Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam ustawiony tryb obrazu sRGB i gammę na 2.2. Kontrast na domyślne 70, a zmiana nie wpływała jakoś specjalnie na zmniejszenie zjawiska.

44 minuty temu, sideband napisał(a):

Miałem 32gs95ue myślisz, że było lepiej? :E

Myślisz czemu TV na WOLED mają filtr w opcjach by redukować to zjawisko ;)

Przed zakupem czytałem trochę recenzji i przeglądałem fora. Generalnie w testach wypadal bardzo dobrze, także pod względem kolorów. Zakładam że gdyby to było tak widoczne to w testach by się zająkneli że jest to aż tak widoczne

Czytałem też dziś wątek na Reddit gdzie właśnie ktoś z LG 32GS95UE miał ten problem choć chyba jes,cze wyraźniejszy i okazało się że to był wadliwy egzemplarz i po wymianie było OK

https://www.reddit.com/r/OLED_Gaming/comments/1dg4enp/help_lg32gs95ue_dark_color_banding_on_new_woled/

No nic, pora spać ;) Zobaczymy jutro. Mimo wszystko wydaje mi się że gdyby każdy egzemplarz tak miał to by się te monitory nie sprzedawały i nie miały pozytywnych opinii :)

Opublikowano (edytowane)

Poczytaj sobie więcej to się przekonasz, że color banding na WOLED to rzecz normalna. Też nie zagłębiałem się w temacie przed kupnem ;) Ludzie też nie widzą innych problemów na monitorach na WOLED to nie znaczy, że nie istnieją.

PS nie miałem takiego syfu jak on tam pokazał w tej konkretnej grze. 

TV dopiero G4 lepiej prezentuje się pod względem bandingu. LG niedługo wchodzi na normalne matryce RGB więc problem bandingu powinien zniknąć w monitorach.

Gamme to zredukuj w sterach to się przekonasz, że jest mniej widoczny banding i przestaniesz widzieć detale na ciemnych przejściach ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano
3 godziny temu, sideband napisał(a):

Miałem 32gs95ue myślisz, że było lepiej? :E

Myślisz czemu TV na WOLED mają filtr w opcjach by redukować to zjawisko ;)

Czemu go sprzedałeś? Z obecnie dostępnych OLED-ów ten dla mnie byłby idealny. Staniał do 4399 zł, ale czekam aż będzie poniżej 4 tysięcy ;)

Opublikowano
6 godzin temu, sideband napisał(a):

Poczytaj sobie więcej to się przekonasz, że color banding na WOLED to rzecz normalna. Też nie zagłębiałem się w temacie przed kupnem ;) Ludzie też nie widzą innych problemów na monitorach na WOLED to nie znaczy, że nie istnieją.

PS nie miałem takiego syfu jak on tam pokazał w tej konkretnej grze. 

TV dopiero G4 lepiej prezentuje się pod względem bandingu. LG niedługo wchodzi na normalne matryce RGB więc problem bandingu powinien zniknąć w monitorach.

Gamme to zredukuj w sterach to się przekonasz, że jest mniej widoczny banding i przestaniesz widzieć detale na ciemnych przejściach ;)

OK, sprawdzę wieczorem po pracy ustawienie gammy z poziomu panelu nvidia. Dzięki za rady i cemme informacje

Opublikowano

@Umpero nie wiem w sumie, przeinstalowałem sterowniki do karty, zainstalowałem sterowniki do monitora i przy ustawianiu kalibracji wyłączyłem całkowicie drugi monitor. 

PS. Jak polecasz ustawić HDR na high czy medium?