Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na ten moment to mi się odechciało w ogóle OLED, chyba odeślę tego Asusa XG34WCDMS (właśnie dostarczył kurier, syn dzwonił), nawet go nie rozpakuję i kupię zwykłe VA albo jakiegoś MINI-LED. I tam gram głównie w SDR i to MMO, więc szkoda zdrowia.

• Sad 1
Opublikowano
Teraz, Kaczkofan napisał(a):

Na ten moment to mi się odechciało w ogóle OLED, chyba odeślę tego Asusa XG34WCDMS (właśnie dostarczył kurier, syn dzwonił), nawet go nie rozpakuję i kupię zwykłe VA albo jakiegoś MINI-LED. I tam gram głównie w SDR i to MMO, więc szkoda zdrowia.

Ale raz zagrasz na takiej matrycy i już nie będziesz chciał spojrzeć na va, ips. Ja póki co odpuściłem granie i czekam na obniżki tych nowych gen bo to nie jest granie dla mnie bez oleda teraz po tym co widziałem 😭 

Opublikowano
2 minuty temu, Kaczkofan napisał(a):

VA nie bierz. Mam i nie polecam. IPS było lepsze.

Opublikowano

Tak, wiem, ale w sytuacji, w której UI po niespełna półtora roku wypala się tak jak u mnie - jasne, intensywnie użytkowałem monitor, mea culpa - oraz planuję dalej grać głównie w MMO, wybór VA czy Mini-LED wydaje się być sensowniejszy. Kupiłem tego Asusa, bo chciałem synowi dać G8 i samemu pobawić się nowością. Jasne, to najnowsza generacja i wszystko wygląda pięknie na papierze, ale znów bawić się z jakiś czas w serwis...nie wiem, czuję lekkie rozczarowanie. 

Opublikowano

Te nowe mają 3 lat gwarancji na wypalenie.

5 minut temu, Kaczkofan napisał(a):

Tak, wiem, ale w sytuacji, w której UI po niespełna półtora roku wypala się tak jak u mnie - jasne, intensywnie użytkowałem monitor, mea culpa - oraz planuję dalej grać głównie w MMO, wybór VA czy Mini-LED wydaje się być sensowniejszy. Kupiłem tego Asusa, bo chciałem synowi dać G8 i samemu pobawić się nowością. Jasne, to najnowsza generacja i wszystko wygląda pięknie na papierze, ale znów bawić się z jakiś czas w serwis...nie wiem, czuję lekkie rozczarowanie. 

Opublikowano
22 minuty temu, Kaczkofan napisał(a):

QD-OLED jest mniej trwały od WOLED'a.

Niestety przekonałeś się o tym na własnej skórze.

Dlatego właśnie chwałę sobie matrycę WOLED od LGD bo są już długo na rynku, przez co lepiej dopracowane i bardziej żywotne.

Natomiast znakiem zapytania są nowe matryce LGD Tandem RGB. Czas pokaże czy będą równie żywotne. 

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano

Ja bym bardziej zadał pytanie, czy w normalnym użytkowaniu na co dzień te wypalenie jest widoczne? Czy rzuca się w oczy? :) 

Obstawiam, że to bardziej siedzi w głowie niż widać. Tak jak niektórzy mają z bandingiem widocznym tylko w 'laboratoryjnych scenariuszach'.

Opublikowano
2 godziny temu, MrKetiw napisał(a):

Az taka różnica? 

Matryce WOLED np. w C2 mają przepracowane po kilkanaście tys godzin i nadal są ok. Miałem Samsunga na matrycy VA i matryca po 2 latach nadawała się do kosza, moja matryca OLED od LG za chwilę będzie mieć 4 lata i brak problemów z wypaleniami po 13,4 tys godzin pracy.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Ja bym bardziej zadał pytanie, czy w normalnym użytkowaniu na co dzień te wypalenie jest widoczne? Czy rzuca się w oczy? :) 

Obstawiam, że to bardziej siedzi w głowie niż widać. Tak jak niektórzy mają z bandingiem widocznym tylko w 'laboratoryjnych scenariuszach'.

No chyba napisał że nawet w przeglądarce widać.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Jest to mocno widoczne i ewidentnie UI wypaliło się dość znacząco, widać to np. na tej planszy. Żeby było śmieszniej, ni cholery nie mogę dostać się do trybu serwisowego, by sprawdzić licznik godzin, nawet Smart Things nic nie pokazuje. Z dobrych wieści Samsung przyjął temat na klatę, kurier podjedzie i urządzenie kwalifikuje się do naprawy gwarancyjnej - albo matryca nowa, albo nowa sztuka. 

Edit: cholera, chyba niechcący się pochwaliłem mandatem :D 2 pkt karne i 100 PLN, 61 w terenie zabudowanym w małej pipidówie ;) 

903bc64b-f902-4d7c-943b-bf91f9ec530f.jpg

Edytowane przez Kaczkofan
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

@Kaczkofan nie ma co się tak zrażać do OLEDów od razu. Ciężko teraz będzie patrzeć na te smugi w ruchu VA czy blady obraz z nieistniejącym kontrastem na IPS.

Raz, że to pierwsza generacja QD a zamówiłeś 5tą - prawdopodobnie nie ma nawet porównania z trwałością. A dwa - ja uważam, że to bardziej wina Samsunga, być może jakiś bug z pixel refresh jak z pierwszymi AW3423DW (ten z modułem gsync i gdzie przez lata nie można było samemu zrobić update firmware) czy coś niżeli z samą matrycą.

Z jednej strony dbam o swojego AW3423DWF ale jak gram to nie przejmuje sie niczym jeśli chodzi o UI. Mam na liczniku na pewno już ponad 3300h (mój drugi panel refresh był już chwile temu), ten sam panel z 1szej generacji i nie mogę znaleźć żadnego wypalenia. Patrzyłem na wszystkich kolorach, na różnych grayscale i nie widzę ani jednego elementu, kreski, nic. A uwierz, że szukam na siłe bo kończy sie gwarancja za kilka msc i chciałbym podmiane sztuki :E Sporo gram w gry jak POE2 gdzie te same elementy interfejsu jak w WOWie non stop godzinami się nie zmieniają.

HDR w ogóle nie używam, ale zakładam, że w wowa na sdr grasz a i tak sie wypaliło

Jeśli nawet Samsung uznał, że wymieni to możesz być pewny, że coś było nie tak żeby w tylko półtorej roku i tak mało godzin zrobić takie permamentne uszkodzenie.

btw oglądałeś film Stilgara wyżej? 10tys godzin, powyłączał pixel refresh itd, ta sama 1 generacja QD, żadnego niańczenia i drobniutkie wypalenia w porównaniu do Twojego 25% czasu jego użytku (sprawdź folder google ze zdjęciami który wrzucił w komentarzu bo przez kompresje youtube nie widać na filmiku tych wypaleń)

Co do ludzi polecających WOLEDa - bez przesady, już dawno rtings pokazało, że nie ma aż tak drastycznej różnicy w wypalaniu i to na starszych generacjach. Ja tam dalej nie widzę sensu w kupowaniu OLEDa jeśli ma nim być WOLED. Co mi z OLEDa który zajeżdża czernie i szarości i psuje momenty gdzie technologia może pokazać sie od najlepszej strony czyli ciemne sceny? W którym trzeba sie przejmować bandingiem czy retencją obrazu i gdzie pixel refresh faktycznie jest potrzebny, a na QD nie masz praktycznie szans mieć jakichkolwiek powidoków nawet po 12h nonstop bez pixel refresha. 
A jedyna wada QD? Nie grać w jasnym jak cholera pokoju i bezpośrednim świetle na monitor i to na tyle :) 

Edytowane przez Mizu
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Po prostu na QD-OLED-a trzeba bardziej uważać.

Ogólnie na OLED-a trzeba uważać, bo inaczej przyspieszamy tylko jego degradację.

Chodzi Ci o ten dodatkowy biały piksel, gdzie żeby wyświetlić białe  Samsung musi świecić trzema pikselami, a LG świeci, tylko tym dodatkowym białym oszczędzając resztę ?

Pytam, bo zaczynam używać nowego C5 jako monitora i nie chciałbym się zdziwić jak kolega wyżej. Patrząc na to, że mogę sporo godzin spędzać w World of Tanks, War Thunder i World of Warships, zastanawiam się, czy nie grać w te gry na monitorze, który mam z boku, żeby nie wyglądało to jak u@Kaczkofan. Na Oled grać głównie singiel player AAA :E Wiem chory pomysł, ale przeszedł mi przez myśl czytając te posty. Na stary ekranie Oled grając tylko rok nie miałem takich problemów jak @Kaczkofan, ale to mało czasu.

Edytowane przez skunRace
Opublikowano

Panowie, dziękuję za opinie porady i słowa wsparcia ;) Zostawię tego Asusa, dam mu szansę + 36 miesięcy gwarancji też jest istotne. Jakby nie było jest to najnowsza generacja, więcej zabezpieczeń zastosowali. Super sprawą jest wygaszanie ekranu jeśli monitor nie wykryje ruchu przed ekranem (Neo Proximity Sensor). Sama ilość opcji w menu /aplikacji Asus odpowiedzialnej za bezpieczeństwo/stan matrycy robi wrażenie, można regulować nawet częstotliwość  pixel shift :D  Oprócz tego, na wszelki wypadek zainstaluję addon do gry, który ukrywa zbędne elementy UI.