Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Phoenix. ja Tobie napisałem wyraźnie -> "najlepiej sprawdż sam" - kurde mój post zniknął więc nie mogę sam siebie zacytować lol.

Tutaj jest zawsze jedyna słuszna linia - albo jedno albo drugie. Nikt nie bierze pod uwagę że ludzie mają różne potrzeby. Grasz w 1440p albo w SIM'y / symulatory to bierzesz 9800x3d, proste tak ? Ale jak pykasz w 4K w RPG'i czy nawet AAA pomodowane i do tego jeszcze robisz coś w Davinci / AI czy tam generalnie multimedia no to AMD niekoniecznie jest lepszym wyborem. Jedne tytuły śmigają lepiej na amd inne na intelach. Ale tutaj nie, testy porobione w 1080p pokazują przewagę 

amd w grach no to najlepszy procesor w końcu, nic lepszego nie znajdziesz LOL 

Także spoko, grasz w takie czy inne gierki gdzie amd jest wyraźnie lepszy to bierzesz ryzena, potrzebujesz cepa w szerszym zastosowaniu albo pod inny scenariusz to często Intel okaże się lepszy. A nie że jedyna słuszna opcja to AMD i koniec, kto się nie zgadza ten idiota i siewca zamętu. Normalnie jak ideologia jakaś :D 

Opublikowano

@Fenrir_14 Ale przecież nikt nie będzie robił pierdyliarda testów bo ktoś nie umie wysunąć wniosków z dobrze przeprowadzonego testu CPU :)

Zazwyczaj takie osoby maja nikla wiedze w temacie dlatego trzeba im wszytko gotowe podstawiać pod nos.

Naprawdę jest to smutne że u ludzi coraz ciężej z myśleniem...

Opublikowano

@Fenrir_14Mówimy po prostu o graniu, a nie jednoczesnej obróbce wideo, milionie otwartych zakładek w przeglądarce, do tego jeszcze inne uje, muje, dzikie węże w tle + gra ;) Nie wiem jak inni, ja do grania wyłączam wszystko w tle co może mi zaburzyć płynną rozgrywkę. Zaczynasz wymyślać teraz jakieś skrajne scenariusze żeby wybronić błędną tezę, którą założyłeś na początku tej dyskusji...gdzie była mowa o grach a nie jakiś fikołkach "kto więcej odpali w tle i będzie miał więcej fps" :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Tutaj jest zawsze jedyna słuszna linia - albo jedno albo drugie. Nikt nie bierze pod uwagę że ludzie mają różne potrzeby.

Czarne jest czarne a biale jest biale wiec nie interpretuj sobie twoj brak wiedzy tak jak ci wygodnie piszac o jakiejsc slusznej lini bo to nie sa moje wymysly jak sie cpu zachowuja.  Po drugie nie dyskutujemy o potrzebach i nie o tym byl temat. Masz swoje zdanie i ok ale nie rob teraz masla maslanego w kazdej wypowiedzi nie na temat. Po co ty wgl mi pisesz o jakims davinci i calej reszcie ?? Kogo to ?? i co to wnosi, nic. temat byl o graniu.

Masz swoje zdanie ok, nie poodba ci sie moje, rozumiem i na tym utnijmy temat, a nie lejesz wode bezsensownie. 

2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Zaczynasz wymyślać teraz jakieś skrajne scenariusze żeby wybronić błędną tezę, którą założyłeś na początku tej dyskusji...gdzie była mowa o grach a nie jakiś fikołkach "kto więcej odpali w tle i będzie miał więcej fps" :E 

W punkt. 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Phoenix. tutaj masz wszystko przejrzyście wyjaśnione, łącznie z konfiguracją i metodologią. W necie jest więcej takich testów ale najlepiej samemu sprawdzić, no ale potrzebujesz płytę i procka od Intela.

Sorki ten gościu masę testów w tym "4k" przeprowadza na limicie GPU, tam jest pewnie pierdylion baboli w konfiguracji w tych kilku % różnicach co stara się wykazać :E 

Sam wiem, że okazjonalnie trafiają się gierki które lepiej od strony CPU się sprawują na Intelu w określonych miejscach i faktycznie pokazał to np. Gosu z extreme w Hogwards Legacy z RT. No, ale jednak większość lepiej lata na AMD i tego nie da się ukryć.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Za Intelem nic nie przemawia aktualnie, wydajnosc w najlepszym przypadku czasem się zbliża do nawet nie topowego CPU w grach, pobór mocy wywala na orbitę i jeszcze praktycznie martwa podstawka...

No może cena będzie niższa ale co z tego jak inwestujesz w ślepy zaułek...

Jak ktoś chce robić coś więcej na CPU niż tylko grac to AMD tez ma procesory 12 i więcej rdzeniowe.

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, lukadd napisał(a):

Sorki ten gościu masę testów w tym "4k" przeprowadza na limicie GPU, tam jest pewnie pierdylion baboli w konfiguracji w tych kilku % różnicach co stara się wykazać :E 

Sam wiem, że okazjonalnie trafiają się gierki które lepiej od strony CPU się sprawują na Intelu w określonych miejscach i faktycznie pokazał to np. Gosu z extreme w Hogwards Legacy z RT. No, ale jednak większość lepiej lata na AMD i tego nie da się ukryć.

Ufałbym osobie, które wielokrotnie wymyśliła bzdury do kwadratu i pokazywała testy na przekręconych kartach :hihot:

Opublikowano

Dlaczego ludzie biorą takie HL jako wyznacznik jak od dnia premiery wiadomo ze ten tytuł lezy optymalizacyjnie.

On może posłużyć jako ciekawostka przyrodnicza i tyle.

Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Ten film to jakiś dramat :E

• Upvote 2