Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, sideband napisał(a):

Jak masz kolorymetr to sobie można ze wszystkim poradzić i idealnie skalibrować wyświetlacz pod sRGB.

To wiem, ale do normalnego użytku fabryczna kalibracja jest dobra. Jak ktoś wrażliwy na te kolory to się pobawi, albo jak obrabia grafie na monitorze.

Ludzie chyba generalnie lubią takie jaskrawe te kolory i przesycone bo jak to jest standardowy tryb w monitorach, podobnie na smartfonie nieraz mi ktoś mówił cop masz takie wyblakłe kolory, ja mówię że to są naturalne, a ktoś mi pokazuje samsunga gdzie kolory jak na jarmarku:)

A jeszcze na rtings są profile icc do pobrania po tym jak zrobili kalibracje. Nie będzie to tak dobrze zrobione jak samemu z kolorymetrem ale powinno być lepiej niż fabryczna.

Edytowane przez wrobel_krk
Opublikowano

@galakty Spokojnie :) Tak pisałeś wielokrotnie , że jak cię zapytałem ostatnio nawet nie raczyłeś odpisać ani tutaj ani na priv więc nie gadaj głupot , że pisałeś wielokrotnie  dopiero tutaj się dołączyłeś a jak cię to wkurza to nie musisz agresywnie odpowiadać bo nikt nikomu niczego tutaj nie każe robić czegoś na siłę .;)

Opublikowano
29 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

To wiem, ale do normalnego użytku fabryczna kalibracja jest dobra. Jak ktoś wrażliwy na te kolory to się pobawi, albo jak obrabia grafie na monitorze.

Ludzie chyba generalnie lubią takie jaskrawe te kolory i przesycone bo jak to jest standardowy tryb w monitorach, podobnie na smartfonie nieraz mi ktoś mówił cop masz takie wyblakłe kolory, ja mówię że to są naturalne, a ktoś mi pokazuje samsunga gdzie kolory jak na jarmarku:)

A jeszcze na rtings są profile icc do pobrania po tym jak zrobili kalibracje. Nie będzie to tak dobrze zrobione jak samemu z kolorymetrem ale powinno być lepiej niż fabryczna.

Na telefonie da się zjechać do sRGB, ale to kwestia modelu. Z kolorami to jest jak piszesz TV z pudełka też lecą na pełnym gamucie do tego temp bieli oczywiście ustawiona tak, że jest piękny niebieski ;) Jak ustawisz prawidłową temp bieli to zaraz teksty czemu wszystko jest żółte i blade(jak ściągniesz do sRGB). Dlatego większość leci na niebieskim z czerwonymi gębami i rozjechaną gammą. 

Opublikowano
23 minuty temu, katalonczykfcb napisał(a):

@Phoenix.

Tylko wszędzie gdzie nie wejdziesz coś przeczytasz to o każdym monitorze coś piszą , że jest nie tak :) Czyli według takiego pisania żadnego monitora by się nie kupiło :) .

Nie ma monitorow bez wad, porownaj sobie oleda do ips/va/tn i zadaj sobie ponownie pytanie jak wyglada praktyka uzywania innych matryc  i czy ludzie na cos narzekaja czy nie ;)

Opublikowano
52 minuty temu, katalonczykfcb napisał(a):

@Phoenix.

Tylko wszędzie gdzie nie wejdziesz coś przeczytasz to o każdym monitorze coś piszą , że jest nie tak :) Czyli według takiego pisania żadnego monitora by się nie kupiło :) .

Brać obserwować :D

Godzinę temu, wrobel_krk napisał(a):

podobnie na smartfonie nieraz mi ktoś mówił cop masz takie wyblakłe kolory, ja mówię że to są naturalne, a ktoś mi pokazuje samsunga gdzie kolory jak na jarmarku:)

W tym roku (S24) zjechali trochę z kolorami i ludzie się oburzyli że nie ma pięknych kolorków :D

• Haha 1