Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Od 1997 siedzę na pc,kiedyś nie było takiej patologi i pogardy wobec klienta (możliwe że mało ludzi udzielało się publicznie na taką skalę jak teraz, nie mniej nigdy nie miałem poważnych uszkodzen pc, komp zawsze spełniał swoją rolę)przesiadka na konsole(żeby tylko grać na konsoli) byłaby dla mnie mega ograniczeniem i regresem,nie ma gier strategicznych na konsoli a o jakiej kolwiek opcji modów można co najwyżej pomarzyć, do tego ograniczanie się tylko do jednego sklepu to nieporozumienie, do tego płatna gra sieciowa (ps minus)to skandal i zdzierstwo bo tylko de*il za to zapłaci. Żeby nie było że konsole stawiam tylko w złym świetle ograłem exy na ps3 i na ps4 i te konsole leżą bo spełniły swoją funkcję tytuły takie jak infamous killzone bloodborn seria resistance wszystkie części w szczególności infamous ukończony na wszystkie możliwe sposoby i każde możliwe zakończenia bardzo miło wspominam bo gdyby PlayStation robiło dobre gry bądź kontynuację powyższych tytułów byłby to argument do zakupu konsoli nawet dla samych exow, mimo wszystko obecna generacja konsol to jest nieśmieszny żart, więc zależy mi tylko na na dobrym bezawaryjnym i stabilnym pc to są wszystkie i aż wszystkie moje oczekiwania co do sprzetu 

Edytowane przez JanuszekCebulion XVllsty
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Z ta konsola to bym uwazal, tam stuter w grach na UE5 tez jest, to nie te czasy, ze wsdazam plyte i gram :Crash:

No jest, np. w Stalkerze na konsolach to kilkusekundowe wręcz przycinki potrafiły się trafiać w mocniejszych miejscach CPU tak gra zwalona :E

Ogólnie dzisiaj masa gierek jest skopana i ma problemy.

Ja jak mam jakiś problem w gierce to nie lecą od razu zmieniać timingi, napięcia itd. tylko najpierw sprawdzam w grach w które mam setki h przegrane, np. RDR2 czy FH5 jak jest masełko to znaczy, że problem z czymś innym.

Ostatnio miałem w tym KCD2 problem jakiś z MSI AF i stutter, po wyłączeniu monitorowania i MSI przeszło. Dzisiaj sprawdzałem grę z włączonym MSI i już wstępnie wygląda OK :E Nie wiem co tam się konfliktowało, ale coś było.

Ale ogólnie ja nie gram normalnie z OSD, a monitoruję tylko jak jakieś testy robię, albo jak coś ewidentnie nie działa tak jak powinno. Czy przy pierwszym odpaleniu gry, aby sobie poustawiać, zobaczyć jak ciśnie etc.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano

Tutaj sam przyznaję rację, że te spalone procesory to tak naprawdę nic w porównaniu do tego co zostało sprzedane. To normalne, że na takiej ilości coś może pójść nie tak choć w tym przypadku zawiódł bios i to beta bios jeśli chodzi o asrock. U mnie jest tak, że jestem wręcz za bardzo wyczulony na wszystkie anomalia i to nie dotyczy tylko komputerów, ale też samochodów i motocykli. Może też za dużo wymagam... Gry niestety również są słabo zoptymalizowane i działają na starych, zmęczonych silnikach. Na początku naprawdę uwierzcie mi było tragicznie, ale teraz większość gier lata git. Simracing jest trochę specyficzny, ponieważ kamera jest zabetonowana można powiedzieć i bardziej widać jakieś ścinki itp. Platforma też mimo wszystko nadal jest świeża, a to, że żyjemy w czasach beta testów to wszyscy wiemy chociaż trudno się z tym pogodzić. Czy to się jeszcze poprawi na lepsze? Wątpię, ale warto mieć nadzieję :D 

2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Konsole byłyby spoko gdyby nie istniało 30 fps. Żadne tryby graficzne i tak dalej. Tak jak kiedyś, jedna wersja dla każdego taka sama. Po prostu w 60 fps. Wtedy bym wrócił do konsol znowu i olał PCMR.

Otóz to :)  Z kompami też kiedyś było łatwiej, bo po prostu nie mieliśmy tylu opcji, a człowiek się cieszył grafiką gorszą niż w minecraft. Ja pamiętam jak cieszyłem się z tego, że mogę coś w paincie narysować czy napisać w word padzie :D

Opublikowano

Zbudowałem xp na starym lapku do ogrywania gier z dzieciństwa+ zaległości które pominąłem poprzez słaba dostępność, nie jest to samo uczucie co kiedyś bo wszystko się zmienia w życiu ale miło jest poczuć chociaż namiastkę tamtych czasów, rozwój gier i sprzętu ewoluował wiem że trzeba się z tym w jakiś sposób pogodzić bo w parze z tym idzie mnóstwo klientów którzy na to zezwalają, i ciężko cokolwiek na taki stan rzeczy poradzić, żeby nie było że jestem hipokrytą bo przecież sam kupiłem 9800x3d i wszedłem w ten beta testing dobrowolnie, jednego jestem pewien że sam rzeki kijem nie cofnę, poglądy mogą pozostać niezmienne ale płynięcie solo pod prąd może być niebezpieczne i nie przyniesie żadnych korzyści, mimo wszystko uważam że potrzebne jest środowisku sprzętowym i growym więcej konstruktywnej krytyki bo może być jeszcze gorzej i stan rzeczy w którym się obecnie znajdujemy moze być tylko kropla w morzu potencjalnych problemów które mogą spotkać nas w przyszłości, to tylko tak ku przestrodze

• Upvote 1
Opublikowano

Ja tez mam Agesa 1.2.0.3a na x870e hero

Co mi dalo, przy tych samych ustaeieniach vs to co na 0505 i 1003 udalo sie wbic:

- vdd zmniejszone z 1.47 do 1.435

- vddq z 1.4 na 1.27

- zmniejszone rezystancje proc i rtt 

Takze ten najnowszy bios beta 1103, nie zapeszajac, uważam za bardzo udany

Opublikowano (edytowane)

@Zachy

Znalazłem stary ZT, gdzie zostały "poprawnie" dobrane rezystancje :hmm:

Mogę Cię prosić o wstawienie screena z BIOS w którym miejscu konkretnie ustawiamy Proc, DramDq ??

Szczerze to nigdy nie dotykałem tych parametrów...

obraz.png.78b753a95c1d712b884437b24163621c.png

Chyba nie ma co sobie głowy zawracać :hmm:

obraz.png.1d2e6a2e2bbbb6028e720fa22d4dbdc5.png

Obecnie mam wgrany:

obraz.png.b394e9a21b00f8b80031927ce6ccb3f8.png

Edytowane przez sniper76
Opublikowano
12 minut temu, sniper76 napisał(a):

Znalazłem stary ZT, gdzie zostały "poprawnie" dobrane rezystancje

Ja zawsze używam Rtt takie jak ustawi płyta. ProcOdt może się ustawiać różnie w zależności od modelu pamięci. Na Gskill ustawiało 40, a na TG ustawia 25.3.

Mam teraz takie ustawienia i jest OK.

Zrzutekranu2025-02-16133850.thumb.png.d62b8a75ed8c193aeb895d1b9c7a0595.png

Opublikowano (edytowane)

Ja nie ruszam tych ustawien p0 p1 itp

Dzis nie siedzialem w domu przy kompie i nie moglem fotek zrobić 

Tak jak mowilem ja edytuje te impedancje w zakladce tam gdzie masz ddr timings tylko one sa nizej, nad power down mode i memory context restore i jest to po 1 wpisie dla kazdego parametru

Edytowane przez Zachy
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

:thumbup:@Zachy @ju-rek

Z pozycji ExtremeTwaeaker/DRAM Timing Control po F10 nie zapamiętuje ustawień :/

Dopiero tutaj wszystko się słucha jak trzeba :)

Wreszcie naprawili VDDP, gdzie teraz z AUTO wbija 0.95V :P

image.png.f8af4ecc43147d918e123eb86f3f4e30.png

image.png.62331da0c9139800b0c9f0919e7992a1.png

ZenTimings poprawnie oczytał wszystkie wartości

Muszę podłubać przy ProcOdt Pd, bo jakoś słabo wygląda najwyższa impedancja powyżej 480 ohm :woot:

Teraz RAM wskoczył na właściwy tor - widzę wzrost responsywności dla całego systemu :P

Przeglądając zakładki w AMD/Overclocking wpadłem na pomysł "przenieść" wszystkie ustawienia np FCLK, VSOC, MEM VDD, MEM VDDQ, MEM VPP.

Zwiększyłem rezystancję o jeden skok, gdyż mobo z auto ustawiło najniższą wartość - sprawdzę jak to lata 

image.png.1e7484604c2be459d5b994d6c4f154d1.png

Edytowane przez sniper76