Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ma sens tylko jeśli nie masz planów potem wymieniać tego 9600X

Tylko po co wymieniać 5800x3D na 9600x jak jest tak mała różnica w wydajności.

Dla nowej platformy ?

Ale po co jak kupujesz procesor który ma i tak prawie taka sama wydajnosc.

Żeby potem kupić rakietę za 2000zl albo i więcej ? Gdzie ta oszczędność się pytam.

Czy może planujesz siedzieć 4 lata i czekać aż "rakiety" będą w okazyjnej cenie :E

Juz na chwile pominę fakt ze jak Intel się nie dźwignie to AMD z cenami będzie szlo tylko do góry :E

• Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, galakty napisał(a):

Alokacja nie oznacza że używa/potrzebuje!!!!!

No wiadomo, ale po co ma mi to alokować w swapie i rzeźbić po dyskach, potencjalnie powodując jakieś przymulenia jak może leżeć w ramie. 

Nie muszę się przejmować softami w tle, przeglądarkami itd. Jak pisałem w Anno mam zajęte 35GB+, a po kilku h sesji pod 40GB już podchodzi :E

Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

o ma sens tylko jeśli nie masz planów potem wymieniać tego 9600X

Ale o to wlasnie chodzi, wymiana na nowe za grosze, a pozniej upgrade na top cpu ;) 

Teraz, lukadd napisał(a):

Jak pisałem w Anno mam zajęte 35GB+, a po kilku h sesji pod 40GB już podchodzi :E

Na 32gb tak samo dziala i tyle ;) To zaden argument.

alokacja malo kogo obchodzi..

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Ale o to wlasnie chodzi, wymiana na nowe za grosze, a pozniej upgrade na top cpu ;) 

Ale właśnie o to chodzi ze to nie jest żadna wymiana za grosze. Inwestujesz niepotrzebnie w CPU na którym potem stracisz sprzedając go.

3 minuty temu, lukadd napisał(a):

No wiadomo, ale po co ma mi to alokować w swapie i rzeźbić po dyskach, potencjalnie powodując jakieś przymulenia jak może leżeć w ramie. 

Nie muszę się przejmować softami w tle, przeglądarkami itd. Jak pisałem w Anno mam zajęte 35GB+, a po kilku h sesji pod 40GB już podchodzi :E

Chłopak chyba zapomniał jak działa alokacja ;)

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Inwestujesz niepotrzebnie w CPU na którym potem stracisz sprzedając go.

Ale to juz oceni sam kupujacy, a nie Ty ;) Nie starajcie sie na sile komus wciskac swojej racji, ktos chce zmienic to niech zmienia. Kazda wymiana wiaze sie ze strata, nic nowego ;) A wymiana platformy za grosze nie trafia sie czesto.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 3
Opublikowano

Dopiero z rok temu się przesiadłem z 16 GB na 32 GB i to nie dla gier a Davinci Resolve mi puchło na 16 a to już się okazuje, że 64 GB trzeba brać :E

Sorry ale wolę wymienić RAM za 3 lata jak faktycznie gdzieś braknie, zwłaszcza ze może wyjść Zen6, który będzie pozwalał na RAM 8000 MHz synchronicznie i będziecie wymieniać te 64 GB 6000 na 8000 bo tracą 10% wydajności :P

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Ale to juz oceni sam kupujacy, a nie Ty ;) Nie starajcie sie na sile komus wciskac swojej racji, ktos chce zmienic to niech zmienia. Kazda wymiana wiaze sie ze strata, nic nowego ;) A wymiana platformy za grosze nie trafia sie czesto.

Nikomu nie wciskam, wyrażam tylko swoja opinie i jak ja to widzę. A każdy niech robi jak uważa, tak jak napisałeś.

• Upvote 2
Opublikowano

Tak na logikę to nie jest tajemnicą że na 16GB ramu windows już rzeźbi po dysku nawet jak tylko surfujemy po internecie. Raptem jakiś steam, spotify i chrome zapycha 16GB. Więc 32GB to must have. A już widziałem nie jeden test pokazujący że na 64GB są większe 1% low fps. Przy każdej zmianie 8GB->16->32 zawsze był opór użytkowników na początku a potem dosyć szybko każdy się przesiada.

Ryzen 9600 -> za rok dopłata +1000zł do 9800X3D albo +1000zł do R5 10600x 

Ryzen 9800X3D -> skip Ryzen 10000

pick your poison :sad:

• Upvote 1
Opublikowano

Jaka dyskusja i mała kłótnia o swoje racje. Ja też zrobiłem przesiadkę na AM5 ale nie z top cpu na AM4. Dla mnie to jest kolosalna różnica i mimo, że trochu zapłaciłem, bo to było na początku roku to jednak widzę same plusy tej przesiadki.

Nawet nie odczuwam braku procka z X3D.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nikomu nie wciskam, wyrażam tylko swoja opinie i jak ja to widzę. A każdy niech robi jak uważa, tak jak napisałeś.

Właśnie też nie wiem z czego chłopaki się tak zbulwersowali. Nikt im nic nie każe niech sobie wrzucają ile chcą ramu. Ja przedstawiłem swoją opinię i tyle. Do tego mogę dodać, że kompa nie zmieniam co rok :E I ramów też nie będę zmieniał. Chyba, że za 3 lata 64GB będzie mi mało :E

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, galakty napisał(a):

Stary dla mnie PC to już tak mało znaczy, że serio nie wiem czy w ogóle tego w kąt nie rzucę.

Jeszcze 2-3 lata temu to sie jarałem ustawianiem timingów RAMu i testami kilkugodzinnymi, teraz po prostu rzygam tym całym gamingiem :E 

Ja z kolei porzuciłem granie na PC w 2018 roku (i7 5820K, 32 GB RAM i GTX 1080Ti) i wróciłem do niego dopiero kilka miesięcy temu (R5 9600X, 32 GB RAM i RTX 5070). W pewnym sensie zostałem do tego zmuszony, bo nie miałem na to zbyt wiele czasu. Rzadko też bywałem w domu.

Od tamtej pory pracuję na starym laptopie z 2012 roku, okazjonalnie grając w stare (sentymentalne) gry. Wiedziałem, że prędzej czy później wrócę do PC (to była tylko kwestia czasu) i planuję złożyć kolejny sprzęt (R7 9700X/9800X3D, 64 GB RAM i RTX 5080).

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano
21 godzin temu, galakty napisał(a):

Stary dla mnie PC to już tak mało znaczy, że serio nie wiem czy w ogóle tego w kąt nie rzucę.

Jeszcze 2-3 lata temu to sie jarałem ustawianiem timingów RAMu i testami kilkugodzinnymi, teraz po prostu rzygam tym całym gamingiem :E 

starość k... starość :D