Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jestem na razie w trakcie testowania ( już kolejny dzień). Codziennie idę kawałek do przodu. Właśnie skończył mi się run w TM5 na czymś takim ( z napięciami będę schodził, jak już wszystko ustawię)

Mam pytanie: Co bym nie robił, jakich ustawień bym nie zmieniał od początku ( od expo 6000 cl 30), czy to na fclk 2067( gdzie teoretycznie powinno być niższe), czy 2167, czy co mi do głowy przyjdzie, nie mogę zejść z latency w aidzie poniżej 68 ns

Wiecie jaki może być powód?

Pozdrawiam

6200 cl28 2167 stabilne.png

Edytowane przez Wuadator
Opublikowano (edytowane)

Agesa od ver 1.2.0.2a ma ponoc  jakas reorganizacje pracy pamieci i na a i na b latency przez to jest wysokie.

Jesli ktos chce moze sprobowac tych ustawien 2*32gb na 6400 a-die 

Nie wiem czy dzialaja z 9800, ale na 7800 byly mega stabilnie na Gene i na Nova.

6400-timingi1.jpg

6400-timingi2.jpg

Edytowane przez Zachy
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Wuadator napisał(a):

Jestem na razie w trakcie testowania ( już kolejny dzień). Codziennie idę kawałek do przodu. Właśnie skończył mi się run w TM5 na czymś takim ( z napięciami będę schodził, jak już wszystko ustawię)

Mam pytanie: Co bym nie robił, jakich ustawień bym nie zmieniał od początku ( od expo 6000 cl 30), czy to na fclk 2067( gdzie teoretycznie powinno być niższe), czy 2167, czy co mi do głowy przyjdzie, nie mogę zejść z latency w aidzie poniżej 68 ns

Wiecie jaki może być powód?

Pozdrawiam

6200 cl28 2167 stabilne.png

a jakie masz nitro ustawione? Bo ustawienie nitro rowniez wplywa na ns. No i najnowszy bios najlepiej zainstalowac

Opublikowano (edytowane)

Właśnie minutę temu gdzieś znalazłem temat odnośnie nitro i ustawiłem na 1 2 0. ( pokazało mi 67.6 ns)

Odpaliłem test i idę spać:)

Bios najnowszy( ale beta)

Pozdrawiam

aktualnie testuję to:

Zrzut ekranu 2024-11-29 003105.png

Edytowane przez Wuadator