Godlike 880 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia No ale ja sie bawilem tyllo troche CO, a pamieci ustawiłem na Expo. Żadnych napięć recznie nie ruszałem.
wallec 803 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) EXPO to żart. Wgraj xmp - większe szanse, że zadziała. CO to żart, który dla 200mhz rozstraja procesor. Jak chcesz niższe temperatury to robisz blokadę taktowania i znajdujesz stabilne napięcie. Połącz PBO z CO = uber żart i szukanie stabilności do momentu sprzedania podzespołów. Edytowane 8 Stycznia przez wallec
Send1N 4 165 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Godzinę temu, wallec napisał(a): To typowa dla AMD oznaka nieoptymalnego doboru napięć vsoc i CPU vdd. Dla "AMD" czy dla am5 bo troche śmierdzi własną teorią na żadnym ryzenie i płycie poniżej AM5 nie miałem czegoś takiego nawet na najbardziej niestabilnych ustawieniach 21 godzin temu, ju-rek napisał(a): Kurna, WIndows 11 w wersji 21H1 wcale nie jest gorszy od WIn 10 21H1. Powyżej 21H1 to chłam. Ta wersja jest wydajniejsza od strony cpu od 23h2 z łatką do amd? czyli co oni łatali swoje własne babole powyżej 21h1?
wallec 803 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia A cold boty na am4 przy złych terminacjach i clk drv strength na ramie 3600+ to już z pamięci uleciały? @Send1N 1
Godlike 880 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia A pomimo ustawienia enabled na power down i memrocy context restore to co iles włączęn i tak bedzie trenował pamięci?
wallec 803 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia To nie jest trenowanie pamięci, tylko fail boot, po którym musi wytrenować pamięci jeszcze raz. Jeżeli chcesz tego uniknąć to musisz zrozumieć dlaczego tak się dzieje. To samo jest jak wyjmiesz kabel od zasilacza na kilka minut/godzin i spróbujesz uruchomić komputer:-)
ju-rek 448 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 9 minut temu, wallec napisał(a): To samo jest jak wyjmiesz kabel od zasilacza na kilka minut/godzin i spróbujesz uruchomić komputer:-) Chyba u Ciebie
wallec 803 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) U każdego kto ma niestabilność na vsoc i cpu vdd. Nie ma tygodnia, by ktoś tu nie pisał o tym problemie po czym druga strona barykady tj. osoby siedzące godzinami w bios i mające kompy w małym palcu piszą, że u nich działa. Normalnym osobom, które tylko włącza Expo nie działa. Potem na screenach z zen timings widzimy te cudowne 1.25v i 0.99v na tych napięciach do "bezproblemowych i optymalnych" 6000cl30 Expo :-) Edytowane 8 Stycznia przez wallec 1
Send1N 4 165 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia (edytowane) @ju-rek sorry że zaczepiam ponownie ale nie odpowiedziałeś testowałeś może wszystkie wersje W11 w tym benchu sotr czy tylko 21h1 i 24h2 ? Swoją drogą to co to za wersja "21h1" ? byłem pewny że pierwszą była 21H2 Edytowane 9 Stycznia przez Send1N
ju-rek 448 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia 4 godziny temu, Send1N napisał(a): testowałeś może wszystkie wersje W11 w tym benchu sotr czy tylko 21h1 i 24h2 ? Swoją drogą to co to za wersja "21h1" ? byłem pewny że pierwszą była 21H2 Pomyłka 21H2 - Praktycznie tak. Najlepszym jest Win 10 21H1 IoT Enterprise, ale z 11-tek właśnie wersja 21H2 dorównuje mu pod względem FPS w testach porównawczych. Różnice pomiędzy np. 24H2 a tym to nawet 100 fps (!) w CS2. 2
Send1N 4 165 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia Dzięki, nie gadaj że jeszcze wyłapałeś różnice między wersjami pro,home enterprise itp ? to już podchodzi pod szaleństwo
ju-rek 448 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia 45 minut temu, Send1N napisał(a): Dzięki, nie gadaj że jeszcze wyłapałeś różnice między wersjami pro,home enterprise itp ? to już podchodzi pod szaleństwo Home odpuściłem 1
Send1N 4 165 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia (edytowane) @NoviAMG jak chcesz zostać przy W11 to już wiesz co robić, instaluj 21H2 - będzie ci się najlepiej grało w ponad 6 letni benchmark sotr'a Edytowane 9 Stycznia przez Send1N 4
miro 705 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia z tą 11 to kurde.. mój młodszy gra namiętnie w fortnite, cały czas miał W10 ale że wciska na pałę, przyszła mu aktualizacja do W11 i zainstalował i płacz przedwczoraj, fortnite tnie, lagi okrutne itd itp jako że do 10dni można wiadomo cofnąć, to cofnąłem, zaznaczyłem że jest ujowy itd itp i co ? to że fortnite znowu dostał skrzydeł, nic nie ścina, lagów brak itd ale w aktualizacjach od kopa pobieranie W11 muszę mu jakiś WUB zainstalować i ukryć
galakty 3 318 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia Powyżej 23H2 nie ma co wgrywać, za dużo potencjalnych problemów. Co ciekawe mi jej nawet nie wyszukuje
NoviAMG 432 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia 1 godzinę temu, Send1N napisał(a): @NoviAMG jak chcesz zostać przy W11 to już wiesz co robić, instaluj 21H2 - będzie ci się najlepiej grało w ponad 6 letni benchmark sotr'a Na wypasionym 9800x3d 1% low fps jest słaby na win11 24h2. Mam na drugim dysku poczciwa 10 i tam totalnie nic nie optymalizowane, jest niebo a ziemia. Nie po to kupuje się topowy procesor, żeby mieć wydajność procesora z przed prawie 2l Niestety ale ten system to jeden wielki chłam. Szkoda że nie ma alternatywy zbytnio.
tomcug 2 440 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia Ale masz przecież w 24H2 łatkę pod Ryzeny, to czemu narzekasz A tak na poważnie 23H2 + aktualizacja z tą samą łatką miałem lepsze wyniki od 24H2
Send1N 4 165 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, NoviAMG napisał(a): Na wypasionym 9800x3d 1% low fps jest słaby na win11 24h2. Mam na drugim dysku poczciwa 10 i tam totalnie nic nie optymalizowane, jest niebo a ziemia. Nie po to kupuje się topowy procesor, żeby mieć wydajność procesora z przed prawie 2l Niestety ale ten system to jeden wielki chłam. Szkoda że nie ma alternatywy zbytnio. Z 7800xt to nie ważne jaki system będziesz miał przecież oprócz benchmarka który wypluwa po 400fps nie zauważysz żadnej różnicy w codziennym użytkowaniu bo karta będzie blokować Edytowane 9 Stycznia przez Send1N
miro 705 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia W dniu 7.01.2025 o 20:34, lukadd napisał(a): Ta dostępność niestety nie jest prawdziwa. Co prawda czekają na większą partię, ale to się cały czas opóźnia. dojechały, normalnie dostępne, cena normalna 589E , może u nas też wrzucą owocowe i inne xsromy https://www.mindfactory.de/product_info.php/AMD-Ryzen-7-9800X3D-8x-4-70GHz-So-AM5-WOF_1595711.html 1
razz1 19 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia 18 godzin temu, wallec napisał(a): To samo jest jak wyjmiesz kabel od zasilacza na kilka minut/godzin i spróbujesz uruchomić komputer:-) Jak dobrze ze na Intelu nie ma takich cyrków (na starszym AMD też nie bylo) Bo inaczej to codziennie musiałbym czekać kilkanaście minut na włączenie kompa 3
lukadd 2 912 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia Teraz, miro napisał(a): dojechały, normalnie dostępne, cena normalna 589E , może u nas też wrzucą owocowe i inne xsromy Fajnie, miała być gruba dostawa i w końcu jest. Czyli się ruszy niedługo na pewno i w PL. A u mnie pierwsze odpalenie kompa po zmianie na Zenona Na razie na starej windzie tylko testowo, odpaliło od strzała i zaraz się zabieram za nowy system.
wallec 803 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia @razz1no raczej, wyobrażasz sobie że budujesz sff na am5, bierzesz go do walizki, lecisz na targi komputerowe, chcesz odpalić kompa a tu jeb Black screen bo stracił ustawienia, próbuje wytrenować i nie może, nie zresetuje sam biosu i musisz rozkręcać kompa w pokoju hotelowym przy użyciu łyżeczki od herbaty żeby dostać się do clear CMOS?
NoviAMG 432 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia 6 godzin temu, Send1N napisał(a): Z 7800xt to nie ważne jaki system będziesz miał przecież oprócz benchmarka który wypluwa po 400fps nie zauważysz żadnej różnicy w codziennym użytkowaniu bo karta będzie blokować 7800xt mam na chwilę ;). Ogólnie byłem srogo zdziwiony, bo strzeliłem jeszcze benchmark w ostatni dzień posiadania 7800x3d i w sotrze ledwo 410fps wyszło, gdzie te ustawienie na wcześniejszym systemie miały okolice 430-435fps. A dziś mam ledwo 430 na 9800x3d . Nie wiem jak w innych grach, ale widać 1% low w multi jest całkowicie inne na win11 i win10, jakbym miał 2 różne procki w kompie. Mniejsza, do czasu nowej karty zrobię z tym porządek. 1
Roman_PCMR 866 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia Ja sie wacham, wezme chyba za ok dwa lata. Nie widzi mi sie brac nowego procka teraz jak i tak zostaje przy starej karcie...
Rekomendowane odpowiedzi