oled-monitors-with-4k-240hz-and-fhd-480hz
bourne2008 1 792 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca Cena jak to u ASUS-a pewnie będzie dewastująca Zobaczymy co pokażą inni na tych panelach.
oldfashioned 821 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca W dniu 15.07.2026 o 08:39, Kaczkofan napisał(a): Panowie, dziękuję za opinie porady i słowa wsparcia Zostawię tego Asusa, dam mu szansę + 36 miesięcy gwarancji też jest istotne. Jakby nie było jest to najnowsza generacja, więcej zabezpieczeń zastosowali. Super sprawą jest wygaszanie ekranu jeśli monitor nie wykryje ruchu przed ekranem (Neo Proximity Sensor). Sama ilość opcji w menu /aplikacji Asus odpowiedzialnej za bezpieczeństwo/stan matrycy robi wrażenie, można regulować nawet częstotliwość pixel shift Oprócz tego, na wszelki wypadek zainstaluję addon do gry, który ukrywa zbędne elementy UI. Ja gram w MMO, co prawda nie mam juz tyle czasu co kiedys zeby przesiedziec 20h w weekend ale nadal cos tam ciupie - na OLEDzie - bez zadnych problemow. Nie popadajmy w paranoje z tym ukrywaniem UI.
Kaczkofan 312 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca @oldfashionedPewnie masz rację, ale i tak just in case zainstaluję addon, który zmniejszy jasność wokół UI, jest coś takiego w retail wersji "World of Warcraft". Co do samego monitora - ech, gdybym miał odrobinę więcej talentu napisałbym epicki poemat na temat ASUSA Testowałem wczoraj i zdecydowanie wyższy komfort użytkowania niż w G8, chociażby w kwestii samego sterowania parametrami monitora z poziomu aplikacji. Sama jakość obrazu...widać tę różnicę między generacjami, aczkolwiek ustawienia fabryczne dla poszczególnych presetów są chyba z kosmosu, jasność jest wyśrubowana na maksa.
oldfashioned 821 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca Ja uzywam monitora na maksymalnej jasnosci, HDR non stop - chyba za gierki tego nie obsluguja i prawde mowiac, kompletnie nie interesuje sie tymi wypaleniami. Monitor jest juz ze mna rok. Graj i korzystaj 3
j4z 1 816 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca 33 minuty temu, Kaczkofan napisał(a): jasność jest wyśrubowana na maksa. Bo w HDR ma być na maksa. Kalibrujesz w systemie/grze.
oldfashioned 821 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca Czemu? Jak ktos uzywa monitora w 99% do rozrywki, to w czym to przeszkadza?
Kyle 514 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca 2 minuty temu, Kadajo napisał(a): HDR nie powinien być na stale włączony ... chyba, że Microsoft tak wspaniale dopracuje system operacyjny, że taki Exel/Word będzie wyświetlany w wycinku całego zakresu dynamicznego monitora i będzie ten zakres ustawialny w systemie Z drugiej strony, często monitory mają niekalibrowalne tryby HDR (np. zablokowane są nastawy R/G/B) - to kicha, bo jak to poprawić, jak na skutek zużycia temp. barwowa odleci, jak na jakimś LCD podświetlanym LED'ami (na OLED jeszcze nie wiem jak wraz ze zużyciem zmienia się temp. barwowa - ale jestem w trakcie dowiadywania się ).
Kadajo 9 791 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca 7 minut temu, oldfashioned napisał(a): Czemu? Jak ktos uzywa monitora w 99% do rozrywki, to w czym to przeszkadza? Po pierwsze w SDR masz kiepskiej jakości obraz jak masz włączony cały czas HDR. Pamietaj ze HDR jest HDR tylko wtedy kiedy jest natywny sygnał.
oldfashioned 821 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca Ok, tego kompletnie nie bralem pod uwage - ze gry SDR'owe moga wygladac gorzej. Musze potestowac czy tytuly w ktore gram dotyka ten problem
Phoenix. 6 908 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca Godzinę temu, oldfashioned napisał(a): Ja uzywam monitora na maksymalnej jasnosci, HDR non stop Ty tak serio ? 1
CzerwonyJohn 74 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca Godzinę temu, oldfashioned napisał(a): Ja uzywam monitora na maksymalnej jasnosci, HDR non stop - chyba za gierki tego nie obsluguja i prawde mowiac, kompletnie nie interesuje sie tymi wypaleniami. Monitor jest juz ze mna rok. Jak się jest bogaczem to nie dziwne że ma się w pompie czy się wypali.
Phoenix. 6 908 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca Przeciez to nawet nie wyglada dobrze w tresciach sdr lol
oldfashioned 821 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca Teraz, Phoenix. napisał(a): Ty tak serio ? Co w tym dziwnego? Mam kompa typowo do rozrywki, wszystkie 'biurowe' sprawy zalatwiam na lapku/ipadzie. Jak PC jest odpalony to odpalona jest gra/film. Co do tego, ze gierki SDR wygladaja gorzej -> musze sprawdzic prawde mowiac, bo z defaultu odpalilem HDR on i tak zostalo. Co do jasnosci, z reguly mam jakis ambient light w pokoju wiec 100% nie wypala oczu
Phoenix. 6 908 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca No to ze przeciez to nie wyglada nawet dobrze wiec jak mozna uzywac hdr przy tresciach sdr Ty sie dobrze czujesz? Nie mowiac juz o tej wypalarce oczu jak podbija jasnosc w sdr calego ekranu... 2
oldfashioned 821 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca Z tego co kojarze mam ustawiony hdr on i do tego auto hdr. Nie mam jak tego teraz przetestowac, bo w chacie bede dopiero w sobote. Co mi podpowiedzial gemini, to ze auto hdr bedzie 'boostowal' wszystko co nie jest na vulkanie/dx9/opengl. Z tego co kojarze to nie mialem problemow z contentem ktory wygladal 'wash-out', wiec pewnie nie odpalilem takiej gry przez ostatni rok. Ewentulanie - moze mialem problem i wtedy HDR wylaczalem dla konkretnego tytulu - ale tego nie kojarze. Ja jestem raczej plug & play, nie lubie sie bawic w ustawianie kompa pod kazda oddzielna gierke.
j4z 1 816 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca 13 minut temu, Phoenix. napisał(a): Nie mowiac juz o tej wypalarce oczu jak podbija jasnosc w sdr calego ekranu... Przecież się ustawia oddzielnie jasność treści sdr w trybie hdr.
Phoenix. 6 908 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca (edytowane) Ty nie kumasz wgl o co chodzi, jak wlaczasz HDR i masz do tego przystosowana tresc to jasniej/ciemniej swieca poszczegolne elementy ekranu tak jak to jest zapisane w metadanych, a jak wlaczasz HDR na tresci SDR to ekran swieci po calosci jednolicie, to ze Ty sobie zmniejszysz jasnosc calego ekranu nic tu nie zmieni i jest to kolejna niezrozumiala glupota... Przestancie tlumaczycz takie rzeczy Edytowane 16 Lipca przez Phoenix. 2
j4z 1 816 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca Osobiście wyłączam HDR gdy nie oglądam treści HDR, ale gdy zapomnę, czasem zauważam dopiero po znaczku "HDR" na pasku lub nakładce TV. Na wszelki wypadek wyprzedze niekulturalne odpowiedzi: pewnie jestem ślepy. 1
Phoenix. 6 908 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca Fakty sa takie, ze uzywanie HDR w tresciach SDR jest pomylka, nie ma najmniejszego cienia uzasadnienia, malo tego wyglada to po prostu zle bo to fizycznie po prostu nie moze wygladac tak jak powinno czyli dobrze 2
Rekomendowane odpowiedzi