Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@CajraX Wiadomo, serduszko dane, +10 do stabilności dodane :D Nie no, tam ogólnie na tych napięciach i płycie Asus w 6400 2200, nie da się zejść niżej. Trefi powyżej 32k już wali błędy, trfc 100 mniej wali błędy. Inna rzecz, że takie tREFI do 32K w Aida wykazuje wzrost wyników spory, a powyżej już niemal zerowy. Ale rozumiem, że dla niektórych sens sam w sobie to wyciśnięcie wszystkiego na żyletki :)

2 dni temu ogarniałem pewnemu YT'berowi kompa z tymi samymi pamięciami co ja mam i 9800X3D, to u niego na płycie Asus ale tym średnim modelu, już Vsoc musiał byc 1.28, inaczej te moje timingi już nie działały,

Opublikowano

@PiPoLiNiO poustawiane.
Generalnie strasznie powalony ten bios.
W zakładce OC Tweaker ustawienie EXPO daje 32-38-38, ale odkryłem jeszcze konfigurację pamięci po przejściu do "AMD Advanced" i tak ustawienie EXPO daje 32-39-39.
Przy czym ten z AMD Advanced nadpisuje te z OC Tweaker, ale Trefi da się ustawić tylko w OC Tweaker.
Także było trochę kombinowania.

Jedyne czym się różnią moje ustawienia to te z omami. Zmieniać coś jeszcze z tym? Czy tak jest ok?

zen.jpg

Opublikowano
Teraz, Umpero napisał(a):

@Phoenix. wrzucam tak jak ma @PiPoLiNiO

Czyli nie znalazles jeszcze bazowych stabilnych taktowan czyli 6000/IF2000 a przepisujesz od kogos timingi 6400/IF2200 gdzie ani 6200 ani 6400 oraz IF2200 moze nigdy nie pojsc bo nie musi? Macie rozne sztuki procesora a ustabilizowanie platformy nie zaczyna sie od czegos co moze sie nie udac. Ustawiasz najbardziej klasyczne IF2000, wbijasz profil expo, schodzisz recznie na 6000 ram i testujesz a nie od drugiej strony ;) Takim sposobem to nigdy nie ustawisz ramu bo wystarczy miec gorsze IMC w cepie i po ptakach.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Tak na zachętę, widoczek z okna na Alpy austriackie, co by miło się spało dzisiaj  
    • Energetyka wodorowa, to na razie mało opłacalny kierunek i nie liczyłbym na komercjalizację w najbliższym czasie. Jednak fajnie, ze coś testują i próbują.   Owszem SM42 w wydaniu wodorowym całkiem nieźle wygląda. Szynobus jak szynobus, w zasadzie prawie nie do poznania czy elektryczny, spalinowy, wodorowy.   Ciekawe jak w Gdańsku przetrwają zimę autobusy wodorowe. Na razie jest tak średnio z awaryjnością stacji tankowania i muszą jeździć do Gdyni...   No tak, bo elektrownie węglowe odpadów nie produkują (w tym radioaktywnych), bo elektrownie wodne środowiska nie degradują, bo wiatraki są wieczne i można je łatwo przerobić (materiał łopat), bo panele nie kończą jako elektro-śmieci i da się je łatwo przetworzyć.   Zejdź na ziemię, nie ma zupełnie czystej technologii wytwarzania (czy raczej konwersji) energii. Są tylko mniej lub bardziej brudne. Dobrze zrobiony atom jest jednym z czystszych, mimo że odpady są faktycznie paskudne, to nie ma ich wcale tak dużo. Dodatkowo są technologie pozwalające takie paliwo przepalać dalej (nie wiem czy jest już jakaś komercyjna elektrownia), stosując kilka takich etapów można zejść do całkiem bezpiecznych pierwiastków.   Poważnych wypadków z elektrowniami mieliśmy 2, z czego Fukushima mimo rozwalenia kilku reaktorów nie była aż tak dotkliwa. Najpoważniejsze awarie i skutki były w przemyśle chemicznym. To ile codziennie cieknie z takich zakładów, czy z kopalni, to pewnie kilka Czarnobyli i Fukushim nie starczy.   A Niemcy, tak są tępi i teraz czują skutki szybkiego wycofania się z atomu, zaprzestania rozwijania tego segmentu energetyki. To nie była decyzja ekonomiczna (no dobra częściowo tak), związana z bezpieczeństwem, czy dbałością o środowisko. To była przede wszystkim decyzja polityczna, w tym przez naciski "zielonych" opłacanych z Rosji. Odnośnie ekonomii, to przede wszystkim liczyli, że będą europejskim dystrybutorem gazu, ale się przeliczyli. Na pewno też rolę odegrał wiek reaktorów, które trzeba by modernizować czy po prostu wybudować nowe, a stare rozebrać.   Tak jeszcze dla przypomnienia, w Polsce działa reaktor od wielu lat, zaraz stuknie mu 50 lat od pierwszego uzyskania stanu krytycznego. Bez niego byłoby kiepsko z radioizotopami potrzebnymi w diagnozie i leczeniu. Rozumiem, że mamy się go pozbyć?
    • Jak ktoś ma zamiar kupić to niech to robi jak najszybciej bo amerykańców tak taryfami straszą, że w ramach paniki będą wszystko wykupowali jak tylko coś się tylko pojawi, a to zwiekszy ceny na całym świecie.
    • Nie ma bata, że tak okrojony 5080 będzie 10% wydajniejszy od 4090 jeśli 5090 miałby być tylko te 35% wydajniejszy. Raczej minus 10% dla 5080 przy tym specu vs 4090
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...