ju-rek 450 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja 7 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a): Far Cry 5 w normalnych warunkach ciśnie bardzo mocno proca No może i racja bo np. w takim Cyberze jest 52 1
MarcoSimone 672 Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja 11 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a): Test vsoc na kilku płytach. Crosshair sztywniutko jak git pod celą. Asrock rozjechany jak cwel pod celą. Na płycie ze stopki z 9700X rozjazd soc mam o 0.01v ale jak podmieniłem na 7800X3D to był sporo większy. Manualnie LLC wyrównałem.
ronaldo864 122 Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja 19 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a): Test vsoc na kilku płytach. Crosshair sztywniutko jak git pod celą. Asrock rozjechany jak cwel pod celą. Miałem na auto przez trzy miesiące, monitorowałem napięcie soc praktycznie codziennie i takich anomalii jak ten Pan nie uświadczyłem u siebie na b850 riptide , 9800x3d bios 3.15 oraz 3.20.
Adikon 140 Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja (edytowane) Może kogoś zainteresuje, bo faktycznie to działa, a kompletnie zapomniałem o tej opcji w BIOS-ie Tak dodatkowo do powyższych komentarzy https://futurebeat.pl/newsroom/poznalismy-prawdopodobna-przyczyne-problemow-z-ryzenami-9000/z72d719 U mnie x870 riptide i też nie zauważyłem dużych skoków, ale po ustawieniu na enabled jest sztywniutko Edytowane 12 Maja przez Adikon 1
Lameismyname 2 343 Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja 47 minut temu, Adikon napisał(a): Może kogoś zainteresuje, bo faktycznie to działa, a kompletnie zapomniałem o tej opcji w BIOS-ie Tak dodatkowo do powyższych komentarzy https://futurebeat.pl/newsroom/poznalismy-prawdopodobna-przyczyne-problemow-z-ryzenami-9000/z72d719 U mnie x870 riptide i też nie zauważyłem dużych skoków, ale po ustawieniu na enabled jest sztywniutko Ja zmieniłem VSOC z 1.2 (wartość z najnowszego BIOSu ASRocka) do 1.1 i przestawiłem wedle sugestii SOC OC MODE na ENABLED. Dzięki! 1
Adikon 140 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja (edytowane) Jak wiadomo swoją przygodę na forum zacząłem od stutteringu. Przez ten czas testowałem różne podzespoły (Cepy tylko AMD 7800 i 9800x3d). W pewnym momencie problem się zmniejszył i teraz praktycznie nie występuje, ale na przykład taki ETS 2 potrafi miejscami klatkować, gdzie u znajomych na intelach to nie występuje. Oczywiście jestem zadowolony z AMD, bo temperatury super i ogólna wydajność świetna, ale co było kombinacji to moje. I nie, nie jestem fanboyem Intela czy AMD. Simracing rządzi się swoimi prawami i takie ścinki na winklach potrafią zepsuć cały wyścig. Ciągle się zastanawiam co tak naprawdę mogło być przyczyną i nadal jest w pojedynczych przypadkach 🤔. Podobno jeszcze wyłączenie SMT pomaga jeśli ktoś gra tylko w gry, ale ja różnic nie widzę za bardzo. Może zen6 lepiej wyjdzie, bo o ile winda jest wyczyszczona z telemetrii tak w simach obecność baz DD czy innych kontrolerów zapewne nie pomaga procesorowi. Zresztą zrobiłem test i na starym thrustmasterze i frametimes był stabilniejszy niż na bazie DD o dużo większej rozdzielczości. 9 godzin temu, Lameismyname napisał(a): Ja zmieniłem VSOC z 1.2 (wartość z najnowszego BIOSu ASRocka) do 1.1 i przestawiłem wedle sugestii SOC OC MODE na ENABLED. Dzięki! U mnie przełączenie na enabled dodatkowo ustawia power down z automatu na off także musi być na auto, bo od razu tm5 się wysypuje😅, a nie chce mi się bawić znów w timingi. Edytowane 13 Maja przez Adikon
Dziarson 311 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja W niedzielę miałem tą możliwośc poskładania 9800X3D z tomahavk b850 jakie było moje zdziwienie kiedy tworząc profil dla ramu zobaczyłem coś takiego Najlepsze w tym jest to żze jezeli przesuniesz strone za m,ało w dół to vddio nie widać , w takim wypadku jeżeli na asrocku jest to samo to wiadomo z kąd te dziry w X3D na powietrzu np. VID_20250511_144546.mp4 1
Phoenix. 4 730 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja (edytowane) Wszystko spoko tylko pokazujesz napiecie ramu i kontrolera, a nie SOC Swoja droga wdg mnie slabo to MSi rozwiazalo, ze jak podbijasz napiecie ramu to reszta sie podbija z automatu. Edytowane 13 Maja przez Phoenix.
Dziarson 311 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja @Phoenix. A kontroler to masz gdzie ? Daj sobie 1,5 na Vddio i zaobacz temp procka . SOC widziałem znawet 1.5V na otwartych biosach i procki zyja a 1.35 to zadne napiecie dla soc .
Phoenix. 4 730 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja Ale nikt normalny nie daje 1.5v na ram, a ludziom sie palily cpu z ustawionym xmp na 1.35v. 4 minuty temu, Dziarson napisał(a): Daj sobie 1,5 na Vddio i zaobacz temp procka Podziekuje za glupie pomysly.
Adikon 140 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja U mnie ASRock na lexarach cl26 dawał 1,45V VDDIO. Soc 1,25 standard praktycznie na każdym ramie 6000.
Phoenix. 4 730 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja 1 minutę temu, Adikon napisał(a): dawał 1,45V VDDIO Bo to jak widac kolega wyzej na filmie pokazal idzie w parze na asrocku z napieciem ramu, u mnie niezaleznie ile wbije na ramie to vddio sie nie zwieksza, trzeba recznie podbic. Aczkolwiek do 6000mhz na ramie to wystarcza malutkie napiecia. 1
Adikon 140 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja Ja ogólnie się nauczyłem przy AMD, że najlepiej jest wbijać wszystko co się da ręcznie, żeby nie było problemów. Teraz przy 8000 vddio, vdd i vddq mam chyba 1.3, a soc 1,12. 1
Dziarson 311 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja 48 minut temu, Phoenix. napisał(a): Bo to jak widac kolega wyzej na filmie pokazal idzie w parze na asrocku z napieciem ramu, u mnie niezaleznie ile wbije na ramie to vddio sie nie zwieksza, trzeba recznie podbic. Aczkolwiek do 6000mhz na ramie to wystarcza malutkie napiecia. To jest MSI tomahavk b850 1
bofff 128 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja ok, dzisiaj pewnie skończę składać pierwsze AMD od 15lat. 9800x3d na 670e taichi co mu wbić na start, żeby nie zacząć od przypału? poza tym SOC OC MODE?
IceMan 103 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja 16 godzin temu, Adikon napisał(a): Może kogoś zainteresuje, bo faktycznie to działa, a kompletnie zapomniałem o tej opcji w BIOS-ie Tak dodatkowo do powyższych komentarzy https://futurebeat.pl/newsroom/poznalismy-prawdopodobna-przyczyne-problemow-z-ryzenami-9000/z72d719 U mnie x870 riptide i też nie zauważyłem dużych skoków, ale po ustawieniu na enabled jest sztywniutko głupoty piszą soc 1.05 zalecane ? wszędzie jest info o 1.2 - 1.25V. Na 1.05 to pamięci 6000/6400 nie ruszą przy 1:1, więc tylko 1:2 na tak niskim napięciu będzie działać.
ju-rek 450 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja (edytowane) 2 godziny temu, IceMan napisał(a): Na 1.05 to pamięci 6000/6400 nie ruszą przy 1:1, Nawet działa Edytowane 13 Maja przez ju-rek
IceMan 103 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja Ty się nie liczysz Ty masz czary mary w komputerze. Normalny egzemplarz 9800 nie ruszy.
ju-rek 450 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja 2 minuty temu, IceMan napisał(a): Ty się nie liczysz 🤒
ju-rek 450 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja 4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): o nie jest forum dla Ciebie I tak będę Was nachodził i straszył 3
Adikon 140 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja Godzinę temu, IceMan napisał(a): głupoty piszą soc 1.05 zalecane ? wszędzie jest info o 1.2 - 1.25V. Na 1.05 to pamięci 6000/6400 nie ruszą przy 1:1, więc tylko 1:2 na tak niskim napięciu będzie działać. To fakt i nie zaprzeczam. Bardziej chodziło mi tę funkcję w BIOS-ie 😉. Ja niestety też nie potrafię zejść tak nisko z sokiem 😆
lukadd 2 915 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja Miałem jakiś czas soc na 1.05v przy 6000mhz. Komp działał, ale po dłuższych testach wyszło, że nie był do końca stabilny. Dałem 1.11V w biosie, Hwinfo wyświetla 1.1V i tak już od dłuższego czasu z 2 miechy+ i wszystko gra.
Lameismyname 2 343 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja @lukadd Ja testuję właśnie 1.1V bo w paru źródłach wyczytałem, że to bezpieczne ustawienie dla 6000MHz CL30 i w większości przypadków bezobsługowe.
krzysiek_1990 74 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja a jest gdzieś info od jakich "czynników" zależy wartość v soc? Czy samo EXPO czy coś jeszcze (ilość nvme, ilość ssd ssata gpu x16/x8, iGPU auto itd.) ja co prawda mam 7700 ale zaczynam zastanawiać czy jest sens wbić coś na sztywno niż domyślne auto (1,24-1,245). Od pół roku wsio stabilne- bios F32f
Rekomendowane odpowiedzi