Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jesus-reaction.gif

Widzę ze nawet nie ma co patrzeć na karty z mniej niż 24GB vRAM :D

Przynajmniej symulator krzyczał mi żebym obniżył detale bo będzie czapa z wydajnością i wiecie co ? Miał racje :D

Duzo daje obniżenie "Off screen Terrain Pre-Caching" nawet na Low, przynajmniej z moich obserwacji.

Opublikowano
Godzinę temu, Brolly napisał(a):

OLED zrobi taką robotę że na średnich ustawieniach będzie git? (przemęczę się 8:E  )

To już zależy od gry ;) 

Ogrywam teraz Star Wars Republic Commando, baaaardzo stara gra. Wyszedł mod remaster i powiem Ci że nawet dzisiaj robi robotę ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Brolly napisał(a):

Jak myślicie ile Vramu wciągało by D4 w 3440x1440? skoro w 2560x1440 ultra rt z dlaa w mieście pokazuje 8 gb niecałe w msi afterburnerze? (oczywiście testowo bo na tych ustawieniach 20-40 fps) :E

Siedzę i myślę że w końcu bym coś zmienił w tym kompie bo na IPS już nie mogę patrzeć a 3060 już swoje wysłużył.

Budżetowa opcja 5070 + oled ale 1440p, jednak chciał bym 5070 ti super + UW 8:E

Ja jak usłyszałem o 5070S to oddałem 5070 i czekam :E 

Mi D4 zatykał bardziej RAM niż VRAM, ale z tego co pamiętam to 4070S prawie pod korek VRAMu wciągał. 

Opublikowano (edytowane)

Faktycznie chyba lepiej kupić docelowy monitor w moim przypadku UW i przemęczyć się na słabszym GPU.

23 minuty temu, galakty napisał(a):

To już zależy od gry ;) 

Ogrywam teraz Star Wars Republic Commando, baaaardzo stara gra. Wyszedł mod remaster i powiem Ci że nawet dzisiaj robi robotę ;) 

Gram głównie w D4 i poe 2 ale mam do ogrania wszystkie tytuły łącznie z CP i W3 NG a ja lubię mody jeszcze ładować :E

W tym przypadku przydał by się 5090 Ti super  8:E

Edytowane przez Brolly
Opublikowano

D4 wciąga praktycznie tyle ile masz, ale to nie znaczy że potrzebuje. 

3 minuty temu, Brolly napisał(a):

Gram głównie w D4 i poe 2 ale mam do ogrania wszystkie tytuły łącznie z CP i W3 NG a ja lubię mody jeszcze ładować :E

5070 będzie za słaby ;) Mam 4070Ti i 1440p, wszystko więcej to już ostre kombinowanie z detalami będzie. 

• Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, Zdzichon napisał(a):

Po prostu myślałem, że to może już ten czas kiedy będę mógł kupić OLEDa jako uniwersalny monitor i używać bez przesadnego spuszczania się nad nim , bo wszędzie słyszę że to już, ale chyba jednak jeszcze trochę.

Ja tak używam, nikt tego nie sprawdza ;) Nie ma co na siłę ratować producenta przed poniesieniem straty,  jak się wypali to niech zabierają.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, sideband napisał(a):

Dostałem za friko Philipsa 55cali, który latał 15h na TVN24 to nic mu nie pomogło. 

O co chodzi z tym tvn24 to już któryś raz w tym temacie pada to słowo :hmm: xD 

Opublikowano

No przecież TVP nie oglądają, nie to forum :E Moim rodzicom też nie polecałem OLED, bo oni 3/4 czasu oglądają TVN24, a potem filmy z pendrive... Nawet nie 4K i nie HDR, totalny bezsens ładować drogi TV do takich zastosowań.

Zresztą nawet sam nie mam TV OLED, jakoś mało oglądam filmów i seriali, większość rzeczy robię na PC (w tym YT, przynajmniej reklam nie ma...). 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Wu70 napisał(a):

Ja tak używam, nikt tego nie sprawdza ;) Nie ma co na siłę ratować producenta przed poniesieniem straty,  jak się wypali to niech zabierają.

Straty wielkich korporacji nigdy nie spędzały mi snu z powiek, za to projektowanie produktów na 2/3 lata już trochę tak. Monitory służyły u mnie zawsze raczej 7/8  niż 2/3.

A jak działają te gwarancje na wypalenia? Po wymianie gwarancja leci normalnie dalej czy na nową matrycę znowu mam 3 lata?

7 godzin temu, Send1N napisał(a):

Starsi ludzie włączają sobie te stacje informacyjne w tle żeby sobie coś brzęczało w domu, przy innych technologiach TV taki sposób użytkowania nie powodował problemów, więc przy OLED jest dziwko jak się pasek wypala na zawsze.

Edytowane przez Zdzichon
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Że oglądają a to wypala Oleda:E

Tvn wypala nie tylko mózg ale i OLED-y 8:E 

18 godzin temu, galakty napisał(a):

D4 wciąga praktycznie tyle ile masz, ale to nie znaczy że potrzebuje. 

Nie do końca

albo to naprawili albo u mnie cuda jakieś :E

Vram 9~ na 12 gb zużyte a RAM 16 na 32 gb 

Ale to testowo w mieście wszystko max z RT i DLAA bo 30~fps 8:E 

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
18 minut temu, galakty napisał(a):

RT w tej grze to nie wiem po co :E 

No to jest właśnie dziwna sprawa

Niby mała różnica w wyglądzie ale jednak miejscami jest lepiej, jednak fps żre mocno :E 

Mogli by trochę poprawić tą implementację tego.

Opublikowano
12 godzin temu, Zdzichon napisał(a):

A jak działają te gwarancje na wypalenia? Po wymianie gwarancja leci normalnie dalej czy na nową matrycę znowu mam 3 lata?

Jak wymieniałem panel LG to gwarancja od nowa na panel ale różni producenci mogą próbować różnych fikołków. Realnie najlepiej sprzedać po wymianie bo prawie nowy ;)

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 12.07.2025 o 02:33, Send1N napisał(a):

W przypadku starszych osób TV to jedyne okno na świat nie ważne czy ogląda czy śpi to TV włączony :E TVN24 na pewno jest łatwiej dostępny od Republiki :E

Jeden dziadek na OLED miał wypalony pasek od telewizji śniadaniowej na TVP2 także to różnie bywa :E Ale TVN24 to widziałem już na Plazmie, LCD i OLED także pełna rozpiętość :E

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ja mam TV z 2013r od 4 lat u siebie który działa codziennie praktycznie całą dobę bo też 90% nie wyłączam tylko usypiam z włączonym :E i jedyne co to 2 kondensatory wymieniłem w zasilaczu ostatnio, widzę że z oledami to jak z jajkiem trzeba się obchodzić :E;) 

Edytowane przez Send1N