Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Po 10 minutowym OCCT wywaliło srogie temperatury, w biosie ustawiłem oglądając różne filmiki curve optimizer -30, co zrobić aby ujarzmić tak duże temperatury? Chłodzenie TR Phantom Spirit 120

Zrzutekranu2025-08-13164237.thumb.png.73b4a1c0ce25d815fbc555077a6ed104.png

Edytowane przez Gradzik18
Opublikowano

1. Zdejmij boczny panel od obudowy jeżeli jeszcze tego nie robiłeś testowo 2. zmień chłodzenie na jakieś aio bo w przypadku tej serii ryzenów akurat potrafi zrobić sporą różnicę względem topowego chłodzenia powietrzem 3. przestań grać w OCCT czy inne tego typu wypalarki :E;) 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Na PjurPC mały test w paru grach przy okazji premiery nowych Threadripperów. I takie coś tam widzę lol
9800X3D dopiero 5 miejsce, nie licząc 9950X3D na gorszych pamięciach.
To te super miejsca testowe Oktaby, a cały świat nie umie testować i wybiera ujowe miejscówki? Czy może po prostu robi co tylko może, żeby Intele wypadły najlepiej jak to tylko możliwe? Jak uważacie?

dszxcv szxdcv .png

Opublikowano
1 godzinę temu, Gradzik18 napisał(a):

Po 10 minutowym OCCT wywaliło srogie temperatury, w biosie ustawiłem oglądając różne filmiki curve optimizer -30, co zrobić aby ujarzmić tak duże temperatury? Chłodzenie TR Phantom Spirit 120

Albo rybka albo pipka skoro chłodzenie klęka to ustaw sobie w biosie max. temp. dla CPU ~80-85 i po sprawie. Procek wbije niższe zegary w wypalarkach i tyle. W grach nie zauważysz różnicy. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Giga198 napisał(a):

To te super miejsca testowe Oktaby, a cały świat nie umie testować i wybiera ujowe miejscówki? Czy może po prostu robi co tylko może, żeby Intele wypadły najlepiej jak to tylko możliwe? Jak uważacie?

Pogrubiłem :E 

Dodałbym jeszcze, że robi też wszystko żeby AMD wypadło jak najgorzej :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

1. Zdejmij boczny panel od obudowy jeżeli jeszcze tego nie robiłeś testowo 2. zmień chłodzenie na jakieś aio bo w przypadku tej serii ryzenów akurat potrafi zrobić sporą różnicę względem topowego chłodzenia powietrzem 3. przestań grać w OCCT czy inne tego typu wypalarki :E;) 

35 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Albo rybka albo pipka skoro chłodzenie klęka to ustaw sobie w biosie max. temp. dla CPU ~80-85 i po sprawie. Procek wbije niższe zegary w wypalarkach i tyle. W grach nie zauważysz różnicy. 

Ok, w takim razie, które chłodzenie lepiej ogarnie ten procesor? 

Opublikowano (edytowane)

Jakieś aio 280/360 w sumie to nawet w przypadku 240 są spore różnice względem powietrznych ale jak już brać to 240 bym odpuścił, w wydajnych w dobrej kasie masz przykładowo arctic liquid freezer iii

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
40 minut temu, Gradzik18 napisał(a):

Ok, w takim razie, które chłodzenie lepiej ogarnie ten procesor? 

u mnie na powietrzu spisuje się świetnie ale mój procek nie wciąga tyle Watów co twój. Ja chyba max 140W u siebie widziałem. Co masz tam za sprzęt (płyta) bo ten ze stopki już masz nieaktualny i jakie ustawienia PBO?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, jankooo napisał(a):

u mnie na powietrzu spisuje się świetnie ale mój procek nie wciąga tyle Watów co twój. Ja chyba max 140W u siebie widziałem. Co masz tam za sprzęt (płyta) bo ten ze stopki już masz nieaktualny i jakie ustawienia PBO?

Płyta główna asus b650 a rog strix gaming wifi, w biosie zmieniałem w sumie tylko expo i curve optimizer  na -30

20250813_210855.jpg

Edytowane przez Gradzik18
Opublikowano

Sprawdź jakie masz ustawienia PBO bo to ono podbija wysoko maksymalną moc i chłodzenie już nie wyrabia. Tak jak napisałem ja mam max bodajże 140W i to już są poluzowane limity mocy bo standardowo ten procesor ma "odcinkę" przy 120W. Ty masz więcej więc na powietrzu już słabo to wygląda ale wydaje się, że jest prawidłowo

Opublikowano
Godzinę temu, jankooo napisał(a):

Tak jak napisałem ja mam max bodajże 140W i to już są poluzowane limity mocy bo standardowo ten procesor ma "odcinkę" przy 120W.

9800xd ma 162W ppt.

Ja dzis wbilem ecko mode 105W i ppt 142W ;) 

Opublikowano
2 minuty temu, Gradzik18 napisał(a):

Jak u Ciebie wygląda kwestia temperatur? Ile masz w spoczynku? 

Na AIO 360mm czy teraz CLC, mam przeważnie 40C+

Jak sie coś działa na przegladarce to jest więcej i skacze.

Tylko zaraz po dłuższym postoju temperatura cieczy jest na tyle niska, że bywa pod 35C.

• Upvote 1
Opublikowano

A mam takie pytanie do WAs jak juz poruszacie temat grzaia 9800x3D.

Ja mam chlodzenie wodne Corsair iCUE H150i ELITE w obudowie corsair 6500X, do tego 7 wiatrakow (dol i bok) wszystkie zaciagaja powietrze, wyrzut jest na wiatraku z tylu i pAiO u gory tez wyrzut powietrza z obudowy. I na moim 9800x3D przy curve -20 w kompilacji shaderow mam ponad 90C. Podnosilem juz aio, czyscilem i kladlem od nowa paste i jest dokladnie to samo. To chlodzenie to szrot jest? Generalnie woda w spoczynku ma 32C zazywczaj po 1 h surfowania (pokoj ma 23C) a jak gram i karta ma 60C to woda ma 38-39... Zeby obnizyc wode wiatraki w aio musialyby dmuchac na 2000 rpm to halas jest taki ze nawet w sluchawkach nie da sie grac ale wtedy zjezdza i tak do max 37 wiec ustawilem zeby w mare trzymaly max 1400 przy tych 38 - 39C. Cos robie zle? 

Opublikowano

Ignorujemy :)

Do 95C to normalna temperatura pracy według samego AMD. Proc będzie cisnął z napięciem niemal bez throttlingu dopóki nie dojdzie do ściany. Mój trzyma 5225 MHz nawet przy 92C, a przy 95C schodzi na 5200. :)

Wentylatory tylko ustawiłem tak, żeby się nie rozkręcały ponad normę dopóki nie przekroczy tej granicy. I tyle. 

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
37 minut temu, aureumchaos napisał(a):

A mam takie pytanie do WAs jak juz poruszacie temat grzaia 9800x3D.

Normalna temp, jak juz oceniasz czy masz dobre aio czy nie to podawaj pobor pradu bo innaczej nic nikomu nic nie mowi. 

U mnie jak leci 160W na cpu to mam 89st. 

• Thanks 1
Opublikowano

Normalne temp ;)   Dlatego ja sobie wbilem kaganiec TDP 105W=142W PPT ;) 

Zreszta taki pobor prawie nigdzie nie wystepuje poza kompilacja szaderow i specyficznymi wyjatkami. 

Na Zen5 odprowadzanie ciepla to i tak jest poezja w stosunku do Zen4 :D 

• Upvote 1