Wuadator 2 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) Jestem na razie w trakcie testowania ( już kolejny dzień). Codziennie idę kawałek do przodu. Właśnie skończył mi się run w TM5 na czymś takim ( z napięciami będę schodził, jak już wszystko ustawię) Mam pytanie: Co bym nie robił, jakich ustawień bym nie zmieniał od początku ( od expo 6000 cl 30), czy to na fclk 2067( gdzie teoretycznie powinno być niższe), czy 2167, czy co mi do głowy przyjdzie, nie mogę zejść z latency w aidzie poniżej 68 ns Wiecie jaki może być powód? Pozdrawiam Edytowane 17 godzin temu przez Wuadator
Zachy 112 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) Agesa od ver 1.2.0.2a ma ponoc jakas reorganizacje pracy pamieci i na a i na b latency przez to jest wysokie. Jesli ktos chce moze sprobowac tych ustawien 2*32gb na 6400 a-die Nie wiem czy dzialaja z 9800, ale na 7800 byly mega stabilnie na Gene i na Nova. Edytowane 17 godzin temu przez Zachy 1
maxmaster027 98 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu 1 godzinę temu, Wuadator napisał(a): Jestem na razie w trakcie testowania ( już kolejny dzień). Codziennie idę kawałek do przodu. Właśnie skończył mi się run w TM5 na czymś takim ( z napięciami będę schodził, jak już wszystko ustawię) Mam pytanie: Co bym nie robił, jakich ustawień bym nie zmieniał od początku ( od expo 6000 cl 30), czy to na fclk 2067( gdzie teoretycznie powinno być niższe), czy 2167, czy co mi do głowy przyjdzie, nie mogę zejść z latency w aidzie poniżej 68 ns Wiecie jaki może być powód? Pozdrawiam a jakie masz nitro ustawione? Bo ustawienie nitro rowniez wplywa na ns. No i najnowszy bios najlepiej zainstalowac
Wuadator 2 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) Właśnie minutę temu gdzieś znalazłem temat odnośnie nitro i ustawiłem na 1 2 0. ( pokazało mi 67.6 ns) Odpaliłem test i idę spać:) Bios najnowszy( ale beta) Pozdrawiam aktualnie testuję to: Edytowane 16 godzin temu przez Wuadator
ju-rek 92 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 9 godzin temu, maxmaster027 napisał(a): powinines zejść niżej moze nawet 0.85V. 2
ernorator 32 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu @ju-rek powalony masz ten kontroler pamięci na cpu bo nawet jakimiś diamentowymi jednorożcami DDR5 się tego nie da wytłumaczyć.
wrobel_krk 295 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 9800x3d w cenie 2500zł: https://www.sferis.pl/procesor-amd-ryzen-7-9800x3d-box-i457753 1 1
Wuadator 2 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) Dobra Panowie, Myślę, że na razie jestem zadowolony z ustawień pamięci ( będę się zabierał za redukcję napięć dzisiaj albo jutro) Mam ustawione PBO -35 i + 200 mhz. Z tego, co widziałem na forum ,to raczej może to być niestabilne, ale w innym miejscu znalazłem też, żeby sprobowac- może mi się poszczęściło;) Czym testować, żeby sprawdzić? 30 min cinebench r23 idzie, tm5 idzie, ycruncher idzie, ale nie wiem, jak długo powinien lecieć. Pozdrawiam Edytowane 4 godziny temu przez Wuadator
Umpero 177 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) @Wuadator odpal OCCT i test samego CPU (Large, Extreme, Variable, AVX2) na 60 min. Ustaw też od razu na czas testu aby wszystkie wentyle w budzie chodziły na max obrotów bo będzie gorąco. ps. podeślij też link do tematu o nitro Edytowane 4 godziny temu przez Umpero
Wuadator 2 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) wydaje mi się, że do 6400 Mt/s ustawia się nitro 1 3 1 Ale to już niech ktoś mądrzejszy się wypowie OCCT leci na tych ustawieniach, które podałeś, zegary tylko 5200 mhz ( obstawiam, ze w biosie jest gdzieś offset ustawiony przez płytę do AVX) tempreatury może nie jakieś małe, ale nie przesadzajmy, wiatraki w obudowie na 1500 rpm, na chłodnicy też, bo nie ma potrzeby do testów mocniej Chyba uzanję, że jest stabilnie ? Edytowane 2 godziny temu przez Wuadator 1
muszka 96 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Widzę, że z dostępnością już mniejsze problemy, no ale cena 2700 zł to już trochę wygórowana wg mnie. https://www.x-kom.pl/p/1292320-procesor-amd-ryzen-7-amd-ryzen-7-9800x3d.html
DżonyBi 306 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Na sferis.pl byl dzis za 2499,90. W Morele przedwczoraj byl dostepny kilka godzin za 2653. Edytowane 2 godziny temu przez DżonyBi
Umpero 177 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) @Wuadator robiłeś test przy OC pamięci, CO -35 i +200Mhz? Jak tak to tylko pozazdrościć proca. Z zegarami u mnie różnie podczas testów. Raz do 5223 dochodziło, a czasem poniżej 5200. Kojarzę, że coś @PiPoLiNiO wspominał, że jest jakaś opcja, albo wersja biosu, która powoduje, że zegary nie dobijają do 5250 Mhz, ale nie wgłębiałem się w temat. Ten ALF 420 tak ładnie mrozi tego proca? Edytowane 2 godziny temu przez Umpero
bourne2008 53 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Ceny 9800X3D szybciej wrócą do normalności niż myśleliśmy
DżonyBi 306 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Chyba za szybko na takie wnioski, ale warto przeczekac chwile jak widac, niz kupowac od Markow czy Januszow za 3k+. Edytowane 1 godzinę temu przez DżonyBi
Wuadator 2 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 42 minuty temu, Umpero napisał(a): @Wuadator Kojarzę, że coś @PiPoLiNiO Ten ALF 420 tak ładnie mrozi tego proca? Mam zrobione push pull na gorze, więc przy umiarkowanej prędkości, bardzo dobrze chłodzi, potem w miarę wzrostu hałasu już nie ma takiego spadku temperatur az w końcu dobija do ściany. W tej konfiguracji, przy takich obrotach podobno bezkonkurencyjny. W temacie "zestawy komputerowe" wrzucałem linka do filmiku na utubie, później załączę jak będę w domu Test przy co -35, oc pamięci i + 200 mhz Omyłkowo wstawiłem link w poście niżej, nie umiem usunąć... Edytowane 1 godzinę temu przez Wuadator
Wuadator 2 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu W dniu 6.11.2024 o 09:42, Wuadator napisał(a): 1
Umpero 177 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @Wuadator jaką pastę nałożyłeś na proca?
Wuadator 2 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Mx6, mam wielką tubę, to użyłem. Myślałem nad PTMem, ale nie wiedziałem, gdzie kupić z pewnego źródła, to sobie odpuściłem
Umpero 177 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @Wuadator przy jakim mnożniku scalar masz te ustawienia?
Wuadator 2 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 13 minut temu, Umpero napisał(a): @Wuadator przy jakim mnożniku scalar masz te ustawienia? x1- przeczytałem gdzieś, że scalar sztucznie pompuje napięciai jeśli nie trzeba, to nie ustawiać wysoko Edytowane 1 godzinę temu przez Wuadator
PiPoLiNiO 289 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Godzinę temu, Wuadator napisał(a): Test przy co -35, oc pamięci i + 200 mhz Na bank jest to stabilne. Na bank... Czekam na pierwszego który da -45 O ile da się tyle ustawić Edytowane 1 godzinę temu przez PiPoLiNiO
Wuadator 2 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @PiPoLiNiO Podaj proszę program, w którym będę mógł to przetestować. Ja się nie upieram, że jest stabilne, ale chętnie sprawdzę stabilność, jeśli mi pomożesz:)
Umpero 177 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Wydaje mi się, że znalazłem rdzeń, który nie radzi sobie z CO -30 i tak sobie testuje i nie rozumiem czemu bostuje mi tylko do 5150 Mhz skoro dałem + 100Mhz? Specyfika OCCT czy coś jest nie tak ustawione?
Rekomendowane odpowiedzi