Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Wu70 napisał(a):

Dziwne, ludzie normalnie sprzedają pierwszy monitor oled jaki pojawił się na rynku w segmencie użytkowym 4 lata temu a jak sprawdzisz ceny na allegro to się złapiesz za głowę  ;) i to pierwsza gen QD więc chyba jakoś diabelsko najgorsza skoro na najnowszą za 1500 kręcisz nosem i wolisz IPSa za 1000 :hihot:

Nie taką najnowszą skoro jest już 4 generacja. Można się spierać co do tego, że to Qled a QLED nie ma jeszcze 4 generacji.

Dla mnie QLED odpada bo podróżuje, a te monitory potrafią się porysować od dotknięcia.

Chciałbym poznać gościa, który kupił 4 letni OLED 1 generacji i zapytać co o tym wiedział. Myślę, że w większości stoją, bo kto rozsądny to weźmie, no i za ile.

9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Tylko uwazaj bo ci moze zycia nie starczyc na to czekanie ;)  Zycie jest tu i teraz, nie wczoraj, ani nie jutro. Tylko dzis, kazdego dnia.

Czekanie na cos i odkladanie na pozniej to zycie w iluzji  ;) 

Moim życiem nie jest komputer i kupowanie do niego najnowszych zabawek, żeby sponsorować R&D korporacjom ;D. Ale jak wspomniałem dzięki, że to robisz.

Proponuję tylko wyluzować i nie pienić się, z powodu innej opinii, bo to skraca to i tak już krótkie życie.:D

Wspomniałem już kilka razy, że moje kryteria spełnia wyłącznie tandem WOLED i może nawet spróbuje zamówić i odeśle, jeśli zobaczę banding. Ale szczerze mówiąc wolałbym dobrze skonstruowanego mini-LED IPS-a, jak na moje potrzeby.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
44 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

Za 3 lata monitor nie jest do odsprzedaży, tylko do wyrzucenia.:hihot:

Nic nie jest wieczne, a co 3 lata będziesz miał na ekranie magię, to Twoje. 

Nie odsprzedam mojego? Życie, ale to nic nie zmienia w temacie, że jak już raz wszedłem w OLED'a, to wejdę i w kolejnego. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Nic nie jest wieczne, a co 3 lata będziesz miał na ekranie magię, to Twoje. 

Nie odsprzedam mojego? Życie, ale to nic nie zmienia w temacie, że jak już raz wszedłem w OLED'a, to wejdę i w kolejnego. 

No i spoko, niech się darzy szczególnie przy świętach . Czy ktoś Ci broni? Może jakbym miał wielki salon w pobliżu to z ciekawości bym się przeszedł, by ktoś udowodnił mi, że warto. Ale nie ma 

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
2 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

Czy ktoś Ci broni? Może jakbym miał wielki salon w pobliżu to z ciekawości bym się przeszedł, by ktoś udowodnił mi, że warto. Ale nie ma 

Ha, ja się broniłem przed tym OLED'em, miałem kupić 5080 i to miał być mój game-changer, to mnie chłopaki namawiali kup OLED'a. Ostatecznie kupiłem na testy z opcją zwrotu i co mogę powiedzieć? Najlepsza decyzja zakupowa w całym roku. 

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Jedi88 napisał(a):

z powodu innej opinii,

Mnie twoja opinie nie obchodzi tylko hipokryzja jaka wykazujesz, nie kupie oleda "bo" ale uzywac gorszych matryc to juz nie problem, ktore maja wiecej wad i daja mniej satysfakcji z obrazu?? Do tego to powielanie bzdur jako argument.. Mi nie chodzi o to czy ty sobie kupisz oleda czy nie ale jak sie podaje jakies argumenty dlaczego nie to racjonalne, a nie wyciagniete z 4 liter. 

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Szczerze ? Za bardzo niektórzy liczą każdy grosz.

Ludzie rozmawiajmy o rozrywce a tu jakieś rozkminy warto nie warto, sprzedam nie sprzedam... ze wam w ogóle się chce energie na to marnować.

+100.

Jak ktoś kupuje sprzęt z góry myśląc o odsprzedaży a nie o funie które będzie miał, to niech idzie zbierać truskawki. 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Ja też mam swojego first gena na strychu, też działa. Ale to ze jest już wypalony to inna kwestia :E 

Normalny użytkownik który ma wywalone na wygaszacze ekranu, czyszczenie matrycy, chowanie paska zadań, i ma odpalony monitor 12h dziennie - skończy mu się po 5 latach max. 

To że na forum wiemy jak się obsługiwać z OLEDem nie znaczy że każdy wie. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Mnie twoja opinie nie obchodzi tylko hipokryzja jaka wykazujesz, nie kupie oleda "bo" ale uzywac gorszych matryc to juz nie problem, ktore maja wiecej wad i daja mniej satysfakcji z obrazu?? Do tego to powielanie bzdur jako argument.. Mi nie chodzi o to czy ty sobie kupisz oleda czy nie ale jak sie podaje jakies argumenty dlaczego nie to racjonalne, a nie wyciagniete z 4 liter. 

Ale jaka hipokryzja, skoro planuje zakupić, robię rozeznanie i dzielę się spostrzeżeniami na forum. Szukasz jakieś formy walidacji, dla swojego zakupu, że zabraniasz wygłosić komuś innej opinii?

Jakie są wady IPS-ów oprócz gorszego obrazu? Jak dużo jest tych wad? Jakie to konkretnie wady. Według mnie są po prostu dosyć dobre, trwałe i po prostu tanie, ale mają glow i ogólnie jakby prześwietlony obraz. Zastąpią je mini-LED, które dopiero można porównać do OLED.

Argumenty z dupy? Czy chcesz zaprzeczyć faktom o tym, że Q-OLED bez matowej powłoki łatwo uszkodzić i po paru latach się wypala i jest do kosza, a nowy tandem WOLED ma pionowe pasy na szarym/ciemnym ekranie i ludzie zwracają to na potęgę.? :D 

25 minut temu, Kadajo napisał(a):

Szczerze ? Za bardzo niektórzy liczą każdy grosz.

Ludzie rozmawiajmy o rozrywce a tu jakieś rozkminy warto nie warto, sprzedam nie sprzedam... ze wam w ogóle się chce energie na to marnować.

Niektórzy żyją na zero wydając kasę na rozrywkę, niektórzy przesadnie oszczędzają, a niektórzy tak po środku. Każdy podejmuje samodzielne, odpowiedzialne decyzje.:D

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
23 minuty temu, TheMr. napisał(a):

To że na forum wiemy jak się obsługiwać z OLEDem nie znaczy że każdy wie. 

Ja wiem ale i tak nic nie chowam :D

Jak mam po 4-5 latach kupić nowy za 1500zł to łapie mnie śmiech na te całe chowanie i odprawianie modłów przed monitorem :D

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Ha, ja się broniłem przed tym OLED'em, miałem kupić 5080 i to miał być mój game-changer, to mnie chłopaki namawiali kup OLED'a. Ostatecznie kupiłem na testy z opcją zwrotu i co mogę powiedzieć? Najlepsza decyzja zakupowa w całym roku. 

No to zazdro bo ja qd nie mogę a więc czekam na tandema v2, który jak mniemam będzie miał poprawioną jego główną bolączkę. Zwykłego tandema zwróciłem z ulgą i wróciłem do świecącej czerni ale równym ładnym obrazem w każdych warunkach czyli IPS. Może gdyby to była ta sama cena to bym machnął ręką ale płacąc 2x więcej miałem inne oczekiwania.

I żeby nie było jak kupowałem OLEDA to byłem zachwycony wszystkim (nawet sposobem pakowania w kartonie z czego relacje zdawałem tu na forumxD).

Także ja czekam na zapowiadaną nową wersję tandema i raczej nie mat od Gigabyte a coś błyszczącego aby wyeliminować też ziarnistość. Niech to kosztuje 3x ale żeby było lepsze na każdym polu od tego co mam. Póki co zamówiłem i czekam na dostawę tv OLED:yuppie:

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, jankooo napisał(a):

No to zazdro bo ja qd nie mogę a więc czekam na tandema v2, który jak mniemam będzie miał poprawioną jego główną bolączkę. Zwykłego tandema zwróciłem z ulgą i wróciłem do świecącej czerni ale równym ładnym obrazem w każdych warunkach czyli IPS. Może gdyby to była ta sama cena to bym machnął ręką ale płacąc 2x więcej miałem inne oczekiwania.

I żeby nie było jak kupowałem OLEDA to byłem zachwycony wszystkim (nawet sposobem pakowania w kartonie z czego relacje zdawałem tu na forumxD).

Także ja czekam na zapowiadaną nową wersję tandema i raczej nie mat od Gigabyte a coś błyszczącego aby wyeliminować też ziarnistość. Niech to kosztuje 3x ale żeby było lepsze na każdym polu od tego co mam. Póki co zamówiłem i czekam na dostawę tv OLED:yuppie:

Musisz kupić pod siebie. Ja przez dobry tydzień-dwa walczyłem z migotaniem powodowanym przez G-Sync, ale w końcu udało mi się ustawić pod siebie. Nie będę też ukrywał - kupiłem model tani, żeby wręcz nie powiedzieć budżetowy, ale i tak przeskok jakościowy jest totalny. W przyszłości zaś zainwestuję w coś poważniejszego, bo ta technologia jest tego warta. 

• Upvote 1
Opublikowano
41 minut temu, Element Wojny napisał(a):

No OLED w szczegolnosci QD OLED, do gier, nawet bez HDR tak jak u mnie uzywam z niższą jasnościa(mniej W>wiatraki nigdy sie nie załączaja, nizsze ryzyko wypalenia itp),, nic sie z nim nie dzieje, , monitor na prawde dobry. 

Ale 5080 to trzeba było kupić, szczegolnie jak tu byla promka za 5080 Experta wychodzilo 4499 + 60euro na portfel steam. Bys mial game changer. 

Jezeli chodzi o reszte monitorow szczegolnie tych nowych, to jednak jak wejda na 500/700Hz to znowu zaoferuja cos sporo lepszego i wymiana co prawda na pulpicie nie da nic, ale w grach z dobrym GPU juz bedzie to czuć. 

Opublikowano
17 minut temu, Wu70 napisał(a):

Ja wiem ale i tak nic nie chowam :D

Jak mam po 4-5 latach kupić nowy za 1500zł to łapie mnie śmiech na te całe chowanie i odprawianie modłów przed monitorem :D

No tak, ale jak ktoś się przymierza na topowe wersji po 4-5k zł no to inaczej na to trzeba patrzeć. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Ale 5080 to trzeba było kupić, szczegolnie jak tu byla promka za 5080 Experta wychodzilo 4499 + 60euro na portfel steam. Bys mial game changer. 

Mój 4070 TS sprawuje się bardzo dobrze, nie narzekam, fps'ów nigdzie mi nie brakuje. Nigdzie nawet nie muszę włączać żadnych pierd typu FG, jedynie DLSS 4 sobie od czasu do czasu załączę. Do 2027 nie będę wymieniał bo nie ma po co, nie kojarzę by w najbliższym czasie miało wyjść coś co będzie wymagało jakiegoś potwora GPU żeby sobie komfortowo pograć. Jedynie szybsze wydanie W4/Cybera 2 mogłoby przyśpieszyć temat wymiany GPU. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
34 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

Argumenty z dupy? Czy chcesz zaprzeczyć faktom o tym

Nie odwaracaj kota ogonem teraz bo jasno i wyraznie argumenty z dupy podklersilem i pozostaje ta rozmowe zakonczyc bo to jak rozmowa z butem ;) 

Juz kazdy cie olal i nawet nie odp na twoje peirdololo..

Opublikowano
4 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Mój 4070 TS sprawuje się bardzo dobrze, nie narzekam, fps'ów nigdzie mi nie brakuje. Nigdzie nawet nie muszę włączać żadnych pierd typu FG, jedynie DLSS 4 sobie od czasu do czasu załączę. Do 2027 nie będę wymieniał bo nie ma po co, nie kojarzę by w najbliższym czasie miało wyjść coś co będzie wymagało jakiegoś potwora GPU żeby sobie komfortowo pograć. Jedynie szybsze wydanie W4/Cybera 2 mogłoby przyśpieszyć temat wymiany GPU. 

FG to nie żadna pierdoła, obecnie bez tego z path tracingiem nie da sie grać, nawet na 5090, jeżeli chcesz grac na 3440x1440 lub 4k.

Natomiast 4070TiS ma 16GB, wiec tutaj jest dosc dobrze, karta jeszcze da rade. Chodzi bardziej o to, ze stara sprzedajesz a za nowa nie placisz wygórowanej ceny. Wtedy w promce, teraz ta karta to okolice 6k...

Opublikowano
9 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

FG to nie żadna pierdoła, obecnie bez tego z path tracingiem nie da sie grać, nawet na 5090, jeżeli chcesz grac na 3440x1440 lub 4k.

Natomiast 4070TiS ma 16GB, wiec tutaj jest dosc dobrze, karta jeszcze da rade. Chodzi bardziej o to, ze stara sprzedajesz a za nowa nie placisz wygórowanej ceny. Wtedy w promce, teraz ta karta to okolice 6k...

Już dziś mamy coraz więcej gier gdzie jak włączysz wszystkie wodotryski plus MFG to te 16GB zdycha a ty chcesz żeby 4070 Ti dała radę... no na pewno :E

Zobaczysz w przyszłym roku gdzie możesz sobie włożyć te 16GB. Chyba że zaczniesz ciąć detale wtedy luz.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nie odwaracaj kota ogonem teraz bo jasno i wyraznie argumenty z dupy podklersilem i pozostaje ta rozmowe zakonczyc bo to jak rozmowa z butem ;) 

Juz kazdy cie olal i nawet nie odp na twoje peirdololo..

Powiem szczerze, że jesteś jedynym tak prymitywnym człowiekiem tutaj, który atakuje bo ktoś napisał coś złego na temat technologii, którą postanowiłeś bronić na śmierć i życie. Nie umiesz rozmawiać, z czym masz problem?

Dostajesz szczękościsku i nie umiesz zaprzeczyć temu, że QOLedy glossy łatwo zadrapać, a matryca we wszystkich OLED-ach wypala się po bliżej nieokreślonym czasie.

Widziałem już tutaj nie raz, jak zostałeś obśmiany za obronę rysujących się QOLEdów także odpuść, dzięki za sponsorowanie nowych technologii i wesołych, spokojnych świąt.:D

Edytowane przez Jedi88
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

którą postanowiłeś bronić na śmierć i życie

Niczego nie bronie, wskaz mi chociaz jeden post gdzie czegos bronie, ja w przeciwinstwie do ciebie mialem juz 2 oledy i znam ich wady  i zalety, a  tylko wytykam twoje bzdury, a nie ralne argumenty, ale ty widze jak beton dalej odbijasz pileczke udaja madrego ;) 

6 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Widziałem już tutaj nie raz, jak zostałeś obśmiany za obronę rysujących się QOLEdów także odpuść

Nie kłam bo nic takiego miejsca nie mialo ;)  i fakty sa takie ze samo sie nic nie brudzi oraz samo nie rysuje i to sa fakty.

7 minut temu, Jedi88 napisał(a):

nie umiesz zaprzeczyć temu

ja znam wady i zalety kazdej z matryc wierc ani niczego nie musze chwalic ani zaprzeczac, za o ty zero reflaksji nt tego do czego sie odnosilem czyli twoich bzdur.