Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Umpero napisał(a):

Zapisuję sobie profil biosu i pytam co dalej?
Coś tu jeszcze można polepszyć z tymi pamięciami?

Jak chcesz się dalej bawić to zacieśnij coś sam, poświęć trochę czasu tak jak reszta i zostaw info dla potomnych :E;) 

TM5 testuje dobrze sam ram ale ledwo co tyka imc (przynajmniej tak było w wersji 0.12) jak TM przechodzi to puść na godzinę OCCT zakładka cpu + ram w konfiguracji stockowej (large - normal - variable)

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

w KRS jest za 2999. No nic trzeba czekac. Mozliwe, ze w tym roku obejde sie smakiem i zaraz premiera kolejnych. Intel dal dupy na calej linii no i jest jak jest.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
10 godzin temu, Send1N napisał(a):

Po kilku godzinach nie masz siły? :E pomyśl sobie że na DDR/DDR2/DDR3 puszczałeś memtesta z pod dosa na całą noc, otwierasz jedno oko o 5 rano a tam 1 błąd i zaczynasz od nowa albo jak my z chłopakami "rzeźbiliśmy" jak to się wtedy mówiło na pclabie pamięci ddr4 za nim jeszcze ktoś słyszał o prockach x3d i "szlifowanie" ramu dawało sensowne przyrosty na zwykłych ryzenach to poprawki trwały nawet i 2 miesiące a był taki @Art385 co platformę pół roku ustawiał :puchar: To tak na pocieszenie, testy pamięci dzisiaj a kiedyś to o niebo więcej zaoszczędzonego czasu bo teraz masz programy które zrobią to samo w godzinę co kiedyś memtest w 10 ;) 

Oby pół roku :E Teraz jestem już stary ale w pewnych momentach się działo 48.7.thumb.png.99ab2ea430ccd1aeeef7b826bac3d10c.png do dziś mi procesor nie wybaczył tego gwałtu. Wystarczy powiedzieć, że jak mam obsadzone 2xnvme i podepnę 3xsatę i mam takty na sztywno to PC nie zabootuje z XMP. 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

TM5 testuje dobrze sam ram ale ledwo co tyka imc (przynajmniej tak było w wersji 0.12) jak TM przechodzi to puść na godzinę OCCT zakładka cpu + ram w konfiguracji stockowej (large - normal - variable)

Instruction Set na Auto?

Opublikowano

Ja aktualnie po kilku godzinach zmian i testów mam stabilne to dzięki pomocy i uprzejmości @ju-rek

Zaraz będę się zabierał za ustawianie tRFC i ewentualnie FCLK, a potem schodzimy z napięciami :)

P.S. zamontowałem sobie radiatory z corsaira do mojego zestawu zamiast lampek( zamówiłem na amazonie- dzisiaj przyszły) i temperatury przy takich napięciach ledwo zachaczają o 50 stopni ( około 4-5 stopni mniej w porównaniu z zamontowanymi ledami:D)

stabilne flck2100 trefi 6528.png

20241126_103025.jpg

Opublikowano
39 minut temu, Wuadator napisał(a):

Ja aktualnie po kilku godzinach zmian i testów mam stabilne to dzięki pomocy i uprzejmości @ju-rek

Zaraz będę się zabierał za ustawianie tRFC i ewentualnie FCLK, a potem schodzimy z napięciami :)

P.S. zamontowałem sobie radiatory z corsaira do mojego zestawu zamiast lampek( zamówiłem na amazonie- dzisiaj przyszły) i temperatury przy takich napięciach ledwo zachaczają o 50 stopni ( około 4-5 stopni mniej w porównaniu z zamontowanymi ledami:D)

aż mnie serce zabolało jak zobaczyłem 64 GB. Testowanie 32 to już wieki 

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, Umpero napisał(a):

ja na stacjonarce do grania zawsze biorę wydajność.

Pytam, bo kiedyś na Intelu powodowało to wyższe temperatury i (przede wszystkim) bezsensowne zużycie prądu w idle.

Opublikowano (edytowane)

Podpaliłem się trochę, natomiast zwróciłem uwagę, że mam włączony GDM. Przy wyłączeniu, TM5 nie wytrzymuje minuty xD

Jestem w trakcie dalszej pracy z poprawą timingow natomiast chyba nie będę wyłączać gdm. Czy to będzie miało jakieś realne przełożenie? W hwinfo podczas testu nie przeskakuje mi nigdy na 2T... Hmmm wyniki w Aidzie też niby dobre... :stukniety:

Widzialem, że @PiPoLiNiO i @Umpero tez macie GDM enabled na 64 gb :]

Edytowane przez Wuadator
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

RttWrr 240 hmm lepiej 80 albo cos takiego

Tych wartości z omami to nie ruszałem.
Ustawić to ręcznie na 80?
Zastanawia mnie też czemu wartość ProcOdt Pd ma aż 480? U Pipolinio tam jest tylko kilkadziesiąt.

@Wuadator nie wiem nawet co to jest :lol2: Nie kazali ruszać to nie tykam.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano
5 godzin temu, Art385 napisał(a):

Oby pół roku :E Teraz jestem już stary ale w pewnych momentach się działo  do dziś mi procesor nie wybaczył tego gwałtu. Wystarczy powiedzieć, że jak mam obsadzone 2xnvme i podepnę 3xsatę i mam takty na sztywno to PC nie zabootuje z XMP. 

A ja mam do tej pory obsadzone 4 banki tymi patriotami viper steel 4400 cl19 ;) już 5 rok je trzymam, najlepsze jest to że od ryzena 3700x przepisywałem cały czas jeden nastaw i po dzień dzisiejszy z procem 5800x3d bangla stabilnie, tylko z napięciem trzeba uważać bo tam atrapty zamiast radiatorów jeżeli pamiętasz ;) powyżej 1.45v się wywalają od temp po wsadzeniu drugiego zestawu 2x8, przy jednym 2x8 działały bez przegrzewania na 1.54.

Opublikowano
6 minut temu, Umpero napisał(a):

@Send1N że źle ?
Co zatem z tym począć?

Dziwne to 70c troche :E pytanie czy to prawidłowy odczyt a jeśli tak to jakim cudem się nie wywaliły od temperatury, kolejna sprawa że jeżeli w teście pamięci gdzie karta nic nie robi miałbyś tak wysoką temp to w grach jak całe  ciepło z gpu leci do góry moduły mogą się jeszcze bardziej nagrzać

Opublikowano
45 minut temu, Umpero napisał(a):

Tych wartości z omami to nie ruszałem.
Ustawić to ręcznie na 80?
Zastanawia mnie też czemu wartość ProcOdt Pd ma aż 480? U Pipolinio tam jest tylko kilkadziesiąt.

@Wuadator nie wiem nawet co to jest :lol2: Nie kazali ruszać to nie tykam.

A najlepsze jest to, że te wartosci maja realny wpływ na stabilnosci :lol2: czesto płyta je dobiera w że tak powiem dziwny sposob