Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, jankooo napisał(a):

minuta bezczynności

czujnikiproc.png.3769f4db1df589126a68d5fac486c996.png

max mam ustawiony na 89° (popularnie ludzie ustawiają 85°) ale bez jakiegoś bardzo specjalnego obciążenia nie dochodzi do takiej temperatury. Zwykle w grach mam w przedziale 60-75. Ty masz trochę mniejsze chłodzenie więc temperatury mogą być wyższe

image.png.e28d78159e4e744e49b51f626a340718.png
Te samo chłodzenie, podobne temp. u mnie dodtkowo PTM. 

Opublikowano
2 godziny temu, jankooo napisał(a):

minuta bezczynności

czujnikiproc.png.3769f4db1df589126a68d5fac486c996.png

max mam ustawiony na 89° (popularnie ludzie ustawiają 85°) ale bez jakiegoś bardzo specjalnego obciążenia nie dochodzi do takiej temperatury. Zwykle w grach mam w przedziale 60-75. Ty masz trochę mniejsze chłodzenie więc temperatury mogą być wyższe

Procesor dobry ale płyta to przypadek czy taki padł wybór😊

Opublikowano

Powtórka z podstawki B450. Tam też były mniejsze i większe kości i te mniejsze miały nie dostać wsparcia dla nowych Zenów. Po wielkiej aferze w necie takie MSI się ogarnęło i wydało wsparcie z okrojonymi BIOSami (nie ma interfejsu graficznego). 

• Upvote 2
Opublikowano

Jak to czytałem to się mocno zdziwiłem, że nadal płyty mają różne kości pamięci biosu. Mam nadzieję, że nie stracę na kupnie b650, bo płyta mi pasuje, a być może zmieniłbym procka na nowszy model i wtedy miałbym full wypas. 

Opublikowano

No i potem wychodzi "kupuj najtańszą podstawkę i płytę bo to AMD i super wsparcie".

I potem się palą procki na Asrockach

I potem nie będzie BIOSu na premierę nowej generacji bo trzeba sprzedać droższe najpierw. 

Nie zdziwię się jak B650 będą mocno opóźnione we wsparciu nowych Zenów, a nawet jeśli nie dostaną tego wsparcia wcale. 

Opublikowano (edytowane)

Ja kupiłem 9950x i b650 zakładajac że może być jak z b350, bo wiedziałem że raczej szybko procka nie zmienię. Też nie widzę problemu procka z płytą wymienić, na am4 miałem wsparcie dla 5800x na b450 ale i tak wymieniłem płytę bo miałem taką zachciankę.

Edytowane przez wrobel_krk
Opublikowano (edytowane)

57 minut temu, galakty napisał(a):

No i potem wychodzi "kupuj najtańszą podstawkę i płytę bo to AMD i super wsparcie".

I potem się palą procki na Asrockach

I potem nie będzie BIOSu na premierę nowej generacji bo trzeba sprzedać droższe najpierw. 

Nie zdziwię się jak B650 będą mocno opóźnione we wsparciu nowych Zenów, a nawet jeśli nie dostaną tego wsparcia wcale. 

Yhm na pewno :smiech:Przykładowo ASUS na każdej płycie ma BIOS 32MB, nawet tych najdroższych. I co? Odetną wsparcie? Stawiam klatkę jabłek, że za niedługo zobaczymy pierwsze biosy ze wspraciem dla tajemniczych "next gen AMD CPU-s"

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano
48 minut temu, ju-rek napisał(a):

Jak teraz łatwo manipulować ludźmi, wojna na ukraine - obsrani, paliwo po 8zł - obsrani ... płyty bez wsparcia - obsrani. Paranoja jakaś.

Dokladnie. Dzieje sie tak poniewaz strach jest uzywany do wywolania pozadanych mysli na dany temat wsrod spoleczenstwa. Jak juz dany temat jest postrzegany przez ludzi w w wymagany sposob mozna wtedy latwo  manipulowac ludzmi przedstawiajac im rozwiazania problemow, na ktore w normalnych warunkach nie zgodziliby sie.

Najgorszy jest podzial miedzy ludzmi, to on powoduje ze tak niewielu ma wladze nad wszystkimi.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Send1N napisał(a):

Jak to było chwilowe podczas kompilacji shaderów bez uv na zwykłym pure rock 3 to jeszcze nie ma co panikować ;) 

tzn. co jakis czas skoczy podczas rozgrywki ale jak na razie takie temperatury tylko w tej grze. w innych ponizej 80 stopni.

Edytowane przez Crew 900
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Zanim mój 9800x3D zdechnie (jeśli wcześniej nie wybuchnie czy coś) to już będzie AM15 wiec co to za różnica :rotfl2:

No ale przecież am5 kupuje się bo przyszłościowa podstawka! Jak to, kupiłeś am5 żeby nie wymienić tylko procesora? zmienisz od razu na am15?

2 godziny temu, wrobel_krk napisał(a):

Ja kupiłem 9950x i b650 zakładajac że może być jak z b350, bo wiedziałem że raczej szybko procka nie zmienię. Też nie widzę problemu procka z płytą wymienić, na am4 miałem wsparcie dla 5800x na b450 ale i tak wymieniłem płytę bo miałem taką zachciankę.

O to samo, nagle nie potrzebuje przyszłościowej podstawki jak AMD wydymalo bez mydła ale lga1700 nie można kupować bo martwa xD

Edytowane przez wallec