Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Godlike napisał(a):

Niech cwaniaki odpala Far Cry 5 i wtedy pokażą temperatury :E

Sprawdzę, a jak będzie gorąco, to zwrócę. %-)

7 godzin temu, Voodoo2 napisał(a):

za to pokazuje czy warto w przypadku większości zrobic upgrade czy dopiero po wymianie gpu

Wymiana dla niższych temperatur i OC. :E

53 minuty temu, Umpero napisał(a):

Czytam o tej paście Gelid i jakaś afera z nią była.
Dalej są jakieś felerne?

Afera była z gc extreme, gc-4 to nowsza pasta z ich stajni (za grosze), co do GCE to nie wiadomo jak to bodajże się skończyło. Warto pamiętać że te różnice wychodzą przy jakimś sensownym poborze prądu a nie na takim jak mają ryzeny 6/12 / 8/16 druga sprawa że w ich przypadku i tak wąskim gardłem jest transfer ciepła do ihs a nie z ihs do stopki chłodzenia.

32e96cce616e586194c2a1adf150b4776c2639f4

Edytowane przez Send1N

1. Tak ale to ma sens tylko na gołe rdzenie np jak ktoś zmienia pastę na gpu czy jeszcze lepiej do laptopów gdzie ten materiał nie zdegraduje się po jednym dniu od aplikacji przez temperatury rzędu 80-90c w gamingowych laptopach tak jak robią to zwykłe pasty, na ihs szkoda tego kupować i marnować.

2. Tak to ta (zwykła bez dopisku extreme - szara) czy extreme (różowa) robi to nie wiem bo nie miałem ;) 

Edytowane przez Send1N

19 minut temu, Send1N napisał(a):

1. Tak ale to ma sens tylko na gołe rdzenie np jak ktoś zmienia pastę na gpu czy jeszcze lepiej do laptopów gdzie ten materiał nie zdegraduje się po jednym dniu od aplikacji przez temperatury rzędu 80-90c w gamingowych laptopach tak jak robią to zwykłe pasty, na ihs szkoda tego kupować i marnować.

2. Tak to ta (zwykła bez dopisku extreme - szara) czy extreme (różowa) robi to nie wiem bo nie miałem ;) 

A Gelid mi nie pożre cepa ?

14 godzin temu, Zachy napisał(a):

Bierz ASRock x870e Nova jesli funduszy wystarczy. Bedziesz pan zadowolony :)

Kupiłem 13.09 Asusa, którego mam w sygnaturce i nie żałuję, ale gdybym miał brać płytę z X870E, to właśnie tego ASRocka, bo ma fajne parametry i niewygórowaną cenę. Asus ten sam co mam, tyle, że na X870E obcina jedną linię dla dysku M2 i to tego na PCI Express 5.0. Jestem zadowolony jednak ze swojego ProArt X670E.

7 godzin temu, muszka napisał(a):

Jakby ktoś chciał na zakąskę obejrzeć tę dzisiejszą falstartową recenzję:

https://www.transfernow.net/en/bld?utm_source=20241105Ayif9pBG

Pamiętać, że to na 1440P, 4070Ti Super i pewnie w miejscach w grach które nie są ciężkie dla CPU.

To nie jest wcale jakiś super rewelacyjny wynik biorąc pod uwagę, że porównanie jest do 9700x. Przykładowo różnica w CS to 15%, a różnica między 9700x a 7800x3d na innych portalach to około 10%.

1% low trudniej porównać bo każdemu recenzentowi co innego wychodzi, ale tutaj też procki x3d od początku pokazują się z lepszej strony, więc nie będzie takiej przepaści.

Moim zdaniem jeśli w dziejszych recenzjach stock 9800x3d okaże się 10% szybszy niż 7800x3d, to już można będzie uznać to za sukces. 5% da architektura, 5% wyższy zegar. Do tego 5% dołoży OC i upgrade zaczyna wyglądać sensownie, przynajmniej dla nakręconych entuzjastów ;)

45 minut temu, Umpero napisał(a):

x-kom mi napisał w wątku z rabatami, że 7 listopada to rusza przedsprzedaż, a nie sprzedaż 😐

X-kom robił przedsprzedaż PS5 przez 7 miesięcy, gdzie inni od 6 wysyłali ludziom konsole. Więc wiesz :)

@Mar_s Zgłaszam to samo co na Labie, co któreś pisanie posta, odcina działanie kursorów i nie da się przechodzić między literkami inaczej niż myszką.

57 minut temu, Ozzbi napisał(a):

standard jak co roku, jak nie masz parcia poczekaj aż ceny ustabilizują. Sam będę zmieniał  z 78oox3d - ten pójdzie do syna a ja poczekam na 9xxx x3d w rozsądnych cenach.

Poczekaj do lutego/marca bo pewnie co niektórzy co kupia teraz na dniach 9800X3D,po premierze 9950X3D będą zmieniać a wtedy w lepszych pieniądzach kupisz kilku miesięczny procesor, może @PiPoLiNiO ci zrobi wtedy dobra cenę na swojego 9800X3D :E

@Mar_s co jest złego w cytowaniu postów? Jakiś problem z obciążeniem forum, wydajnością?
Pytam z czystej ciekawości. Myślałem do tej pory, że cytując posta zachowuje się jakąś ciągłość wątku i wiadomo do czego kto się odnosi.

@krukkpl wchodzisz na listę QVL płyty głównej posiadasz i szukasz pamięci z kościami a-die.
Ja zamówiłem te https://www.morele.net/pamiec-adata-xpg-lancer-rgb-ddr5-64-gb-6400mhz-cl32-ax5u6400c3232g-dclarbk-13180345/

Dobra cena i na kościach a-die. Za inne dostępne w sprzedaży już musisz dołożyć jakieś 300 zeta.