Weź sobie KC3000 / SN580X / Legend 960 i będzie spoko, dopłata do dysków PCIe 5 pod gierki to strata kasy.
Jak wizualne aspekty się liczą to może poszukaj ładniejszego AIO i nie koniecznie krowę 420? Ten Freezer jest brzydki jak noc
Dziękuję, że podlinkowałeś ten artykuł, mówię absolutnie poważnie. Mam jedno pytanie, czy to nie może tak wyglądać zawsze? Twarde dane a nie opowieści z mchu i paproci. Jak ktoś twierdzi, że nie świeci i nie wieje to niech pokaże, że nie świeci i nie wieje i przez ile czasu. W tym momencie masz kontrargument w stosunku do zwolenników OZE i studzisz jak widać ten nadmierny entuzjazm.
Niestety ale w takich dniach jak wczorajszy i dzisiejszy gdzie wiatr i słońce nie produkują nawet 10% energii to te magazyny możemy sobie co najwyżej potraktować jako bardzo drogi krajowy UPS, nic więcej.
https://app.electricitymaps.com/zone/PL
Rok temu w Polsce mieliśmy w Polsce wydane warunki przyłączenia dla magazynów energii o łącznej mocy 9 GW. Przy braku wystarczającej mocy innych źródeł to tak jak wspomniałem, drogi UPS.
https://wysokienapiecie.pl/94051-polska-ma-juz-ponad-9-gw-magazynow-energii-na-razie-na-papierze/
Wychodzi na to, że nawet gdyby pisiory nie zablokowały wiatraków na lądzie to w dniu takim jak dzisiaj bylibyśmy tam gdzie jesteśmy. Generalnie w którą stronę się nie obrócić to wygląda na to, że jesteśmy nawet nie w lesie a mówiąc wprost, w dupie. Pytanie brzmi, co teraz? Czy jest sens stawiać aż tyle wiatraków na lądzie ile może jako państwo planujemy i zaśmiecać sobie w ten sposób krajobraz? Mam wrażenie, że bez atomu i to w dużej ilości się jednak nie obejdziemy. Kolejne pytanie, co na najbliższą ~dekadę? Elektrownie gazowe?
Swoją drogą ktoś wie jakie dzisiaj warunki panują na naszym morzu Bałtyckim w okolicach gdzie planujemy farmy wiatrowe? Wieje czy niezbyt?
Rekomendowane odpowiedzi