Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Na Vinted. On to wynajduje między jakimiś ciuchami i innymi śmieciami.:lol2:

A to te super procki teraz w lumpeksach sprzedają? 

Już lecę i biorę, może mi się jakiś przechodzony niezdegradowany trafi %-)

do tego po taniości mobasek za 500-600zł, na 100% będzie sekcja zasilania co sobie z takim delikatnym poborem energii poradzi :hahaha:

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
3 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

A to te super procki teraz w lumpeksach sprzedają? 

Już lecę i biorę, może mi się jakiś przechodzony niezdegradowany trafi %-)

do tego po taniości mobasek za 500-600zł, na 100% będzie sekcja zasilania co sobie z takim delikatnym poborem energii poradzi :hahaha:

Dokładnie, nie tylko dobre chłodzenie ale i płyta z dobra sekcja. No zasilacz to z zasady powinien być porządny wiec tutaj pass.

Opublikowano
11 minut temu, tomcug napisał(a):

14900K i "złom", niezły odlot @KadajoxD

Jestes może w stanie to potwierdzić, albo odpowiedziec co sie tu stało sie. Czemu intel w 4k przy GPU bottleneck lepiej sobie radzi. Bo ponoc mialo byc 1% low lepsze, a tutaj jest takie samo dla AMD i Intela, za to w 4k gdzie GPU zaczyna robic bottlenecka Intel wygrywa. 

Opublikowano

Nikogo nie interesuje 1% wzięty z dupy.

Poza tym stricte wydajniejsza platforma może generować niższą wydajność na limicie GPU to nie jest nic nowego nawet maglując platformami Intela.

Na pewno mają na to wpływ podsystem pamięci nawet Intel na DDR4 wypluwa lepsze wyniki na limicie GPU niż na DDR5. Poza tym są konkretne timingi, które podnoszą wydajność na limicie GPU ;) Ale mało kto o tym wie - mowa o Intelu oczywiście;) 

Opublikowano
7 minut temu, sideband napisał(a):

Poza tym są konkretne timingi, które podnoszą wydajność na limicie GPU ;) Ale mało kto o tym wie - mowa o Intelu oczywiście;) 

Na 9800x3d z tego względu odpuściłem sobie zabawy z timmingami pamięci, wg. aida dopracowałem tak ustawienia timmingów że np. latency z 69ns, spadło do 62-63ns, wzrosły wartości przepustowości, a w bf6 miałem większe dropy 1%low fps, wiec dałem z powrotem na auto i wszystko wróciło do stanu gdzie zaczynałem %-)

sam programowy odczyt 1% low trzeba traktować orientacyjnie, jak w kilkunastu kolejnych testach wartość spada/rośnie, to można to traktować jak jakąś tendencję poprawy/pogorszenia osiągów, ale na pewno nie traktować tego dosłownie, że odczytane 150fps 1% low to jest 150fps, a nie 120 albo 180

Opublikowano
38 minut temu, Kadajo napisał(a):

Policz sobie ile kasy za parę lat będziesz musiał wydać aby zrobić upgrade na Intelu a ile na AMD.

Pierdu pierdu. Upgrade i tak kiedyś zrobić trzeba. Niektórzy dopiero schodzą ze Skylake i Kabylake, Coffee lake czy innych FXów, zen 1, zen+ bo dużo teraz tego na portalach.

Jakby zrobić ankietę kto z oryginalnej ekipy która na premierę weszła na AM4 i kto usiedział bez zmiany płyt 300 do teraz i upala 5(7)800x3d lub R9 jakiegoś to pewnie na palcach jednej ręki dałoby się ich policzyć. Argument o przyszłościowości to kaleka. Przyszłościowość to kupno topki sprzętu w przypadku ludzi którzy zmieniają kompa raz na 10 lat lub jak się zepsuje a nie entuzjastów którzy zmieniają komponenty co pół roku. 

43 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

A gdzie sprzedają 14900k za 1100zł?

Ja swojego kupiłem na vinted, box z gwarancją do końca 2030 a ostatnio była tam kolejna sztuka, ale trasy z gwarancją Intela na 1,5 roku.

40 minut temu, lukadd napisał(a):

A to sztuka pentiaka nie sypie błędami w testach? 

Nie. RAM miałem źle ustawiony. Ostatnio TLoU2 przeszedłem bez problemu. Raz tylko gra mi się wywaliła podczas walki wręcz od pompowania f i alt.

• Haha 2
Opublikowano
46 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Dla tego pisałem, że chcę to sprawdzić, czy w takim bf6 ustawienie odpowiedzialne za obciążenie CPU w jakiś sposób skalują się z rozdzielczością.

To może mieć wpływ dla opcji: jakość siatki, obiekty wysokiej jakości, jakość cieni słonecznych, jakość lokalnego oświetlenia i cieni.

Nie twierdzę, że ma, chce to sprawdzić w wolnym czasie. 

Jak wyżej, żadne z tych ustawień nie skaluje się z rozdzielczością, po prostu zwiększają lub zmniejszają obciążenie CPU bez względu na rozdzielczość. Przynajmniej tak było we wszystkich poprzednich BF-ach, a szansa, że BF6 to rodzynek, w którym rozdzielczość ma wpływ na wydajność CPU, jest pomijalna moim zdaniem.

38 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Jestes może w stanie to potwierdzić, albo odpowiedziec co sie tu stało sie. Czemu intel w 4k przy GPU bottleneck lepiej sobie radzi. Bo ponoc mialo byc 1% low lepsze, a tutaj jest takie samo dla AMD i Intela, za to w 4k gdzie GPU zaczyna robic bottlenecka Intel wygrywa. 

Na limicie GPU wydajność CPU przestaje mieć znaczenie, liczy się charakterystyka platformy w zakresie tego, jak potrafi ona napędzić kartę graficzną. Na limicie GPU, czy masz i3-13100, czy i9-13900K, nie ma to absolutnie żadnego znaczenia, FPS będzie taki sam:

cyberpunk_2077_rtx_3080_ti_core_i9_fc3fd

cyberpunk_2077_rtx_3080_ti_core_i3_7ca33

Dlatego w wariancie limitu od strony GPU czysta brutalna moc 9800X3D nic nie daje, gdyż liczy się wtedy wyłącznie charakterystyka platformy. A ta jest taka, że z uwagi na opóźnienia PCIe i podsystem RAM platforma LGA 1700 marginalnie lepiej napędza GPU niż AM5. Ale w kontrolowanym środowisku bez błędów pomiarowych jak u tego YT ęksperta to są groszowe różnice. Na RTX 4080 średnio mi wyszło 0,5-0,9% różnicy (zależnie od rozdzielczości), maksymalnie ~2%.

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
12 minut temu, Pentium D napisał(a):

Pierdu pierdu. Upgrade i tak kiedyś zrobić trzeba. Niektórzy dopiero schodzą ze Skylake i Kabylake, Coffee lake czy innych FXów, zen 1, zen+ bo dużo teraz tego na portalach.

Jakby zrobić ankietę kto z oryginalnej ekipy która na premierę weszła na AM4 i kto usiedział bez zmiany płyt 300 do teraz i upala 5(7)800x3d lub R9 jakiegoś to pewnie na palcach jednej ręki dałoby się ich policzyć. Argument o przyszłościowości to kaleka. Przyszłościowość to kupno topki sprzętu w przypadku ludzi którzy zmieniają kompa raz na 10 lat lub jak się zepsuje a nie entuzjastów którzy zmieniają komponenty co pół roku.

white-guy.gif

Panie to właśnie większość siedzi i nie wymienia bebechów przez lata. AMD dało im mega bonus w postaci x3D.

Sam miałem iść w AM4 ale trafił się dobrze wtedy intel który nawet był lepszy od AM4 i dlatego siedziałem na 10700, gdybym wtedy wiedział co będzie na AM4 w życiu bym Intela nie kupił.

• Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Na 9800x3d z tego względu odpuściłem sobie zabawy z timmingami pamięci, wg. aida dopracowałem tak ustawienia timmingów że np. latency z 69ns, spadło do 62-63ns, wzrosły wartości przepustowości, a w bf6 miałem większe dropy 1%low fps, wiec dałem z powrotem na auto i wszystko wróciło do stanu gdzie zaczynałem %-)

sam programowy odczyt 1% low trzeba traktować orientacyjnie, jak w kilkunastu kolejnych testach wartość spada/rośnie, to można to traktować jak jakąś tendencję poprawy/pogorszenia osiągów, ale na pewno nie traktować tego dosłownie, że odczytane 150fps 1% low to jest 150fps, a nie 120 albo 180

AIDA i inne syntetyki nie nadają się do optymalnego ustawiania pamięci do gier i to niezależnie od platformy.

Tutaj krzywiona gęba z YT ma racje, że łatwo rozpoznać kto gra, a kto ustawia pamięci pod screeny do brędzlowania ;)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

do tego po taniości mobasek za 500-600zł, na 100% będzie sekcja zasilania co sobie z takim delikatnym poborem energii poradzi 

https://www.pepper.pl/share-deal/1213108?utm_source=mwebshare&utm_medium=referral&utm_campaign=2026-02-09&utm_content=1213108

Bardzo drogo ta podstawa pod Intela wychodzi, ale czekam na argument że nie przyszłościowa bo tylko pcie 4.0 które różnicy nie robi nawet przy rtx 5090.

1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Dokładnie, nie tylko dobre chłodzenie ale i płyta z dobra sekcja.

Pierwsze lepsze aio 240 za 200 zł to ogarnie więc to nie są duże pieniądze.

Niektórzy powinni sprawdzić czujniki czadu w mieszkaniu.

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
16 minut temu, Kadajo napisał(a):

Panie to właśnie większość siedzi i nie wymienia bebechów przez lata. AMD dało im mega bonus w postaci x3D.

Sam miałem iść w AM4 ale trafił się dobrze wtedy intel który nawet był lepszy od AM4 i dlatego siedziałem na 10700, gdybym wtedy wiedział co będzie na AM4 w życiu bym Intela nie kupił.

No i w czym problem? Jakbym wiedział to bym kupił Bitcoina gdy był tani. Jakbym wiedział, że GPU zdrożeją przez krypto to bym kupił taniej przed boomem. Jakbym wiedział, że ram zdrożeje to bym nakupił kilka kartonów na handel. Jakbym wiedział to i tamto to bym zrobił to i to i można tak sobie gdybać.

10 minut temu, Kadajo napisał(a):

Pewnie kupmy topowy procek a resztę złóżmy z gówno komponentów.

Przecież ta płyta od MSI jest spoko. 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Kadajo napisał(a):

Pewnie kupmy topowy procek a resztę złóżmy z gówno komponentów.

@Pentium D Twój problem to nie Intel a ŻYD.

Pentium to z chęcią sprzedałby DDR5, a nie kupował pod nowy komputer. :E

1e1e1e1e.thumb.png.959145eab6340215f7fe3d9ae5cbe46f.png

5 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

@Phoenix. kuszą dziady :E

Powiedziałem sobie, kliknę, jak 9800X3D wyzionie ducha. :E

Edytowane przez Doamdor
  • Haha 1