Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Umpero napisał(a):

Zapisuję sobie profil biosu i pytam co dalej?
Coś tu jeszcze można polepszyć z tymi pamięciami?

Jak chcesz się dalej bawić to zacieśnij coś sam, poświęć trochę czasu tak jak reszta i zostaw info dla potomnych :E;) 

TM5 testuje dobrze sam ram ale ledwo co tyka imc (przynajmniej tak było w wersji 0.12) jak TM przechodzi to puść na godzinę OCCT zakładka cpu + ram w konfiguracji stockowej (large - normal - variable)

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

w KRS jest za 2999. No nic trzeba czekac. Mozliwe, ze w tym roku obejde sie smakiem i zaraz premiera kolejnych. Intel dal dupy na calej linii no i jest jak jest.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
10 godzin temu, Send1N napisał(a):

Po kilku godzinach nie masz siły? :E pomyśl sobie że na DDR/DDR2/DDR3 puszczałeś memtesta z pod dosa na całą noc, otwierasz jedno oko o 5 rano a tam 1 błąd i zaczynasz od nowa albo jak my z chłopakami "rzeźbiliśmy" jak to się wtedy mówiło na pclabie pamięci ddr4 za nim jeszcze ktoś słyszał o prockach x3d i "szlifowanie" ramu dawało sensowne przyrosty na zwykłych ryzenach to poprawki trwały nawet i 2 miesiące a był taki @Art385 co platformę pół roku ustawiał :puchar: To tak na pocieszenie, testy pamięci dzisiaj a kiedyś to o niebo więcej zaoszczędzonego czasu bo teraz masz programy które zrobią to samo w godzinę co kiedyś memtest w 10 ;) 

Oby pół roku :E Teraz jestem już stary ale w pewnych momentach się działo 48.7.thumb.png.99ab2ea430ccd1aeeef7b826bac3d10c.png do dziś mi procesor nie wybaczył tego gwałtu. Wystarczy powiedzieć, że jak mam obsadzone 2xnvme i podepnę 3xsatę i mam takty na sztywno to PC nie zabootuje z XMP. 

Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

TM5 testuje dobrze sam ram ale ledwo co tyka imc (przynajmniej tak było w wersji 0.12) jak TM przechodzi to puść na godzinę OCCT zakładka cpu + ram w konfiguracji stockowej (large - normal - variable)

Instruction Set na Auto?

Opublikowano

Ja aktualnie po kilku godzinach zmian i testów mam stabilne to dzięki pomocy i uprzejmości @ju-rek

Zaraz będę się zabierał za ustawianie tRFC i ewentualnie FCLK, a potem schodzimy z napięciami :)

P.S. zamontowałem sobie radiatory z corsaira do mojego zestawu zamiast lampek( zamówiłem na amazonie- dzisiaj przyszły) i temperatury przy takich napięciach ledwo zachaczają o 50 stopni ( około 4-5 stopni mniej w porównaniu z zamontowanymi ledami:D)

stabilne flck2100 trefi 6528.png

20241126_103025.jpg