Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Większość tych monitorów ma bardzo przesycone kolory . Są jakieś programy albo w ustawieniach monitorach żeby szło ustawić kolory bardziej naturalne czy nie bardzo ? Chyba , że te przesycone kolory to jest standard i idzie się do tego przyzwyczaić lecz mi bardziej odpowiadają naturalne . Pytanie też czy ustawienie z tych przesyconych do bardziej naturalnych kolorów nie popsuję tych kolorów ? Jak to wygląda .

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, katalonczykfcb napisał(a):

Większość tych monitorów ma bardzo przesycone kolory . Są jakieś programy albo w ustawieniach monitorach żeby szło ustawić kolory bardziej naturalne czy nie bardzo ? Chyba , że te przesycone kolory to jest standard i idzie się do tego przyzwyczaić lecz mi bardziej odpowiadają naturalne . Pytanie też czy ustawienie z tych przesyconych do bardziej naturalnych kolorów nie popsuję tych kolorów ? Jak to wygląda .

To się nazywa sRGB ;) Jak masz monitor, który ma 150-160% gamutu sRGB to masz sieczkę zamiast obrazu ;) 

Jak jeszcze sobie wybierzesz WOLED-a to jeszcze będzie piękny rozjazd gammy w zależności od odświeżania ekranu, ale nie wszyscy takie rzeczy widzą.

Edytowane przez sideband
Opublikowano (edytowane)

@sidebandAle jaki OLED  ma te 150-160% sRGB, może 110%?

Często winda ma coś te popsute:) Albo trzeba wybrać tryb srgb nie hdr, czy tam enchanced colors w menu monitora często włączone na start:)

Wiadomo przed kalibracją są porozjeżdżane często kolory

Edytowane przez wrobel_krk
Opublikowano
1 godzinę temu, Gret napisał(a):

Miałem czekać na jakieś super oferty ale walę już ten cały BF, wziąłem G8 ze sklepu samsunga ze wszystkim kodami rabatowymi wyszło ~3700zł. 

Podziel się jakie to kody.

Ja zrobiłem sobie plik Monitory 4K OLED.txt i w nim spisałem modele, jakie mnie interesują. Oto one.

LG 32GS95UE-B
Samsung Odyssey OLED G8/G80SD S32DG80
MSI MAG 321UP QD-OLED
MSI MAG 321UPX QD-OLED
AOC AGON PRO AG326UD
Dell Alienware AW3225QF OLED

Najbardziej mnie ten LG się podoba, potem Samsung. Chyba poczekam, czy zleci LG do 3500 zł w 2025 ;)

Opublikowano (edytowane)

@sideband

Chciałem zmienić mój stary monitor LG Flatron e2350v którego mam już około 14 lat na coś nowego i w 2023 roku w maju spróbowałem LG GP 850  dałem za niego 1700 zł i szybko oddałem kolory przesycone kontrast czerń słabe i oczy mnie też bolały . Kiedy go kupowałem to nie wiedziałem o dużej ilości rzeczy dopiero z czasem dowiedziałem  się coraz więcej . On miał sRGB 135 % .

@wrobel_krk

Jak sprawdzam sRGB danego monitora to jeżeli chodzi o oledy to większość ma więcej niż 110 % chyba , że ja coś źle odczytuje albo nie wiem nie znam się dokładnie aż tak bardzo.

Słyszałem coś też o takim czymś jak clamp srgb , że to niby jakiś program który ustawi 100 % sRGB nie wiem jak to faktycznie wygląda .

Mówisz też , że trzeba wybrać sRGB tryb ale co to da skoro sRGB jest wyższe niż 100 % ? . A jeszcze jest te całe DCI-P3 i ARGB to o co w tym chodzi dokładnie  ? bo to chyba też ma znaczenia jeżeli chodzi o kolory .

Edytowane przez katalonczykfcb
Opublikowano

@katalonczykfcbOled to akurat kontrast i czerń prawie idealna,

Może Ty miałeś wyblakłe kolory na tym starym monitorze, tam na 99% panel TN z 6 bitowym kolorem bo pokrycie 68%, siedzi i niską jasność.
Odpaliłeś IPS to CI wypalał oczy:)

Na Oledzie sobie dopasujesz pod siebie, bo możęsz bardzo niska jasnośc ustawić a dalej czerń i kontrast bedą bardzo dobre.

Zawsze też możesz kupić i zwrócić, ale z nowych technologi nie ma nic lepszego ja panel Oled

Opublikowano (edytowane)

@katalonczykfcb

Większość monitorów ma w OSD tryb sRGB w którym kolory nie są przesycone. Czasem nazywa się to opcją "Auto-Native", wtedy monitor w trybie "Auto" przełącza się w szeroki gamut tylko jak wykryje sygnał HDR. Ale to trzeba  przeczytać w instrukcji albo recenzji każdego monitora, bo trafiają się takie bez.

Te 135% sRGB czy inne wartości są podawane dla trybu kolorów "native", czy HDR. Wszystkie monitory obsługujące HDR, czyli praktycznie wszystkie OLEDy muszą mieć obsługę szerokiego gamutu więc bedą miały katalogowo takie wartości. Po prostu trzeba kupować takie z możliwością "przycięcia" kolorów do sRGB.

Edytowane przez some1
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tak odnośnie pokrycia kolorów srgb  pisąłem odnośnie działania w trybie sRGB nie HDR, w każdym monitorze trzeba sprawdzić w instrukcji jak się on nazywa i jak go włączyć.

Opublikowano (edytowane)

@wrobel_krk

Tak matryca TN a co do kolorów no na pewno po tylu latach są wyblakłe tylko ja się do takich przyzwyczaiłem i mi to nie przeszkadza :D Pytanie jeszcze jak to wygląda w przypadku normalnego użytkowania głównie przeglądaniu internetu jak taki oled się sprawuję .

@some1

Jeszcze trzeba się znać co które opcja oznacza a teraz tego jest tyle , że nie wszystko się ogarnia . Ten LG miał takie opcje co ja wgl nie wiedziałem co to znaczy xd.

Piszesz , że trzeba kupować monitory z możliwością przycięcia do kolorów sRGB czyli dokładnie na co zwracać uwagę bo do końca nie rozumiem jak to działa piszesz o przycięciu kolorów do sRGB ale jak przytnie ci te kolory do naturalnych skoro sRGB ma wysokie powyżej 100 % ?

Bo ja to rozumie tak na przykładzie tego GP 850 co z tego , że ja bym go ustawił na sRGB skoro on miał na poziomie 135 % to i tak będą przesycone .

Opublikowano
6 minut temu, katalonczykfcb napisał(a):

Bo ja to rozumie tak na przykładzie tego GP 850 co z tego , że ja bym go ustawił na sRGB skoro on miał na poziomie 135 % to i tak będą przesycone .

On miał 135% sRGB w trybie kolorów "Native", "Vivid", "Gaming" czy jak to tam sobie producent nazwał. Prawdopodobnie taki był włączony domyślnie. Ale powinien mieć też do wyboru w menu tryb kolorów, w którym wyświetla 100% sRGB (plus minus, bo to zawsze testując kolorymetrem może wychodzić odrobinę w jedną lub w drugą stronę). 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, katalonczykfcb napisał(a):

@sideband

Chciałem zmienić mój stary monitor LG Flatron e2350v którego mam już około 14 lat na coś nowego i w 2023 roku w maju spróbowałem LG GP 850  dałem za niego 1700 zł i szybko oddałem kolory przesycone kontrast czerń słabe i oczy mnie też bolały . Kiedy go kupowałem to nie wiedziałem o dużej ilości rzeczy dopiero z czasem dowiedziałem  się coraz więcej . On miał sRGB 135 % .

@wrobel_krk

Jak sprawdzam sRGB danego monitora to jeżeli chodzi o oledy to większość ma więcej niż 110 % chyba , że ja coś źle odczytuje albo nie wiem nie znam się dokładnie aż tak bardzo.

Słyszałem coś też o takim czymś jak clamp srgb , że to niby jakiś program który ustawi 100 % sRGB nie wiem jak to faktycznie wygląda .

Mówisz też , że trzeba wybrać sRGB tryb ale co to da skoro sRGB jest wyższe niż 100 % ? . A jeszcze jest te całe DCI-P3 i ARGB to o co w tym chodzi dokładnie  ? bo to chyba też ma znaczenia jeżeli chodzi o kolory .

W trybie sRGB co najwyżej kilka procent masz podniesiony gamut ze względu na to, że profil jest uniwersalny pod dany model i nie ma kalibracji stricte pod daną sztukę. W praktyce w trybie sRGB nie będziesz narzekał na problemy z przesyconymi kolorami. Ale tak czy inaczej musisz spojrzeć na testy czy dany model, który wybierasz ma dobrze ogarnięty profil sRGB i czy na pewno ma odblokowana jasność w tym trybie.

1 godzinę temu, wrobel_krk napisał(a):

Tak odnośnie pokrycia kolorów srgb  pisąłem odnośnie działania w trybie sRGB nie HDR, w każdym monitorze trzeba sprawdzić w instrukcji jak się on nazywa i jak go włączyć.

Wszystkie monitory z pudełka działają na pełnym gamucie i nie muszą mieć wcale dobrego ogarniętego trybu sRGB.

Opublikowano (edytowane)

@sidebandNo myślałem, że takie podstawy jak tryb sRgb monitory powinny mieć, jak patrzę po testach Rtings to mają generalnie tryb srgb te monitory mają, ale tam niema jakichś wynalazków:). Przejrzałem na szybko, dodałem kolumne srgb picture mode i tam zawsze jest jakiś tryb, gdzie sprawdzali kalibrację sRgb. i

Wiadomo trzeba testy poczytać i pooglądać i tak, bo niektóre mają te problemy z gammą nawet po kalibracji o czym pisałeś:

https://www.rtings.com/monitor/tools/table/153472

Opublikowano
16 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

@sidebandNo myślałem, że takie podstawy jak tryb sRgb monitory powinny mieć, jak patrzę po testach Rtings to mają generalnie tryb srgb te monitory mają, ale tam niema jakichś wynalazków:). Przejrzałem na szybko, dodałem kolumne srgb picture mode i tam zawsze jest jakiś tryb, gdzie sprawdzali kalibrację sRgb. i

Wiadomo trzeba testy poczytać i pooglądać i tak, bo niektóre mają te problemy z gammą nawet po kalibracji o czym pisałeś:

https://www.rtings.com/monitor/tools/table/153472

Jak masz kolorymetr to sobie można ze wszystkim poradzić i idealnie skalibrować wyświetlacz pod sRGB.

10 minut temu, galakty napisał(a):

Niestety często tryb sRGB ma poblokowane gammy czy temperaturę barwową... U mnie ustawia zbyt ciepłe kolory i muszę ręcznie ucinać RGB.

Bo to blokują żebyś nie rozjechał ustawień.

Opublikowano (edytowane)

@galakty

Jak to wygląda w twoim monitorze który posiadasz jeżeli chodzi o kolory jak ustawisz sRGB to kolory są ok bez przesycenia ? i pewnie w  trybie sRGB inne opcje są zablokowane ? bo on w miarę cenowo jeszcze jest ok jeżeli chodzi o qd oled  i jak on się sprawuję jeżeli chodzi o przeglądanie internetu  bo te monitory bardziej do gier i filmów niż przeglądania internetu czy tam zwykłego użytkowania jak to wygląda w praktyce ? .