Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, KajtekF1 napisał(a):

Który monitor lepszy do konsoli Playstation 5 Pro:Aoc czy Gigabyte?

Zależy mi na monitorze z głośnikami choć wiem że są one słabe w monitorach.

Do konsoli w cenie tych monitorów można podobno wyrwać w ME S85F 55" nówka nie żadna wystawka ;)

https://www.pepper.pl/promocje/telewizor-samsung-qe55s85fau-55-oled-1333313?itm_source=notification&itm_medium=kwa_feed&itm_content=1333313&itm_campaign=keyword_alert&itm_term=673779

2 godziny temu, Karister napisał(a):

Lepszy większy. xD Ja się od razu na premierę przesiadłem właśnie na LG 45GX950A z 39" i był to bardzo dobry wybór z perspektywy czasu. Teraz bym brał to nowe 52" gdyby tylko tam nie buło VA bez G-Sync.

Rozmiar nic nie da, cofnięcie z OLEDa na VA wręcz zaboli :Crash:

• Upvote 2
Opublikowano
W dniu 10.08.2026 o 14:30, Zachy napisał(a):

Tak sobie mysle

- LG 39gx950B za 7499 z Tandem OLED

vs

- LG 45gx950A za 5195 z MLA+

Ktory kurna lepszy... :)

Roznica cen tez spora.

matryca mla+ jest starsza.

tandem oled na papierze lepszy w praktyce różnie.

LG coś za mocno kombinuje bo najnowsza matryca to wyszeł istny potworek ze słabymi kątami widzenia

Opublikowano
7 godzin temu, skunRace napisał(a):

Do konsoli w cenie tych monitorów można podobno wyrwać w ME S85F 55" nówka nie żadna wystawka ;)

https://www.pepper.pl/promocje/telewizor-samsung-qe55s85fau-55-oled-1333313?itm_source=notification&itm_medium=kwa_feed&itm_content=1333313&itm_campaign=keyword_alert&itm_term=673779

Rozmiar nic nie da, cofnięcie z OLEDa na VA wręcz zaboli :Crash:

Nie mam miejsca na telewizor.

Opublikowano (edytowane)

sam bym wziął ale to miałby być ekran głownie do czytania. Czcionki ważne
To że zajadę to się nie martwię bo jest gwara. Przy takich cenach szkoda wydać więcej niż 800zł na LCD

qd oledy są za około 1500zł. 

AOC Q27G3XMN/ były od allegro za 900zł ale tu znowu tragiczne kąty widzenia są problemem

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
1 minutę temu, Dimazz napisał(a):

@Lameismynamewiem ale akurat do monitorów samsunga jestem sceptycznie nastawiony. 
Ja myślałem bardziej o jakimś od msi bo samsung daje 2 lata gwary i sam soft jest taki sobie

Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma...
Mnie cieszy, że ceny OLEDów tak topnieją... Pamiętam jeszcze jak w 2024 roku z MiniLEDa dałem 1679zł, a OLED wtedy były drogie.
Przy QD/WOLEDach za ~1300zł sens MiniLEDów się kończy moim zdaniem... będą musiały też potanieć.

Opublikowano
W dniu 8.08.2026 o 16:50, Kyle napisał(a):

ASUS PG32UCDP. Dla gracza świetny. Jednak do grafiki przydałoby się coś bardziej wyrafinowanego.

Kupiłem dokładnie taki jak ty , jestem z niego zadowolony , tylko trochę z ustawieniami pod siebie trzeba się pobawić.

20260812_203215.jpg

Nawet jak w pokoju jest jasno , wszystko jest dobrze widoczne, zero odbić na matrycy.

Opublikowano
21 minut temu, Dimazz napisał(a):

sam bym wziął ale to miałby być ekran głownie do czytania. Czcionki ważne

Nie ma problemu, to nie gen1 tylko Tandem. 

13 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Przy QD/WOLEDach za ~1300zł sens MiniLEDów się kończy moim zdaniem... będą musiały też potanieć.

Jedynie przy bardzo jasnych pomieszczeniach MiniLED ma sens. 

No i pytanie jak długo gwarancja na wypalenia będzie dawana w monitorach, bo jak zaraz zaczną chodzić po 1000 zł to jakoś nie wierzę, że te 3 letnie będą wiecznie obowiązywać. 

Opublikowano (edytowane)

@galaktymam od lg 42 cale 4k i tam nie jest tak tragicznie. Chciałem jakiś dodatkowy monitor. Szukam i szukam a jak ten giguś w cenie niewiele wyższej od lcd to trochę kusi ale to miałby być głównie do tekstu i gier online monitor a od grania single player jest 42 cale

oledy z Chin mają mieć normalne czcionki i ze względu na proces produkcji mogą być jeszcze sporo tańsze 

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Jedynie przy bardzo jasnych pomieszczeniach MiniLED ma sens. 

No i pytanie jak długo gwarancja na wypalenia będzie dawana w monitorach, bo jak zaraz zaczną chodzić po 1000 zł to jakoś nie wierzę, że te 3 letnie będą wiecznie obowiązywać. 

Z drugiej strony w bardzo jasnych pomieszczeniach lepiej dołożyć do Tandema.
Co do gwary, nie wydaje mi się aby to jakoś nagle zmienili. 

2 minuty temu, AudRob napisał(a):

@Lameismyname Monitorek chodzi lux , ale na Gigabyte MO27Q28G , czy Asusie po przesiadce z matrycy TN , przy dłuższym czytaniu czy graniu oczy bardziej bolą.

Może kwestia przyzwyczajenia:hmm:

Wiesz co... miałem w życiu TN, VA, IPS, VA MINILED i OLED... Ze wszystkich najbardziej męczył mnie VA MiniLED. Odnośnie Tandem WOLEDa, to miałem pierwszy egzemplarz ileś czasu, jak poszedł na gwarancję to cały miesiąc siedziałem na IPS, a potem dostałem drugi egzemplarz tego Gigabyte i siedzę na nim do tej pory. Nie czułem w żadnym momencie aby mnie oczy jakoś bolały.

To już częściej czyta się o QD-OLEDach, że część ludzi bardzo źle je znosi i ich aż oczy bolą i głowa.

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Tandem osiągnie w pełnym oknie ile, 250-300cd? Miniled 500-600 (SDR) ;) 

Gdzieś Hardware Unboxed rozpisali to w tabelach. Nie chce mi się szukać ile tam dokładnie było.
Tak czy siak jak dla mnie jasność w zupełności wystarczająca do jasnego pomieszczenia i mówię to jako praktyk. 
Gorzej jak się w nocy grało w CS2 na MiniLEDzie w HDR i ktoś rzucił flashbanga :D Dziwne, że człowiekowi oczy nie wypadły.
No i jeszcze pobór prądu w MiniLED oraz tego jak sam monitor się grzał. 

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Wiesz co... miałem w życiu TN, VA, IPS, VA MINILED i OLED... Ze wszystkich najbardziej męczył mnie VA MiniLED. Odnośnie Tandem WOLEDa, to miałem pierwszy egzemplarz ileś czasu, jak poszedł na gwarancję to cały miesiąc siedziałem na IPS, a potem dostałem drugi egzemplarz tego Gigabyte i siedzę na nim do tej pory. Nie czułem w żadnym momencie aby mnie oczy jakoś bolały.

To już częściej czyta się o QD-OLEDach, że część ludzi bardzo źle je znosi i ich aż oczy bolą i głowa.

Asus w jasnym pomieszczeniu , zachowuje się tak samo jak Gigabyte MO27Q28G , czyli bardzo dobrze , teraz oddałem go młodemu , bo jak Sam, wiesz taką sztukę co mi się trafiła szkoda było zwracać , więc zostawiłem sobie .

Ale On też twierdzi że oczy trochę bardziej się męczą jak długo posiedzi.