Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Używasz monitora przez pół roku, a z tych godzin wychodzi, że dzień w dzień bez żadnej przerwy pomiędzy monitor był włączony mniej więcej 7h na dobę. Chodziło mi tylko o czas, a nie warunki użytkowania :) 7h/dobę, to dużo dla kogoś, kto - jak ja -  nie pracuje w domu na PC.

Opublikowano
27 minut temu, wkamil73 napisał(a):

Używasz monitora przez pół roku, a z tych godzin wychodzi, że dzień w dzień bez żadnej przerwy pomiędzy monitor był włączony mniej więcej 7h na dobę. Chodziło mi tylko o czas, a nie warunki użytkowania :) 7h/dobę, to dużo dla kogoś, kto - jak ja -  nie pracuje w domu na PC.

7h na dobę to dużo? :E :E Potrafiłem po 12h nabijać ;) 

24 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Dziwne, ze do stat trzeba menu serwisowego, LG ma licznik w menu, Gigabyte tez :D 

No cóż, AOC ;) 

Opublikowano

No, jak ktoś pracuje to 6-8h + gierki wieczorem i się nabija konkretnie, ale przecież do tego służy monitor :E 

Jak się zepsuje po 2 latach to te 2500 zł przeboleję na nowy :E To i tak wychodzi tanio przeliczając na godzinę. 

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, galakty napisał(a):

Biorąc pod uwagę że on wręcz katuje ten monitor to nie ma się czego obawiać. 

Dokładnie tak mówiłem już o tym jak katuje w innym filmie  od prawie 3 lat tego DWF ultra wide.

Przy normalnym użytkowaniu i pixel refreshach nie ma opcji na wypalenie, ci co mają szybkie wypalenia to muszą mieć wadliwe matryce.

Edytowane przez Brolly
  • Like 2
Opublikowano

Skoro u mnie po 1300h nie ma wypalonego paska ani interfejsu, to niepotrzebnie się martwiłem i tego minileda miałem :E 

A jak się po 2600h wypali to pewnie i tak w grach/filmach nie będzie tego widać gołym okiem. Zresztą po 2 latach to pewnie go wymienię na jaśniejszy z nowym subpixelem. 

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Wu70 napisał(a):

U mnie to samo, 7h to jest nic, ma świecić nawet jak nie patrzę :D

Ja siedzę w pracy przed kompem 7-8h to jak przychodzę do domu, to mam lekki monitorowstręt :) I jakbym miał od strzała po południu włączać PC, to panie, no life :D 

Opublikowano
2 godziny temu, Wu70 napisał(a):

U mnie to samo, 7h to jest nic, ma świecić nawet jak nie patrzę :D

Szkoda prądu i ekranu niezależnie czy to jest LCD czy OLED. U mnie po 2min i tak wygaszanie.

Ten bajer co Asus zapodał, że przy braku ludzia przed ekranem wyłącza to spoko sprawa.

Opublikowano

Dell który planuje zamówić nie ma g-sync a jedynie free sync. Jako laik który przesiada się z 1680x1050 i nie miał doczynienia z masą nowinek technologicznych dużo tracę przy posiadaniu karty nvidia?

Opublikowano
4 godziny temu, galakty napisał(a):

Skoro u mnie po 1300h nie ma wypalonego paska ani interfejsu, to niepotrzebnie się martwiłem i tego minileda miałem :E 

A jak się po 2600h wypali to pewnie i tak w grach/filmach nie będzie tego widać gołym okiem. Zresztą po 2 latach to pewnie go wymienię na jaśniejszy z nowym subpixelem. 

Zaraz 4 lata strzeli i nic nie wypalone:thumbup:

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, Tasslehoff napisał(a):

ale pewnie ma g-sync compatible czyli w zasadzie ma - nie tracisz nic

Jeden monitor ma tylko "sprzetowy" g-sync, a wiele monitorow nie ma certyfikatu g-sync compatible w tym moj ;) Ale zapewne to nie jest przeszkoda i dzialac bedzie.

Opublikowano (edytowane)

Jest recka LG 27GX790A-B na RTINGS
Nie podoba mi się ta niska jasność w SDR, ogólnie mam wrazenie ze pod pewnymi wzgledami jest to krok wstecz, myślałem że nowy układ pixeli poprawi czcionki ale nie ma rewelacji z tego co widze. Czekam zatem na recenzje jakiegoś qdoleda gen 4 ale tam chyba tez bez szalu bedzie.
https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/27gx790a-b <- Recenzja LG 27GX790A-B
https://www.rtings.com/monitor/tools/compare/lg-27gs95qe-b-vs-lg-27gx790a-b/49556/82807   <- Porównanie stary vs nowy LG WOLED

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano (edytowane)

Czyli czcionka tak samo zła, ale za to jasność spadła? :E 

O kurde, black uniformity wypada bardzo źle, blooming jak na jakimś miniled :o 

Tylko czemu stary testują w sRGB, a nowy w Game1? Nie chce mi się czytać całej recenzji.

Edytowane przez galakty
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

black uniformity wypada bardzo źle

Ze co ??

obraz.png.2330befe2c739ec15e3325c56e6461d0.png

1 godzinę temu, Nex1M napisał(a):

Jest recka LG 27GX790A-B na RTINGS

Czekalem na niego ale dobrze, ze nie doczekalem. Gigus tutaj byl strzalem w 10 :D  Jedyny minus tego monitora to dla mnie stopa, gdyby byla taka jak w LG to byloby cudownie.

Opublikowano (edytowane)

Dobrze że kupiłem sprawdzonego dela 3225qf czcionki dla mnie w porównaniu do pierwszej generacji AW34DW są rewelacyjne ostre , różnice to widać nawet w grach na wyświetlaczu Huda F7C Super Hornet MK2 w star citizen :szatanek:dla znawców tematu wiadomo o co chodzi ;) Dla mnie to juz w zupełnosci wystarczy jakbym grał na IPS co do czcionek 

Edytowane przez Czarny_PLone
  • Like 1