Cappucino 14 Opublikowano wczoraj o 08:55 Opublikowano wczoraj o 08:55 (edytowane) 16 godzin temu, Pablloo napisał(a): Która z tych będzie dobra? https://allegro.pl/oferta/sciereczka-do-czyszczenia-ekranow-bardzo-duza-35-x-35-cm-oraz-gruba-12956034518?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery_akcesoria_pla_pmax&ev_campaign_id=17966335850&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD24kbMTk8nFC2yzckF9TQhMSGWzM&gclid=CjwKCAiAudG5BhAREiwAWMlSjO5ET_s9XO7Xok-9rB-5Klb4Z9Pdch86n-6pHeXbLkUdTK4fD8BBSxoCOE0QAvD_BwE https://allegro.pl/oferta/sciereczka-z-mikrofibry-do-ekranow-lcd-stella-10420856303?bi_s=ads&bi_m=productlisting:mobile:query&bi_c=ZWI3M2FiYTctMmJkYy00NTYzLWExYzEtNjIwODI2Y2Y5OTZiAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=861e8a9e-1982-481f-b765-2a8b87044808 https://allegro.pl/oferta/sciereczka-hayne-do-czyszczenia-ekranow-duza-30x30-13523822434?reco_id=f3d0db84-a1dd-11ef-ae3e-fe1ca2957c6d&sid=1b14f67fa36602937f1572a57e6df4124ef63b53ab9897d3b9ab8b1bd1d899d5 Każda miękka kupiona w markecie i delikatnie zwilżona wodą. Nie daj się nabrać na jakieś "specjalistyczne" mikrofibry wciskane na allegro za kosmiczne pieniądze. 11 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a): Wyraźnie napisałem, że chodzi o tegoroczne qd-oled. Zresztą na filmie hdtvpolska też o tym wspominają, że można zrobić kuku powłoce A tak wygląda efekt użycia wody destylowanej na qd-oled. Ekran na śmietnik Aż takie delikatne? Może to celowe, w końcu Samsung. Edytowane wczoraj o 08:57 przez Cappucino
Czarny_PLone 5 Opublikowano wczoraj o 13:45 Opublikowano wczoraj o 13:45 (edytowane) Każda matryca Qd-oled jest bardzo delikatna. Na pewno słyszeliście afery jak pierwsze alieny nowe po transporcie były porysowane po wyjęciu z pudełka bo była zastosowana powłoka ochronna pianka bąbelkowa. Mój model na szczęście przyszedł nie porysowany bo już była podwójna warstwa - bąbelki + płaska pianka. Powłoka alienów 34 cale to najbardziej delikatne lustra także szczególnie trzeba się z nimi obchodzić jak z jajkiem dlatego płyn który podałem spisuje się perfekcyjnie czyści i nie uszkadza matrycy. Co do ścierek to używam takich 40x40 x 4 sztuki. Materiał identyczny jak te mniejsze u optyka do okularów, optyki itd. https://www.amazon.pl/Fosmon-ściereczki-czyszczenia-delikatnych-powierzchni/dp/B07CP3ZGG9/ref=sr_1_14?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=2WQMNF6MEST8J&dib=eyJ2IjoiMSJ9.kJ7pH3XPUmBrwfO0liGjttxpO-xXhL6TtO-06zfq3WHATPUY3Wu7f2KuNoF6vfZRkaYB0fbuC-Oq6Ib-4qh6JK6hYTcGJdj1WB7JjMFVhc31ECILrvejba7dl3bHUSa1IdOiAaa6wXkfTodGtnEUMn1yHiEtyHO_WOJhyLeoz4dkgwQD3CKEZFiwDdi0GbQjWzjy3DEMXo0Hu06vz8dRAAeCMzsqdnw61LQfNlScVLpP2UviJZQPFwh8oVknbBQFvhEz4ZMxd2Ouc9FdtcXXL11_qPKspF5yCBEXaFoK8oc.LiQIrUf53OIIQ05cY6PchawsnS2BccrQbq4BhCY3kAw&dib_tag=se&keywords=fosmon&qid=1731591436&sprefix=fosmon%2Caps%2C84&sr=8-14&th=1 Są dwie szkoły i to co napisał kolega PiPoLINIO faktycznie polecają też zestawy na etanolu , wcześniej wręcz zabraniali tego i polecali wodę zdemineralizowaną ale skoro mi obydwa oledy na róznych matrycach szczególnie ten delikatny QD-Oled czyści sprawdzony środek to po co go zmieniać Edytowane 23 godziny temu przez Czarny_PLone
nop 1 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu Ja używam takich https://www.amazon.pl/MR-SIGA-Ściereczki-czyszczenia-mikrofibry-granatowym/dp/B0BXWW5TGD/ref=zg_bs_g_26948313031_d_sccl_5/258-9708366-4166963?psc=1 tych granatowych, bez żadnych płynów czyszczących.
HenioElektryk 0 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu (edytowane) To co producent to inaczej. MSI zaleca używanie 70% etanolu, a w instrukcji do mojego Della(AW3225QF)napisali, żeby alkoholu nie używać. Jedynie woda destylowana/filtrowana albo środki do monitorów bez alkoholu. Także sam już nie wiem, wodą próbowałem ale zostają smugi. Jutro spróbuję środek do czyszczenia monitorów Edytowane 18 godzin temu przez HenioElektryk
SylwesterI. 47 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Ja od zawsze używam czyścideł opartych na alkoholu i nic się nie dzieje. Tu bardziej chyba chodzi o czysty alkohol, niektórzy czyszczą różne rzeczy spirytusem
Godlike 52 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) Spirytusem powiadasz... Co za marnotrawstwo Edytowane 16 godzin temu przez Godlike 1
SylwesterI. 47 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Spokojnie, jakie marnotrawstwo? Czyszczenie głowicy w magnetofonie, cyk kropelka na wacik i wyczyszczone, a reszta nie mogła się zmarnować, więc została zutylizowana w inny sposób , tym bardziej że akurat wtedy jak spiryt był potrzebny, to "pszypadkiem" tylko 0,75 flaszki w sklepie mieli
sideband 5 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu Żadna magiczna mikrofibra nie uchroni Was przed powstaniem kolejnych mikrorys. Dlatego MSI zaleca czyścisz w jedną stronę by zminimalizować powstanie rys. Z QD tylko kurz ładnie schodzi, ponieważ ekran się nie elektryzuje. Przed każdym czyszczeniem najpierw trzeba pozbyć się kurzu. Plamy ze śliny można spokojnie czyścić sposobem - chuchnąć i przetrzeć. Jak ktoś chce używać wody to musi być ciepła z założenia by łatwiej usuwa zabrudzenia. Tak czy inaczej etanol 70% czy o większym stężeniu czy czysty IZO radzą sobie podobnie i generują podobne mazy. Płynów do szyb to nie polecam w tym z alkoholem. Sprzedam Wam myk, że nie trzeba czyścić na glancuś QD bo mniejsze smugi znikną pod dłuższym czasie. Czas zapewne jest uzależniony temp w pomieszczeniu i temp matrycy Obsesyjne próby wyprowadzenia ekranu na błysk skończy się większą ilością rys. 4 1
DyndaS 13 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu @sideband No a tak mówił, że jak to on się na ith nie wybiera Mnie to jednak bardziej ciekawi czym czyścić właśnie jakieś zaschnięte coś z jedzenia co strzeliło i przyschło aby nie narobić mikrorys.... chyba ciężki temat.
Godlike 52 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Wyczytałem że w monitorach oled od msi jest jakieś oled care które wyskakuje po 4 czy tam 16h używania monitora, inni producenci też coś takiego mają?
Cappucino 14 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 15 godzin temu, nop napisał(a): Ja używam takich https://www.amazon.pl/MR-SIGA-Ściereczki-czyszczenia-mikrofibry-granatowym/dp/B0BXWW5TGD/ref=zg_bs_g_26948313031_d_sccl_5/258-9708366-4166963?psc=1 tych granatowych, bez żadnych płynów czyszczących. To są zwykłe ściereczki do okularów, z pewnością da się je kupić sporo taniej. Amazon to ostatnio ali tylko droższy.
galakty 139 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Po 16h to wymusi czyszczenie, a nie wyświetli monit Tak, inni też to mają.
DyndaS 13 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 14 minut temu, Godlike napisał(a): Wyczytałem że w monitorach oled od msi jest jakieś oled care które wyskakuje po 4 czy tam 16h używania monitora, inni producenci też coś takiego mają? 8 minut temu, galakty napisał(a): Po 16h to wymusi czyszczenie, a nie wyświetli monit Tak, inni też to mają. Mega upierdliwe... wyobraźcie sobie robicie coś, że nie możecie tak nagle przerwać, a monitor pokazuje wam środkowy palec. Nawet jakaś rozgrywka online czy wyścig online rankingowy czy coś. Masakra... Jeśli to przerwiecie i włączycie monitor ponownie to i tak dupa z tego, bo znowu to samo. Ogólnie życie z oled pomimo zalet jest dosyć upierdliwe
galakty 139 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) Gdyby tylko istniała opcja wyłączenia monitu.... Oh wait, nawet nie sprawdziłeś a krytykujesz Jak zwykle najwięcej krytyki i wiedzy idzie od osób które OLED na biurku nie mają. Edytowane 3 godziny temu przez galakty
Kadajo 258 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Ale przecież oledy się nie wypalają
ODIN85 244 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 20 minut temu, galakty napisał(a): Gdyby tylko istniała opcja wyłączenia monitu.... Oh wait, nawet nie sprawdziłeś a krytykujesz Jak zwykle najwięcej krytyki i wiedzy idzie od osób które OLED na biurku nie mają. W tv jest lepiej bo to po wyłączeniu się robi Miał ale zwrócił chyba.
galakty 139 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 14 minut temu, Kadajo napisał(a): Ale przecież oledy się nie wypalają Chętnie dam informację po 12 msc pracy biurowej czy się wypalił. 2 minuty temu, ODIN85 napisał(a): W tv jest lepiej bo to po wyłączeniu się robi No przecież w monitorach też się robi....
DyndaS 13 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 24 minuty temu, galakty napisał(a): Gdyby tylko istniała opcja wyłączenia monitu.... Oh wait, nawet nie sprawdziłeś a krytykujesz Jak zwykle najwięcej krytyki i wiedzy idzie od osób które OLED na biurku nie mają. Fajnie... Tyle, że mam oleda msi, a więc coś nie trafiłeś. Po tych 16 godzinach tego powiadomienia nie da się wyłączyć, a monitor po pewnym niedługim czasie się wyłącza aby zrobić czyszczenie... Joystick nie reaguje w ogóle i nie da się wybrać opcji anuluj jak w przypadku tego po 4 godzinach. 1
ODIN85 244 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu No ale na niektórych monitorach masz monit co 4h a na tv nic.
galakty 139 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 3 minuty temu, DyndaS napisał(a): Po tych 16 godzinach tego powiadomienia nie da się wyłączyć, a monitor po pewnym niedługim czasie się wyłącza aby zrobić czyszczenie... Sorry ale ktoś kto kupuje OLED i trzyma go włączonego przez 16h narzekając na monit to coś grubo namieszał w swoich decyzjach życiowych To co Ty robisz że 16h monitor ciągle pracuje? Nie wyłączasz go nigdy? Czyszczenie się nie robi? 3 minuty temu, ODIN85 napisał(a): No ale na niektórych monitorach masz monit co 4h a na tv nic. Monit na niektórych modelach można WYŁĄCZYĆ. 2
DyndaS 13 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, galakty napisał(a): Sorry ale ktoś kto kupuje OLED i trzyma go włączonego przez 16h narzekając na monit to coś grubo namieszał w swoich decyzjach życiowych To co Ty robisz że 16h monitor ciągle pracuje? Nie wyłączasz go nigdy? Czyszczenie się nie robi? Monit na niektórych modelach można WYŁĄCZYĆ. Kupiłem na promocji z ciekawości Ta sztuka i tak leci na zwrot, bo ma spory banding. Zresztą i tak będę chciał fakturę wziąć. Coś czuję, że po nowym roku możemy zaczynać widzieć promocje za magiczne 1999 jeśli tendencja spadkowa cen monitorów, a w tym i oled się utrzyma. No właśnie w ogóle nie wyłączam Czyszczenie czasem zrobię, ale zdarzy się, że minie te 16h i nagle komunikat. Niby zdarzyło się chyba z 2x, ale jednak. Gorzej właśnie jak coś istotnego się będzie robiło wtedy czego nie będzie można przerwać... OLED kupię, bo fajny bajer, ale ta rysująca się matryca, wypalanie i ten środkowy palec od monitora po 16h irytują... Firmware mam chyba najnowsze, bo aktualizowałem. Mogę oczywiście zmienić z 4h na 16h, ale po 16h zmusi do wyłączenia i czyszczenia, a to lipa. Rozumiem jakby wtedy co 1h przypominał, ale nie to, że mnie zmusi...
galakty 139 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 7 minut temu, DyndaS napisał(a): No właśnie w ogóle nie wyłączam Czyli pierwsza zasada instrukcji złamana To tak jakbyś nie wymienił oleju w samochodzie i marudził, że się złom zaciera 1
DyndaS 13 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 42 minuty temu, galakty napisał(a): Czyli pierwsza zasada instrukcji złamana Idę w kimono, to jeszcze jaki serial w tle i nara Upierdliwy ten oled w użytkowaniu. Monitor ma być dla mnie, a nie ja dla niego. Jak jest czas, to się czyszczenie robi, ale czasem się zapomni, a to się nie chce. Spokojnie... w samochodzie zmieniam co roku nie robiąc dużych przebiegów Edytowane 1 godzinę temu przez DyndaS
galakty 139 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Dziwię się że musiałeś go kupić żeby się dowiedziec, że użytkowanie OLED przez 16h nie jest jego przeznaczeniem, ale okey, zawsze to jakiś humor w piątek
DyndaS 13 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 14 minut temu, galakty napisał(a): Dziwię się że musiałeś go kupić żeby się dowiedziec, że użytkowanie OLED przez 16h nie jest jego przeznaczeniem, ale okey, zawsze to jakiś humor w piątek To w takim razie jaką masz definicję używania oleda ?
Rekomendowane odpowiedzi