Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, sideband napisał(a):

AMD i tak grzecznie wymieni procka na nowego nawet jak będą widoczne upalone pady.

Co innego z płytą jak będą widoczne upalenia w sockecie.

Jak producent ma tzw. klęske urodzaju, czyli produktow zawsze jest duzo, w teorii wiecej pieniedzy na dany moment na rynku nie ma. Wiec z wymiana na nowy rzeczywiscie problemu nie bedzie. Co innego jak dotyczy to wybrakowanego produktu, ktorego na rynku nie ma.

Opublikowano
26 minut temu, Reddzik napisał(a):

Nadal trzymać Asrocka? Ta sama płyta uwaliła dwa procki.

No właśnie dziwna sprawa, może niektóre płyty są po prostu walnięte. 

A tak ogólnie to z tego co tam na reddit to procki najczęściej padały w ciągu kilku pierwszych tygodni tak do ~3 miesięcy. Sporadycznie 5-6 miesięcy było kilka zgłoszeń.

A powyżej 7 miesięcy użytkowania jeszcze nie słyszałem o żadnym przypadku upalenia. Ale może gdzieś taki był.

Opublikowano

Powiem tak, gdybym miał mobo ASRocka, które uwaliło procesor AMD, wysłałbym procesor do AMD i wymieniliby mi na nową sztukę, to nawet gdyby płyta była sprawna i nie miała żadnych oznak na sockecie, nigdy nie wpadłbym na tak durny pomysł aby pchać tam procka z RMA jeszcze raz :o To tak jakby złapać kabel wystający ze ściany, porazić się prądem i za jakiś czas złapać go ponownie "bo może tym razem prąd mnie nie kopnie" xD 

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, bourne2008 napisał(a):

Wszedłem na chwilę na forum Asrocka na Reddicie:o

a9f214c6-3545-44a3-900d-278c241eacfd.thumb.png.a4effaf32d2244a5a50fb889cca1143d.png

To jest świetne. :) Mając Asrock B850 Steel Legend całkowicie straciłem chęć modernizacji do CPU serii 9kX3D.

Opublikowano
Teraz, Sidr napisał(a):

To jest świetne. :) Mając Asrock B850 Steel Legend całkowicie straciłem chęć modernizacji do CPU serii 9kX3D.

Znowu ograniczać zakup procka za 1800zł przez płytę za 800zł, to trochę nie teges.
Na mój gust najlepiej puścić ASRocka i kupić w to miejsce ASUSA/MSI/GIGABYTE dla świętego spokoju.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

...

A powyżej 7 miesięcy użytkowania jeszcze nie słyszałem o żadnym przypadku upalenia. Ale może gdzieś taki był.

Mój 7950x3d po 18 miesiącach poszedł na RMA, Upalone pady pojawiły się między 12 a 18 miesiącem.

• Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, bourne2008 napisał(a):

A były jakieś nieX3D upalone?:hmm:

Z serii 9xxx były, bo widziałem przypadki. Tutaj pierwszy-lepszy z brzegu, gdzie po 4 miechach gościowi zdechł 9700X: 

Z serii 7xxx jak widać też są przypadki. Tutaj znowu pierwszy-lepszy z brzegu, gdzie po 2 miechach gościowi spalił się 7700X: 

Opublikowano (edytowane)

Jak dobrze kojarzę jak kiedyś przeglądałem wątek o asrockach na reddit zanim przesiadłem się na AM5 to chyba komuś 9600x nawet padł. Ale to było dawno i nie mam pewności, ale coś z 9000 nie będące x3d padło. 

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
4 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Jak dobrze kojarzę jak kiedyś przeglądałem wątek o asrockach na reddit zanim przesiadłem się na AM5 to chyba komuś 9600x nawet padł. Ale to było dawno i nie mam pewności, ale coś z 9000 nie będące x3d padło. 

W megathredzie o padniętych prockach na ASRockach zrobili nawet tabelę. Wygląda to gorzej niż myślałem, jeżeli chodzi o procki bez X3D i nawet z serii 7xxx.
ASRACZKA.thumb.webp.4be80fab601c3d0bd3cd99129f3e38ff.webp

Skoro są przypadki 9600X i 7700 to już chyba zostaje 7500F xD 

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, Lameismyname napisał(a):

W megathredzie o padniętych prockach na ASRockach zrobili nawet tabelę. Wygląda to gorzej niż myślałem, jeżeli chodzi o procki bez X3D i nawet z serii 7xxx.

Skoro są przypadki 9600X i 7700 to już chyba zostaje 7500F xD 

Może winne jest iGPU :E

Od kilku miesięcy monitor mam podłączony właśnie pod złącze płyty głównej, pulpit jest wyświetlany na iGPU, a na grafikę zewnętrzną przełącza się pod obciążeniem.

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Slayer napisał(a):

To jakim cudem u mnie ponad 2 lata śmiga z 7700 i nie ma żadnego problemu :E a kompa używam codziennie po kilkanaście godzin + ostro w gry cisnę

Jak ludzie piszą o padnięciach po 18, 20 itd. miesiącach, to może Twój czas jeszcze nie nadszedł :) Nie znasz dnia ani godziny. 

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

Poza X3D reszta to śladowe kwestie jak lekko przybrudzone majty. Nie ma z czego kręcić afery.

Kolega Lama tak się rozkręci, że wysza z tego krucjata nie tylko anty Asrock ale też anty AMD 8:E

Powiem tak, ja długo się trzymałem ASRocka i ignorowałem te różne informacje o padnięciach traktując je jako niszę, ale od jakiegoś czasu na forum z pierwszej ręki koledzy coraz częściej piszą o swoich przypadkach więc uznałem to za najlepszy moment aby w końcu powiedzieć "papa". Generalnie gdyby nie te problemy, to naprawdę bardzo fajne płyty. Ale jest to jedno duże "ale" :/ 

Swoją drogą, są takie gry popularne teraz, gdzie przez różne pokoje ucieka się przed czymś. Widziałem wersję jak goni nas prezes Apple gadający o swoich produktach.
Mogliby zrobić wersję gdzie goni nas płyta ASRocka xD a my jesteśmy 9800X3D xD 

Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Powiem tak, gdybym miał mobo ASRocka, które uwaliło procesor AMD, wysłałbym procesor do AMD i wymieniliby mi na nową sztukę, to nawet gdyby płyta była sprawna i nie miała żadnych oznak na sockecie, nigdy nie wpadłbym na tak durny pomysł aby pchać tam procka z RMA jeszcze raz :o To tak jakby złapać kabel wystający ze ściany, porazić się prądem i za jakiś czas złapać go ponownie "bo może tym razem prąd mnie nie kopnie" xD 

Taka sama szansa, jak wygranie w lotto, więc warto byłoby spróbować też szczęścia w lotto. xD