Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Tylko po co w sumie VRR jak blokujesz FPS i jest on stały ;)

Gdzie stały? Lata jak nie powiem co ;) A ustawiać limit FPS per gra dla każdego przypadku to mi się nie chce, od tego jest VRR, a nie żeby się cofać w rozwoju i blokować na stałe. 

Opublikowano

Odnosiłem się do tego co pisał @j4z

Tylko nadal zostaje to ze aby problemów nie było wymagany jest wysoki FPS.

Jeśli zależy nam na maksymalnej jakości grafiki to już utrzymanie 120 FPS jest dziś problematyczne a gdzie tu 165 albo 240 i wyżej...

Opublikowano

Próbowałem grać w 60 i nie daje rady, ale są gry, które mają blokadę na 60 i ja tam żadnych problemów nie widziałem. np. Tekken 8. 

W tej grze właśnie po czasie wyłączyłem sync, bo ponoć zmniejsza to input lag.

Opublikowano

Te wszystkie technologie flicker free w VRR w monitorach przecież działają po prostu na ograniczaniu zakresu działania VRR po przekroczeniu którego VRR się wyłącza.

2 minuty temu, j4z napisał(a):

Próbowałem grać w 60 i nie daje rady, ale są gry, które mają blokadę na 60 i ja tam żadnych problemów nie widziałem. np. Tekken 8.

To jest ciekawy aspekt co nie ? :D

Wydaje mi się ze to kwestia tego ze w tych grach nie widzieliśmy ani razu wyższego FPS stad akceptujemy to co jest.

Ciekawie się robi jak porównamy dwie rożne gry z tego samego rodzaju gdzie w jednej mamy lock na 60 FPS a druga ma FPS odblokowany.

Normanie tez nam sie wydaje ze w tej grze gdzie jest tylko 60 fps jest ok. Ale jak odrazu po niej odpalimy grę w której go nie ma a jest z tego samego gatunku odrazu widać ze to złudzenie.

60 FPS jest jak najbardziej akceptowalne ale tylko pod warunkiem ze co chwile nie przełączamy się miedzy wyzszymi wartościami. Bo one odrazu pokazują ze 90 czy 120 FPS ZAWSZE będzie lepsze od 60 FPS.

Opublikowano
19 minut temu, Kadajo napisał(a):

Odnosiłem się do tego co pisał @j4z

Tylko nadal zostaje to ze aby problemów nie było wymagany jest wysoki FPS.

Jeśli zależy nam na maksymalnej jakości grafiki to już utrzymanie 120 FPS jest dziś problematyczne a gdzie tu 165 albo 240 i wyżej...

Jaki problem, włączasz MFG. :przytul:

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Ja tam jadę VRR na WOLED i w większości przypadków obraz jest miły dla oka i nie gryzie. Rzadko kiedy się zdarzają takie odchyłki żeby raziły w oko. 

U mnie to samo. Na QD problemy jedynie widziałem na niektórych loadingach i w menu ale nie gram poniżej 100fps więc VRR ma trochę łatwiej.

Jakbym miał używać bez VRR jak w średniowieczu to już dawno bym wrócił do starego natywnego gsynca gdzie.robił robotę aż do 1Hz :D

• Upvote 3
Opublikowano

Nie nie, są gatunki/gry w których 60 mnie nie kole. W takim Tekken ani nie kręcę kamerą, ani nigdy nie skupiam się na jakimś punkcie. 

Jakiś temat rzeka w sumie, bo na konsoli wydaję mi się, że 60 nie kłuło w oczy, ale nigdy tego nie weryfikowałem, od kiedy gram na PC.

Opublikowano
14 minut temu, Kadajo napisał(a):

Te wszystkie technologie flicker free w VRR w monitorach przecież działają po prostu na ograniczaniu zakresu działania VRR po przekroczeniu którego VRR się wyłącza.

One są do dupy bo musisz wybrać zakres (low/med/high) więc i tak flicker będzie. Nie ma rozwiązania dla wszystkich. 

Opublikowano
25 minut temu, j4z napisał(a):

są gry, które mają blokadę na 60 i ja tam żadnych problemów nie widziałem

A tutaj mi chodzi o problemy z VRR o których mówisz @Kadajo. Miałem VRR włączony w Tekkenie i nie widziałem problemów. Wyłączyłem tylko dlatego, że przeczytałem, że wprowadza lag, a to gra multi. 

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Kadajo napisał(a):

MFGx2, MFGx3, MFGx4 :E

EDYCJA

@Doamdor już mnie ubiegł. Musze sobie wymierzyć kare za odpowiadanie nie czytając wątka do końca :bicz: 

Edytowane przez Kabor