Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, tomcug napisał(a):

W takim razie proponuję na miesiąc, jak nie przeżyje, to znaczy, że był wadliwy fabrycznie :)

Jak z tą czarownica co kiedys lud ja topił. Jak wypłynie to znaczy, że czarownica i ja zabija, jak utonie to znaczy ze nie byla czarownica :hihot:

• Haha 1
Opublikowano
47 minut temu, lysyn napisał(a):

Teraz wychodzi ram 6000 CL26 

Tylko co z tego, jak pozostałe timingi dalej 36-36, a CL prawie nic nie daje :)

Godzinę temu, NoviAMG napisał(a):

Ciekawe czy na 9950x3d też jest popsute 2:1 i 1:1 na ramie :E. Na 9800x3d nadal nie ma korzyści na 1:1 i ramie np 6400cl30 :). Na 2:1 chociaż można vsoc mocno zredukować :). 

Nie ma żadnego logicznego powodu, dla którego 9950X3D miałby się inaczej zachowywać od strony pamięci.

Opublikowano
49 minut temu, tomcug napisał(a):

Nie ma żadnego logicznego powodu, dla którego 9950X3D miałby się inaczej zachowywać od strony pamięci.

Niby tak, ale myślałem że 2ccd mogą coś tu zmienić. 

A zwykle ryzeny 9xxx normalnie reagują na zmianę ramu z 1:1 na 2:1 ? Ciekawe co tu AMD namieszało. Czy to błąd w agesie, czy jednak te konstrukcje tak mają. 

1800zl za 2x32 GB :E

To już lepiej sobie klepnac outleta z RTV patriota 6400cl32 2x32gb za 500-600zl (po tyle wskakują non stop). Mdie, 6000cl28/30 powinno wskoczyć, a te 1300zl dołożyć do gpu, więcej korzyści byłoby z tego.  Rozumiem, zabawa, fajny bin, ale nie ma realnego przełożenia kupując tak drogi ram. W sumie nie miałem czasu i lecę na ramie spd od dobrych 2 tyg, a mam Vipery 8200mhz 2x16gb :).