Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@TechStrategist Też wziałeś?

Tak, mam ten sam zamysł co ty. Wolę już mieć gwarancję kompa z tym prockiem, bo składam go od października. Tylko szkoda, że MSI nie wypuszcza swojej lini płyt MATX. Zdecydowałem się na B850M TUF. Zobaczymy czy procek dobrze się zgra z płytą i z 5090 FE, jak w końcu uda mi się kupić. 

Opublikowano
42 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@tomcug Bo chcę skończyć topowego kompa i kolejne 2 lata nic nie dotykać. Taki mam plan i głęboko wierzę w jego realizację :) 

Aczkolwiek raczej nic z tego nie będzie jutro, bo dalej nie wysłali. Więc trza będzie anulować, bo pewnie jutro w takim X-kom czy media będzie ze 100 zł taniej.

Przeciez ten procesor kompletnie nic ci nie zmieni w grach a kontent kreatorem nie jesteś.

Opublikowano
6 godzin temu, tomcug napisał(a):

Wyłączysz chiplet bez 3D i w każej grze będzie lepszy 9950X3D, bo ma wyższy zegar. Ale i tak zakup 9950X3D do gier nie ma sensu, można podkręcić 9800X3D po prostu.

Niby tak i z PBO też bedzie wyższy. Z tym, że juz 9800x3d powyżej 5500Mhz strasznie sie grzeje(ma takie momentalne skoki przy 5530Mhz) nawet przy -45 all core. To co ustawiło AMD czyli 5225 + 200Mhz jest takim optimum i przy 5425-5450Mhz jest perfect, ale jak sie zjedzie mocno z -CO. Inaczej też grzeje sie mocno. Także tutaj do gier raczej zdecydowanie lepszy i szybszy jest 9800x3d. Nie mniej jednak miłe zaskoczenie, że procesor, który ma służyc jako kombajn jest tak dobry w grach.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Ogider napisał(a):

W sumie jak dla mnie to idę w 9800x3d na 95% obecnie :) Się zmieni na z6 jak wyjdzie.

prakwtycznie bez różnic w ccd0 vs 9800x3d

I prawidłowo, sytuacja ta sama jak w poprzedniej gen między 7800x3d a 7950x3d z tym że teraz 9800x3d możesz podkręcić do zegarów "wyższego modelu" a wtedy nie więc już kompletnie zmiana totalnie bez sensu :E niewytłumaczalne wręcz jest to jak ktoś zmienia 9800 na ten cpu do gier :hihot:

W dniu 10.03.2025 o 16:12, Phoenix. napisał(a):

IMG_0216.jpeg

Buda bardzo fajna wizualnie zdecydowanie bardziej mi się podobają takie klimaty niż te popularne akwaria.. ale chyba "cable management" nie istnieje w niej patrząc na ten obrazek:stukniety: nie myślałeś o ryzenie 7700 zamiast tego 9700x? po OC byłoby praktycznie to samo a różnica w cenie spora, obecnie poniżej 900pln w krsystem :Up_to_s:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Send1N napisał(a):

I prawidłowo, sytuacja ta sama jak w poprzedniej gen między 7800x3d a 7950x3d z tym że teraz 9800x3d możesz podkręcić do zegarów "wyższego modelu" a wtedy nie więc już kompletnie zmiana totalnie bez sensu :E niewytłumaczalne wręcz jest to jak ktoś zmienia 9800 na ten cpu do gier :hihot:

Buda bardzo fajna wizualnie zdecydowanie bardziej mi się podobają takie klimaty niż te popularne akwaria.. ale chyba "cable management" nie istnieje w niej patrząc na ten obrazek:stukniety: nie myślałeś o ryzenie 7700 zamiast tego 9700x? po OC byłoby praktycznie to samo a różnica w cenie spora, obecnie poniżej 900pln w krsystem :Up_to_s:

Nie da sie w tej budzie ulozyc jakkolwiek po swojemu, prowadzi sie kable tam gdzie mozna, a nie tam gdzie chce. Nawet Jak wsadzilem plyte i chcialem podlaczyc wentyle z budy to okazalo sie, ze nie ma dojscie wiec musialem rozkrecic wentyle na froncie. Jak podepne gpu na 1 wtyczke nvidia to wtedy bedzie odrobine lepiej ale najwazniejsze, ze podzespoly sa zimne.

Zalozeniem komputera SFF była cisza  i kultura pracy wiec Zen4 odpada, poniewaz jakies 2 tyg temu skladalem 7700 tray na lepszym chlodzeniu i to nie miało podjazu do tego co mam. Zen5 ma perfekcyjne odprowadzanie ciepła i trafila sie fajna sztuka gdzie mam curve -30 i przechodzi moje testy w tym AIDA SHA3 i Julia oraz klasycznie CB23  priotytet rzeczywisty i stresstest AIDA.

Co do wydajnosci to nie uzywam go w trybie ze sciagnietym kagancem czyli wylaczone PBO co daje PPT 88W i w tym trybie osiaga tyle ptk w CB23, podczas testu max 59st , a fortis kreci 600rpm-800rpm  i co najwazniejsze w grach cpu leci pod korek zegary 5525mhz na kazdym rdzeniu majac 60st.

3D nie chcialem bo z kodem rabatowym xkom i po sprzedaniu gry @Reddzik procesor mnie wyszedl 1350zl wiec doplata 1000zl za 3D mnie nie interesowala. Sztuka trafila sie chyba ok bo SP118 oraz ram leci bez problemu kapke wyzej, nie sprawdzałem tylko nizszego trfc bo po prostu nie cche mi sie czekac az skonczy test, pobawie sie tym ostatnim parametrem za kilka dni, a teraz ciesze sie odpalona maszyna.  Swoja droga te oryginalne wentyle w budzie sa mega ciche i jedne z lepszych stockowo jakie slyszalem i widziałem.

Teraz pozostaje kupic bezglosne gpu w kwesti cewek i cieszyc sie cisza i wydajnoscia podczas grania ;)

Proc rewelacja, po wszystkich ustawieniach w takim bf2042 na 128graczy trzyma 62st i 5525mhz na kazdym rdzeniu i fortis 1000rpm :D

temp cb23.png

TM5-30-6200cl30.png

CB23-30.png

6 godzin temu, Dziarson napisał(a):

IMC masakra ciekawe czy w sklepach zobaczymy to samo .

Taka masakra, ze na tym 8600 roznica miedzy 6000 1:1 w grach to blad pomiarowy, a IMC nadal kasztan ogarniajace max 6400 synchronicznie ;) 

Z wysokimi mhz na ramie to juz nawet intel odbil sie dawno od sciany ;)

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

chyba 15:00

Kolejny raz w tym roku zrobieni w bambuko.

Najpierw pseudo premiera RTX5000 teraz to...

Edytowane przez Marucins