Spychcio Napisano 9 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 9 godzin temu 10 minut temu, sniper76 napisał: Teraz wziąłbym 2x32GB 6000C30 które już po wyjęciu z pudełka ma wyższą wydajność jak .skręcone 2x16GB. Robotę robi zarządzanie 4x32bit na pamięć. O tym to nie słyszałem. Muszę przestudiować ten temat. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kelam Napisano 9 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 9 godzin temu Lexary 6400cl32 i z palca mam przygotowane nastawy dla nieboraków. Na 99% powinny być w pełni stabilne. Chyba, ze ktoś ma mega pecha, że mu 6200 nie zabangla. U siebie mam takie nastawy: Nie na żyletki, spokojnie można dalej szlifować. Zwłaszcza trcd na 36. Trc też cisną na 50 nawet, ale ja wolę po staremu ustawić trp +tras, dlatego 68. Antą extreme sprawdzić i tyle. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sniper76 Napisano 9 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 9 godzin temu Teraz to pójdę ostro po bandzie i przycebulę biorąc przynajmniej 4 sztuki 9800X3D wypatrując ile wskoczy SP na poszczególnych rdzeniach 🫣 a cepa tak odpalę, że nie będzie śladu po montażu w sockiecie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kelam Napisano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 8 godzin temu Nie rób tego. Też byś macanego nie chciał dostać raczej, nawet jak śladu nie będzie, a sklepik wystawi jako nowe pewnie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sniper76 Napisano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowany) A jak się trafi totalny kasztan ?? to się wqrwię totalnie... za dużo mam zachodu z demontażem bloku chłodzenia cieczą, a tak położę radiator i tyle co wskoczyć w BIOS wystarczy. Masz rację co do macanego... nie chciałbym takiego otrzymać. Edytowano 8 godzin temu przez sniper76 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NoviAMG Napisano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 8 godzin temu sniper, dlatego się testuję procka na alternatywnym chłodzeniu . Jakbym miał trafić padlinę pod twardymi rurkami to chyba bym sprzedał całego pc z rozpaczy . Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phoenix. Napisano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 8 godzin temu 21 minut temu, sniper76 napisał: pudełka ma wyższą wydajność To nie DDR4 zeby dual ranki cos dawaly. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sniper76 Napisano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 8 godzin temu @NoviAMG Dokładnie 🤝 poprzedni loop miałem ogarnięty hardtube, a obecny leci klasycznie 16/10 czarne + bezbarwny Tygon. @Phoenix. Jakiś czas temu przeglądałem testy gdzie 2x32GB były wydajniejsze od 2x16GB OC już po wyjęciu z pudełka. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kelam Napisano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 8 godzin temu 15 minut temu, sniper76 napisał: A jak się trafi totalny kasztan ?? to się wqrwię totalnie... za dużo mam zachodu z demontażem bloku chłodzenia cieczą, a tak położę radiator i tyle co wskoczyć w BIOS wystarczy. Masz rację co do macanego... nie chciałbym takiego otrzymać. Ja nigdy nie odsyłałem kasztana. Powiem więcej - dwa razy mi się dobre cepy do oc w całym życiu trafiły. Reszta poniżej średniej. Nie odsyłałem. Właśnie dlatego, bo wiem, że ktoś tego cepa może dostać jako nowego, a sam bym nie chciał czegoś takiego. Nigdy nie będzie lepiej, jeżeli zmian na plus nie zaczniemy od samych siebie. To się właściwie tyczy prawie wszystkiego. Nie tylko gratów pc. W skrócie - jak chcesz się bawić i szukać selecta, to nie naginaj systemu, tylko weź koszty na siebie. Zawsze możesz cepa odsprzedać z minimalną stratą. 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phoenix. Napisano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 8 godzin temu Nie ma juz takich roznic jak na DDR4, a na procku 3D roznice sa zerowe 1 minutę temu, Kelam napisał: Ja nigdy nie odsyłałem kasztana. Powiem więcej - dwa razy mi się dobre cepy do oc w całym życiu trafiły. Reszta poniżej średniej. Nie odsyłałem. Właśnie dlatego, bo wiem, że ktoś tego cepa może dostać jako nowego, a sam bym nie chciał czegoś takiego. Nigdy nie będzie lepiej, jeżeli zmian na plus nie zaczniemy od samych siebie. To się właściwie tyczy prawie wszystkiego. Nie tylko gratów pc. Dla 100mhz nie warto odsylac, to juz nie te czasy co kiedys. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kelam Napisano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 8 godzin temu A jednak są takie przypadki niestety. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voodoo2 Napisano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 8 godzin temu A nie było przy 7800x3d jakiś historii że bywały sztuki nawet 10% słabsze? Czy to bajki były? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiak Napisano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 8 godzin temu @Kelammam takie samo podejście do tematu. Zdarzyło mi się odesłać towar, ale poza jednym przypadkiem nie był on nawet przeze mnie otwarty. Ten jeden przypadek, to był kilka lat temu 3060 z outletu moreli, który jak się okazało po wyjęciu z pudełka miał rozwalone gniazdo hdmi. Niestety podejście wielu jest takie, że można odsyłać ile wlezie...ale jak później sami dostaną towar po odsyłce to wielkie halo. Bo im wolno kombinować, ale sklepom które nie chcą przez nich tracić i sprzedają jako nowe już nie Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sniper76 Napisano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 8 godzin temu Na razie tylko wpadłem na taki pomysł 😉 zwrócone procki zamontują w gotowe PC złożone i tak na najsłabszych podzespołach, więc CPU bez znaczenia 🤫 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiak Napisano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 8 godzin temu 10 minut temu, Voodoo2 napisał: A nie było przy 7800x3d jakiś historii że bywały sztuki nawet 10% słabsze? Czy to bajki były? Kumpel trafił kasztana, który z tego co pamiętam na stock ma dobry 1k niższy wynik niż mój w CB R23 multi, w grach też praktycznie nigdy nie widział 5.0GHz. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karro Napisano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 8 godzin temu 13 minut temu, Voodoo2 napisał: A nie było przy 7800x3d jakiś historii że bywały sztuki nawet 10% słabsze? Pewnie najlepsze /najgorsze zdarzały Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voodoo2 Napisano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 8 godzin temu No to przy wodowaniu na sztywnych rurkach warto przetestować żeby kasztana nie zazbroic Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sniper76 Napisano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 8 godzin temu Trzeba kupić na premierę i może wpadnie dobry bin 🙂 trafi się powyżej 90SP na rdzeń to będę mega zadowolony 👌 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 7 godzin temu Powiedzcie mi czy to jakieś moje majaki, ale chyba na forumowym czacie coś mi się obiło o oczy, że ktoś wspominał, że po nowym roku mają wyjść procki 9000X3D z jakąś dodatkową obsługą AI albo coś w ten deseń. Generalnie mi chodzi o to czy taki 9800X3D będzie miał jakąś inną wersję z obsługą AI? Jeśli tak będzie to się zastanawiam czy czekać do "po nowym roku" czy kupować teraz? Może po nowym roku też ceny trochę spadną? Poradźcie jakie pamiątki pod AM5 i 9800X3D z perspektywy 7800X3D. Potrzebuję 2x16GB. Mus to festyniarskie świecidełka ARGB. 1 godzinę temu, sniper76 napisał: Teraz to pójdę ostro po bandzie i przycebulę biorąc przynajmniej 4 sztuki 9800X3D wypatrując ile wskoczy SP na poszczególnych rdzeniach 🫣 a cepa tak odpalę, że nie będzie śladu po montażu w sockiecie. Co to są SP i jak to paczać? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrobel_krk Napisano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 7 godzin temu Ale na co to AI i komu będzie jak nawet najgorsze GPU będzie w tym dużo lepsze;) Pomijając że nic takiego nie słyszałem zęby mieli pchać NPU do x3d proców czyli pod gry:) Ramy np Lexary: https://www.ceneo.pl/154975738 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 7 godzin temu 5 godzin temu, Spychcio napisał: Warto podkreślić, że nareszcie mamy odblokowany mnożnik, ciekawe na ile pójdzie z dobrym AIO Które to dobre AIO patrząc z perspektywy 7800X3D? 6 minut temu, wrobel_krk napisał: Ale na co to AI i komu będzie jak nawet najgorsze GPU będzie w tym dużo lepsze;) Pomijając że nic takiego nie słyszałem zęby mieli pchać NPU do x3d proców czyli pod gry:) Ramy np Lexary: https://www.ceneo.pl/154975738 A takie ADATY? https://www.x-kom.pl/p/1214408-pamiec-ram-ddr5-adata-32gb2x16gb-6400mhz-cl32-lancer-blade-rgb.html Czytałem, że te LEXARy to taka tandeta trochę jeśli chodzi o wykonanie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrobel_krk Napisano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowany) Bierz z 6000cl30/6400cl32 takie jakie Ci się podobają, na x3d Ram jakiegoś super znaczenia nie ma Dobre Aio to np Arctic Freezer III Edytowano 7 godzin temu przez wrobel_krk 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow_Pro Napisano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 7 godzin temu 1 godzinę temu, Kelam napisał: Lexary 6400cl32 i z palca mam przygotowane nastawy dla nieboraków. Na 99% powinny być w pełni stabilne. Chyba, ze ktoś ma mega pecha, że mu 6200 nie zabangla. Nie na żyletki, spokojnie można dalej szlifować. Zwłaszcza trcd na 36. Trc też cisną na 50 nawet, ale ja wolę po staremu ustawić trp +tras, dlatego 68. Antą extreme sprawdzić i tyle. Że tak podpytam, na co dokładnie wpływa wartosć tREFI ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kelam Napisano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 7 godzin temu tREFI jest powiązany z tRFC. Oba timingi opisują, jak często komórka pamięci jest odświeżana. Tak to pamiętam +-. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 7 godzin temu To jeszcze pytanko o płytkę pod 9800X3D. Takie cuś będzie git? https://proline.pl/plyta-glowna-gigabyte-x870e-aorus-elite-wifi7-am5-p8122789 Cena tak do 1500 zł. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się