Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Jak ktoś siedzi na taniej ulepie cpu i gówno karcie to się nie zna... No przecież wiadomo. Nie będę się zniżał do twojego poziomu, wiec dalsza dyskusja nie ma sensu . 

Znów nie zrozumiałeś :(

• Like 5
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Hard Reset napisał(a):

Ale mi nie chodzi o to że i5 to jakiś super duper cudo na następne 10 lat bo gram w 4k.

Tylko wymieniając cpu na lepszy model chcę widzieć czy dopłata 1k czy 1.5k zł da mi jakiś realny boost. A testując tylko w 1080p jest nie do końca miarodajne.

Tu pełna zgoda i zrozumiałe podejście.

Dlatego te największe i najlepsze portale na yt i w sieci dają wyniki cpu tez w 2k i 4k że ludzie mieli szerszy obraz w realnym zastosowaniu.

Też uważam, że to by było najlepsze, ale widzę dwa sensowne powody, przez które autorzy testów mogą mieć inna zdanie:

1. Jest naprawdę cała masa laików, którzy kompletnie nie rozumieją czemu wyniki w 720p i 1080p są lepsze aby ocenić realne możliwości procesora. Wyobraź sobie, że robisz test przez trzy dni, masa roboty, wychodzi Ci, że 14800X3D wyprzedza Intela 999AI o 90%, cieszysz się, że jest taki wielki postęp, że coś fajnego, a potem widzisz jak jakiś filmik youtubera na YT z milionem wyświetleń mówi o Twoim teście i pada "ten gość potwierdził, że różnica to tylko 2%, więc nie ma co dopłacać". Cała praca w błoto i do tego masa ludzi ogłupiona bzdurami.

2. Zasoby. Czas. Jeśli takie wyniki interesują np. 20% Twoich widzów/czytelników, a w tym czasie możesz spożytkować czas lepiej, to możesz uznać, że testy w 1080p wystarczą.

Optymalnie by chyba było zrobić tak

- testy w 720p/1080

- wybrać te, gdzie są duże różnice

- zrobić w tych grach testy w 1440p i 4K

- dostęp do tego dać za okienkiem "klikam, ale rozumiem, że testowanie wydajności proca ma sens tylko w 1080p" czy coś :D

Ale cóż. Testujący i tak zrobią jak uważają, czy nam się to podoba czy nie.

Niektórzy specjaliści od sprzętu siedzą np. na 4070ti z 9 9800x3d i kto im zabroni? Przecież można połączyć RTX 5070ti z 7 7800x3d i będzie wydajniej w grach, ale kto im zabroni ? ;) 

No to już zależy od gry. Tak samo można nagiąć w drugą stronę, że Ryzen 5600 + 5070ti będzie szybszy niż 9800x3D plus rtx 4070 (bez Ti). Znowu dla niektórych graczy grających w  mniej mainstreamowych grach/ustawieniach/itp. znacznie lepiej wypadnie 9800x3d i 4070 niż Ryzen 7600 + 5090.  Sam do takich należałem przez poprzednie 25 lat i będę należał nadal, choć gdyby nie VR, to monitory z Pulsarem mogłyby tu sporo zmienić. Do tej pory było często tak, że jak zabraknie proca, to nic się nie da zrobić, albo tniesz detale, które psują całą imersję (pop-in) a w przypadku niemocy GPU można było iść na (owszem, często okropne) kompromisy.

Wspomniałem o Pulsarze, bo spadek poniżej  X (gdzie X=fps i X=Hz na monitorze) nie oznacza takiej katastrofy, jak przy graniu z v-sync ON i stroboskopem. Z VR to już trochę skomplikowane, bo nadal liczy się przede wszystkim CPU, tylko że jak grasz w modowane gry albo jakiegoś MSFSa to 9800x3D + 2060 niekoniecznie musi wypaść lepiej od Ryzena 3600 z 5090tką, bo na jednym dasz radę pograć w 144p (bez zera! ;) a na drugim się porzygasz, bo nie utrzymasz FPSu komfortowego dla VRu choćby nie wiem co robić. 

edit:

2 godziny temu, some1 napisał(a):

W każdej chwili możesz stwierdzić czy jesteś w miejscu procesorowym czy graficznym. Wystarczy przetaktować GPU i sprawdzić jak zmienił się FPS. W afterburnerze zrobisz to skrótem klawiszowym nawet bez przerywania gry. 

O, takie cuda są możliwe? Nawet nie wiedziałem. Trzeba będzie kiedyś ustawić sobie taki skrót. Fajna sprawa :)

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Ja już podałem bardzo konkretne powody, dla których takie testy są bez sensu:

3 godziny temu, tomcug napisał(a):

Generalnie z testami w wysokich rozdziałkach jest ten problem, że są bardzo czułe na szereg czynników:

• użyte GPU
  • lokalizacja testowa
  • detale
  • DLSS-y i inne bajery
  • czasem inne czynniki jak cykl dnia i nocy

W zasadzie z powyższych można zrobić przynajmniej setki kombinacji, gdzie każda da inne wyniki. Tak więc takiego uniwersalnego testu w 4K, który każdemu by dał wyniki, które będą sensowne i reprezentatywne dla jego przypadku, się zrobić nie da.

To, że te czynniki naprawdę mają istotny wpływ na to, jakie relacje między CPU wyjdą w wysokiej rozdzielczości, zostało w praktyce pokazane tutaj:

https://ithardware.pl/artykuly/czy_warto_testowac_cpu_w_4k_felieton-33663.html

I do tej pory nikt nie był w stanie sensownie skontrować tego argumentu, jedynie cały czas czytam, że mają być testy w wysokiej rozdzielczości "bo tak".

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, VRman napisał(a):

Tu pełna zgoda i zrozumiałe podejście.

Też uważam, że to by było najlepsze, ale widzę dwa sensowne powody, przez które autorzy testów mogą mieć inna zdanie:

1. Jest naprawdę cała masa laików, którzy kompletnie nie rozumieją czemu wyniki w 720p i 1080p są lepsze aby ocenić realne możliwości procesora. Wyobraź sobie, że robisz test przez trzy dni, masa roboty, wychodzi Ci, że 14800X3D wyprzedza Intela 999AI o 90%, cieszysz się, że jest taki wielki postęp, że coś fajnego, a potem widzisz jak jakiś filmik youtubera na YT z milionem wyświetleń mówi o Twoim teście i pada "ten gość potwierdził, że różnica to tylko 2%, więc nie ma co dopłacać". Cała praca w błoto i do tego masa ludzi ogłupiona bzdurami.

2. Zasoby. Czas. Jeśli takie wyniki interesują np. 20% Twoich widzów/czytelników, a w tym czasie możesz spożytkować czas lepiej, to możesz uznać, że testy w 1080p wystarczą.

Optymalnie by chyba było zrobić tak

- testy w 720p/1080

- wybrać te, gdzie są duże różnice

- zrobić w tych grach testy w 1440p i 4K

- dostęp do tego dać za okienkiem "klikam, ale rozumiem, że testowanie wydajności proca ma sens tylko w 1080p" czy coś :D

Ale cóż. Testujący i tak zrobią jak uważają, czy nam się to podoba czy nie.

No to już zależy od gry. Tak samo można nagiąć w drugą stronę, że Ryzen 5600 + 5070ti będzie szybszy niż 9800x3D plus rtx 4070 (bez Ti). Znowu dla niektórych graczy grających w  mniej mainstreamowych grach/ustawieniach/itp. znacznie lepiej wypadnie 9800x3d i 4070 niż Ryzen 7600 + 5090.  Sam do takich należałem przez poprzednie 25 lat i będę należał nadal, choć gdyby nie VR, to monitory z Pulsarem mogłyby tu sporo zmienić. Do tej pory było często tak, że jak zabraknie proca, to nic się nie da zrobić, albo tniesz detale, które psują całą imersję (pop-in) a w przypadku niemocy GPU można było iść na (owszem, często okropne) kompromisy.

Wspomniałem o Pulsarze, bo spadek poniżej  X (gdzie X=fps i X=Hz na monitorze) nie oznacza takiej katastrofy, jak przy graniu z v-sync ON i stroboskopem. Z VR to już trochę skomplikowane, bo nadal liczy się przede wszystkim CPU, tylko że jak grasz w modowane gry albo jakiegoś MSFSa to 9800x3D + 2060 niekoniecznie musi wypaść lepiej od Ryzena 3600 z 5090tką, bo na jednym dasz radę pograć w 144p (bez zera! ;) a na drugim się porzygasz, bo nie utrzymasz FPSu komfortowego dla VRu choćby nie wiem co robić. 

Dla mnie robienie testów tylko w 1080p i nie jest kompletnym testem dla graczy i nazywaniem tego testami dla graczy trochę mija się z prawdą ;) . Dla kogoś kto chce zobaczyć czy dany cpu jest szybszy jak najbardziej . Kumaty człowiek i tak ogląda wiele testów w różnych scenariuszach i w grach na których mu zależy  i podejmuje decyzje czy dopłata 1.5k do nowego cpu na aktualnym gpu ma jakiś sens.

Ale gdybym miał się sugerować tylko testami w 1080p na takim przykładzie jak poniżej , trochę bym się czuł oszukany dopłacają do lepszego cpu ;)

Zrzut ekranu 2026-01-29 124200.png

Zrzut ekranu 2026-01-29 125357.png

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
14 minut temu, Hard Reset napisał(a):

1080p i nie jest kompletnym testem dla graczy i nazywaniem tego testami dla graczy trochę mija się z prawdą

Jestem graczem-pasjonatem od ponad 30 lat. Testy proca interesują mnie tylko pod kątem gier. 720p i 1080p na 4090/5090 to jedyne testy proca, jakie mnie interesują (+ te gry, które zmieniają np. ilość geometrii zależnie od rozdziałki, kiedyś było prościej, a teraz się czasem sprawa komplikuje).

Co więcej, ja uważam, że gram mądrzej, grając na takich samych konfigach w rozdziałkach z 4x mniejszą liczbą pikseli. Dla mnie 5090tka to karta ledwo ledwo nadająca się do 1440p, a karty do grania w 4K nie ma. Od ponad dwudziestu lat wielokrotnie się przekonywałem, że dla mnie proc, proc, proc, potem długo długo nic, a dopiero potem karta.

Na YT na przykład widziałem filmik - w  MSFS fan VRu ma lepsze wyniki na 9800x3d + 5070 niż ma na 5800x3d i 4090 na drugim kompie. 

Poza tym tempo postępu. Przecież w procach +30% to czasem czekanie 3-5 lat. Może ktoś chce kupić proca od razu, bo w ciągu tych 3-5 i tak zmieni grafę, a wtedy proporcje z wyników 1080p nagle zaczną mieć odzwierciedlenie w wyższej np. 1440p. Jak najbardziej są to test "gamingowe". Jak już się chcesz wkurzać na nazywanie "gamingowymi" czegoś, co nie zasługuje, to są od tego monitory VA z pierdylionem świecidełek LED, klawiatury z ekranikami na klawiszach, kable zasilania "gamingowe", obudowy "gamingowe" i dobra starczy, zanim mnie szlag trafi, bo jak sobie przypomnę "obudowa gamingowa" to mi skacze ciśnienie ;)

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, VRman napisał(a):

+ te gry, które zmieniają np. ilość geometrii zależnie od rozdziałki, kiedyś było prościej, a teraz się czasem sprawa komplikuje

Czyli jakie? Bo ja jeszcze nie spotkałem gry, w której rozdzielczość miałaby istotny wpływ na wydajność procesora.

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Ale gdybym miał się sugerować tylko testami w 1080p na takim przykładzie jak poniżej , trochę bym się czuł oszukany dopłacają do lepszego cpu ;)

Zawsze się sugeruję testami 1080p i nigdy nie czułem się oszukany...bo na logikę nigdy nie oczekiwałem tego, że te fpsy wcześniej z 4090 czy teraz 5090 w 1080p się przełożą 1:1 na "moje" 3440x1440 na 9070xt :D 

Trzeba totalnie nie ogarniać, żeby się dać tak nabrać by czuć się oszukanym  :) 

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 3
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
Teraz, Krzysiak napisał(a):

Zawsze się sugeruję testami 1080p i nigdy nie czułem się oszukany...bo na logikę nigdy nie oczekiwałem tego, że te fpsy wcześniej z 4090 czy teraz 5090 w 1080p się przełożą 1:1 na "moje" 3440x1440 na 9070xt :D 

Trzeba totalnie nie ogarniać, żeby się dać tak nabrać by czuć się oszukanym  :) 

Ty i ja może nie, bo w miarę ogarniamy takie testy i umiemy wyciągać wnioski. Ale wyobraź sobie co było gdyby np. Najwyższa Izba Kontroli badała takie wyniki xD, za mniejsze rzeczy nakładają kary broniąc nieświadomych konsumentów  :hihot:  ;)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Trudne sprawy ciag dalszy. :D

22 minuty temu, Hard Reset napisał(a):

Ty i ja może nie, bo w miarę ogarniamy takie testy i umiemy wyciągać wnioski. Ale wyobraź sobie co było gdyby np. Najwyższa Izba Kontroli badała takie wyniki xD, za mniejsze rzeczy nakładają kary broniąc nieświadomych konsumentów  :hihot:  ;)

YO4BUW.gif.2a02de421fee5ef684528bbbda1a04a7.gif

Edytowane przez Doamdor
  • Haha 5
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Pomijając czy to żart czy nie, to nie jest to żadne wprowadzanie w błąd nieświadomych konsumentów ;) Już prędzej byłoby nim właśnie robienie testów na limicie GPU i pokazywanie, że nie ma przecież różnicy ;) 

Przypominam że mówimy o testach wydajności CPU, a nie konkretnych zestawów (CPU+GPU+rozdzielczość)... żeby były dobrze zrobione nie może ich limitować w grach CPU ;) 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

A kompie stary Intel

Ten stary Intel przecież wciąż jest dobrym procem do gier. Co nie zmienia faktu, że wciskanie sobie samemu kitu, że w 1440p i 4K zawsze jest tak samo dobry jak topowe CPU, jest mało rozsądne :)

• Upvote 1
Opublikowano

Ja pitole ale tu cyrk się zrobił %-) Jeśli interesuje Cię rozdziałka QHD a tymbardziej UHD to nie ma co zaprzątać sobie głowy prockami (o ile ten co masz jest przyzwoity) tylko najpierw wymienić GPU na najlepszą kartę na jaką Cię stać - jeżeli chcesz poprawić wydajność w grach. Dopiero potem ewentulanie myśleć o wymianie proca na zasadzie przysłowiowej "kropki nad i"

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Sezon ogórkowy w pełni, ja też miałem tak że 3700x to był super procek i ogarniał 3060ti dopóki metro exodus nie odpaliłem - miałem podobne podejście od testów te kilka lat temu. Czyli procek wystarcza zawsze do czasu:)

To normalna kolej rzeczy, w końcu przyjdzie ta gra, ten moment, że uznajemy że to już czas wymienić tanią ulepe cpu, na ten jedyny właściwy ;) 

Opublikowano
39 minut temu, VRman napisał(a):

Kadajo. Zerknij czasem na napis pod swoim awatarem, zanim napiszesz posta bo holy fucking shit, man. :(

Nie ma litości :faja:

35 minut temu, tomcug napisał(a):

Ten stary Intel przecież wciąż jest dobrym procem do gier. Co nie zmienia faktu, że wciskanie sobie samemu kitu, że w 1440p i 4K zawsze jest tak samo dobry jak topowe CPU, jest mało rozsądne :)

%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%

11 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Ja pitole ale tu cyrk się zrobił %-) Jeśli interesuje Cię rozdziałka QHD a tymbardziej UHD to nie ma co zaprzątać sobie głowy prockami (o ile ten co masz jest przyzwoity) tylko najpierw wymienić GPU na najlepszą kartę na jaką Cię stać - jeżeli chcesz poprawić wydajność w grach. Dopiero potem ewentulanie myśleć o wymianie proca na zasadzie przysłowiowej "kropki nad i"

My to wiemy :D

Ale...

67329e57de5b29145911108c3411165cc1e5f8a0

A tak apropo 9850X3D, ciekawe jak będzie z awaryjnością LOL

• Haha 2