Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, ElKojot napisał(a):

No właśnie patrzę na Wasze wyniki na wcześniejszych stronach i ten wynik, to bida z nędzą...

1 godzinę temu, MarcoSimone napisał(a):

@ElKojot dziwi mnie temperatura przy takim vcore. I wynik coś niski.

Po jednym przelocie nie ma co oceniać, coś w tle mogło mielić. Napięcia faktycznie dużo potrzebuje, ale to może jedna z tych sztuk-legend która robi stabilne CO -50 czyli -150 mV.

Opublikowano
W dniu 11.12.2025 o 14:07, tomcug napisał(a):

A skąd wiesz, że go wydają? Plotki o dwóch chipletach z kaszą 3D pojawiają się od lat i jakoś nigdy nic z tego nie wychodziło, a Ty piszesz, jakby to pewnik był.

jest jedna rzecz która by mogła utwierdzać teze o X3D2 

image.png.16683b8dc36658e1b7874098d7640409.png

image.png.18228870d3aae7d590164d91ef3c1901.png

• Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, ElKojot napisał(a):

Czy trafiłem na kasztana? Póki co dałem tylko RAM na EXPO 6000CL30

CinebenchR23(multi)-R7-9800X3D(def)RTX5070Ti(def)RAM(EXPO-6000_CL30)-GIGABYTE-v3_nowyBIOS.thumb.png.6b7b789a3b95d24e127cb5748bc279c3.png

Normalny wynik jak na tyle Watt throtling i  wysokie LLC, do tego 10. Ogarnij nowe sterowniki albo lepiej zmień system, zmień priorytet do tego. Co sie tyczy wszystkich zacznijcie używać benchmate bedzie łatwiej stwierdzić gdzie jest problem.

Jeżeli do kompletu z runem chodzi HW info z wysokim próbkowaniem i inne gówniane aplikacje masz przepis na sukces.

hwinfo właczone i wyłączone 

CINEBENCH_R23_CPU_Multi_Core_40547.jpg

CINEBENCH_R23_CPU_Multi_Core_45645.jpg

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Adikon napisał(a):

Przy aktualizacji sterowników chipsetu usuwacie wszystko z rejestru po poprzednich? Na przykład za pomocą revo uinstaller czy wrzucacie nową wersję tak po prostu? 

Tak jak Phoenix, czyli instaluję nowe na stare, nic nie usuwam.

Edytowane przez Tomek_Tomasz
  • Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, Adikon napisał(a):

Jest tutaj ktoś kto dłużej działa na 9800x3d z 48GB RAMu? Dobrze to działa i da się sensownie ogarnąć w porównaniu do 64GB? 

Lepsze są 2x32GB, dwustronne, nieco niższe opóźnienia przy tych samych nastawach 2-3ns, ale ogolnie nie daja sie tak podkrecac wiec wychodzi na to samo, mocniej obciazaja kontroler, tyle że lepsze out of the box i ustawieniu profilu EXPO/XMP

Nie wiem czy wszystkie 48GB (2x24GB) są 3GB, sa też 2GB po obu stronach, takie i takie kości były. 

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 13.12.2025 o 09:42, Dziarson napisał(a):

Normalny wynik jak na tyle Watt throtling i  wysokie LLC, do tego 10. Ogarnij nowe sterowniki albo lepiej zmień system, zmień priorytet do tego. Co sie tyczy wszystkich zacznijcie używać benchmate bedzie łatwiej stwierdzić gdzie jest problem.

Jeżeli do kompletu z runem chodzi HW info z wysokim próbkowaniem i inne gówniane aplikacje masz przepis na sukces.

Po wyłączeniu wszystkiego zbędnego w tle (włącznie z hwinfo) wygląda to już lepiej. A i CB miał ustawiony priorytet 'poniżej normalnego'. Poniżej wynik z priorytetem RealTime

CBR23-RealTime.thumb.png.0117a241b52868e636662cd9b7b587c0.png

Oraz wynik z BenchMate:

BenchMate-1.thumb.png.bf392cd06c5c369e85f28e97dec7d5f6.png

Opublikowano

Pobór wygląda podobnie, przynajmniej maksymalny, ale za to średni się zmniejszył. Puściłem jeszcze raz test z odpalonym, ale zminimalizowanym do paska hwinfo (wcześniej puszczałem testy z odpalonym okienkiem hwinfo, chociaż nie wiem czy ma to jakieś znaczenie). Priorytet CB - RealTime, priorytet hwinfo - normalny.

A i to wciąż są wyniki na stock, dopiero się zabieram za UV.

CBR23-RealTime-2.thumb.png.412385d74177139a31199563bdf35aef.png

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ElKojot napisał(a):

A i CB miał ustawiony priorytet 'poniżej normalnego'

Nie tylko u ciebie, to jest standardowy priorytet dla cbr23 nie zależnie od systemu na jakim go instalujesz, jak ktoś ma inny to znaczy że już lekko oszukuje można powiedzieć bo zmienia go na własną rękę aby wypluć jak najwyższy wynik xD 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1