PiPoLiNiO 448 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu @Adikon Więc zrób jak napisałem wyżej NFS na 100% nie ma stutter 1
Adikon 6 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) Chyba nie mam wyjścia. Formatować wszystkie dyski czy tylko C? Podłączyłem nawet stary TV na testy i jest to samo. W każdej grze zrzuca do 40-60 fpsów. Bios starszy był i to samo, więc pozostaje reinstall systemu jak mówisz, a później to już nie wiem ;/ Przy okazji nie zna ktoś kogoś z łódzkiego kto mógłby przeprowadzić testy i wskazać co jest ewentualnie zepsute? I jeszcze tutaj link do mojego tematu. Po odinstalowaniu przez DDU i instalacji sterów od grafiki chwilę było ok, ale tylko w WRC. Edytowane 14 godzin temu przez Adikon
PiPoLiNiO 448 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 5 minut temu, Adikon napisał(a): Formatować wszystkie dyski czy tylko C? Tylko systemowy 1
ju-rek 127 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) 6 minut temu, Adikon napisał(a): W każdej grze zrzuca do 40-60 fpsów. Bios starszy był i to samo W jakiej rozdzielczości i ustawieniach robisz te testy? Sprawdzę u siebie mam 4080 Edytowane 14 godzin temu przez ju-rek
MarcoSimone 55 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu @Adikon Przy stawianiu na nowo W11, max wersję 23H2 instaluj. Boże broń przed 24H2.
PiPoLiNiO 448 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu (edytowane) 10 minut temu, MarcoSimone napisał(a): Boże broń przed 24H2. Mam i jakoś nie narzekam Edytowane 13 godzin temu przez PiPoLiNiO
Adikon 6 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, ju-rek napisał(a): W jakiej rozdzielczości i ustawieniach robisz te testy? Sprawdzę u siebie mam 4080 3440x1440, ale nawet na 720p takie jajca są. 49 minut temu, MarcoSimone napisał(a): @Adikon Przy stawianiu na nowo W11, max wersję 23H2 instaluj. Boże broń przed 24H2. Podobno poprawili, ale @boban666testował już tyle opcji, że jak sam napisał "zna klucz windy na pamięć". 39 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Mam i jakoś nie narzekam Nie miałem nic do stracenia, więc spróbowałem. Wentylatory CPU i obudowy ogarnąłem w biosie, bios default settings, karty graficznej nie ruszałem (niech wieje), ale niestety jak było tak jest. Może jakieś kosmetyczne poprawki. Kolega @boban666zrobił to już kilkanaście razy co też nie przyniosło rezultatu. Patrząc na wykresy w necie choć dużo ich nie znalazłem to ludzie też mają takie spadki w capframex. Mam jeszcze jakieś gry, więc chętnie odpalę jakiś test jeszcze tylko wątpię, że będzie lepiej. Cały czas mnie nurtuje pytanie dlaczego zmiany na niższe ustawienia graficzne praktycznie nic nie zmieniają? Oczywiście jestem Tobie i innym bardzo wdzięczny za dotychczasową pomoc. Cały czas liczę na szczęśliwe zakończenie tej całej sytuacji, a też potrafię się odwdzięczyć i nie rzucam słów na wiatr. Sterowniki chipsetu wrzuciłem, ale nie adrenaline tylko same stery. Pisałem do AMD wcześniej i mi je podrzucili (to znaczy link do nich). https://www.amd.com/en/support/downloads/drivers.html/chipsets/am5/x870e.html Wyniki w cinebench 24 na multicore 1364 teraz wyszły jeśli to ma jakieś znaczenie choć pewnie nie. Temperatura max 83,6 dokładnie. W idle 49. Edytowane 13 godzin temu przez Adikon
PiPoLiNiO 448 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 18 minut temu, Adikon napisał(a): cinebench 24 na multicore 1364 A w R23 multi ile masz?
wallec 72 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) 5 godzin temu, Adikon napisał(a): @PiPoLiNiO proszę W tych ustawieniach pamięci praktycznie nic się nie zgadza. Wpisz tak: tCL 30 tRCDWR 38 tRCDRD 38 tRP 38 tRAS 50 tRC 88 tRRDS 4 tRRDL 10 tFAW 16 tWTRS 8 tWTRL 20 tWR 48 tRFC 450 tRFC2 257 tREFI 65535 tRDRDSCL 8 tWRWRSCL 8 tCWL 28 tRTP 12 tRDWR 18 tWRRD 4 tRDRSC 1 tRDRSD 8 tRDRDD 8 tWRWRSC 1 tWRWRSD 8 tWRWRDD 8 tCKE 0 GDM Disabled Menory context restore Disabled Power down Disabled Daj znać czy komp się odpali(może chwilę potrwac bo menory context restore na Disabled wymusza każdorazowo trenowanie pamięci ) i będziemy działać dalej. Jak się nie odpali albo będzie walić blues screen przed windowsem to menory context restore na enabled i gdm na enabled. Edytowane 12 godzin temu przez wallec 1 1
PiPoLiNiO 448 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu @wallec Człowieku, zejdź na ziemię. Po co mu dyktujesz na start timingi od czapy jak nie działa stock. A potem chodzisz i piszesz bzdury jakie to AMD jest słabe 🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻
wallec 72 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) 7 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): @wallec Człowieku, zejdź na ziemię. Po co mu dyktujesz na start timingi od czapy jak nie działa stock. A potem chodzisz i piszesz bzdury jakie to AMD jest słabe 🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻 stock mu działa tylko ścina. Już dałeś popis z radami i nic nie pomaga. Tobie kolejny komp nie działa a próbujesz pomagać innym, przez co stracił cały dzień i jest w punkcie wyjścia. Ewentualnie możesz doradzać jak robić zwroty procesorów a nie jak konfigurować pc. Ucisz się już i idź grać spamerze. Miałeś Intela to spamowales temat o Intelu Masz AMD spamujesz temat o AMD nie wnosząc wartości dodanej i pisząc bzdury o formatowaniach windowsa. Ps. To nie są timingi od czapy, tylko luźny, w miary pewny nastaw gdzie każdy timing jest policzony zgodnie z zasadami ddr5 ale co ty o tym możesz wiedzieć jak każdy pc który miałeś ci się wieszał albo nie działał. Edytowane 12 godzin temu przez wallec
Adikon 6 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) 10 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): A w R23 multi ile masz? Sprawdzę i dam znać. 5 minut temu, ju-rek napisał(a): Grafika Max, 3440x1440 Co to za gra? W niektórych czasem też mi tak wychodzi, a nawet lepiej, a czasem ścina na tej samej mapie. Miejsce nie ma znaczenia, bo to nie zależy od lokalizacji 🫤 I mam monitor 21:9 40" choć nie wiem czy to ma znaczenie. Edytowane 12 godzin temu przez Adikon
ju-rek 127 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 3 minuty temu, Adikon napisał(a): Co to za gra? NFS Unbound 1
PiPoLiNiO 448 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 5 minut temu, wallec napisał(a): stock mu działa tylko ścina. Już dałeś popis z radami i nic nie pomaga. Tobie kolejny komp nie działa a próbujesz pomagać innym, przez co stracił cały dzień i jest w punkcie wyjścia. Ewentualnie możesz doradzać jak robić zwroty procesorów a nie jak konfigurować pc. Ucisz się już i idź grać spamerze. Miałeś Intela to spamowales temat o Intelu Masz AMD spamujesz temat o AMD nie wnosząc wartości dodanej i pisząc bzdury o formatowaniach windowsa. Ps. To nie są timingi od czapy, tylko luźny, w miary pewny nastaw gdzie każdy timing jest policzony zgodnie z zasadami ddr5 ale co ty o tym możesz wiedzieć jak każdy pc który miałeś ci się wieszał albo nie działał. Zgasiłem Cię jak peta wczoraj, aż wykasowałeś swoją przydługą odpowiedź, więc dzisiaj sobie już daruje, bo nie jesteś wyposażony w żadne argumenty do dyskusji Timingi ma dokładnie takie jak powinien mieć na EXPO. To ten niestabilny komp jak mniemam
wallec 72 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) I działa? Czy nie działa? Na AMD nic nie działa stock dopóki tego nie poustawiasz. Expo jest nawet gorsze od xmp na AMD. Objawy nieskonfigurowanego imc próbujesz rozwiązać formatem windowsa. Spamuj dalej. A posta skasowałem bo już mi się nie chciało w święta pisać na telefonie:-) Edytowane 12 godzin temu przez wallec 1
PiPoLiNiO 448 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Teraz, wallec napisał(a): Na AMD nic nie działa stock dopóki tego nie poustawiasz. @Zachy, @ju-rek, @tomcug, @Phoenix. co myślicie?
Adikon 6 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) 6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Zgasiłem Cię jak peta wczoraj, aż wykasowałeś swoją przydługą odpowiedź, więc dzisiaj sobie już daruje, bo nie jesteś wyposażony w żadne argumenty do dyskusji Timingi ma dokładnie takie jak powinien mieć na EXPO. Tak to wygląda w bios, a ja zamiast 40 dałem 38 tcl, trp i tRCD, a tras dałem 96. Resztę przepisałem. @PiPoLiNiO tutaj r23 Edytowane 12 godzin temu przez Adikon
PiPoLiNiO 448 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 1 minutę temu, Adikon napisał(a): Tak to wygląda w bios, a ja zamiast 40 dałem 38 tcl, trp i tRCD, a tras dałem 96. Resztę przepisałem. Nie miałeś nic wpisywać, miałeś zrobic reset bios i włączyć EXPO 6000. Nic więcej Ale możesz też wpisać ustawienia @wallec i dać znać czy komp się włączył , a jeśli tak to czy stutter zniknął
wallec 72 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) 25 minut temu, Adikon napisał(a): Tak to wygląda w bios, a ja zamiast 40 dałem 38 tcl, trp i tRCD, a tras dałem 96. Resztę przepisałem. Daj wszystkie tak jak napisalem bo ściny mogą być nawet przez "głupie" tRC jak jest za duże / za małe względem wzoru. Jak wstanie, wejdzie do windowsa i przejdzie tm5 to wtedy trzeba ustawić vsoc i clsldo vddp żeby przeszło vt3. Tematy takie jak te należy debugować krok po kroku eliminując potencjalne przyczyny a kolejność jest: - stabilny nastaw ram zgodny z wytycznymi specyfikacji - stabilny imc - stabilny CPU - stany zasilania i pstate Edytowane 12 godzin temu przez wallec 1
PiPoLiNiO 448 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 4 minuty temu, wallec napisał(a): A posta skasowałem bo już mi się nie chciało w święta pisać na telefonie:-) Przestań kłamać. Rozpisałeś się bo go w całosci przeczytałem, po X minutach zmieniłeś na "nvm" i mod usunął post
PiPoLiNiO 448 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) 7 minut temu, Adikon napisał(a): tutaj r23 Z tego co widzę po testach stock to jest w normie. Edytowane 12 godzin temu przez PiPoLiNiO 1
wallec 72 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) 6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Przestań kłamać. Rozpisałeś się bo go w całosci przeczytałem, po X minutach zmieniłeś na "nvm" i mod usunął post Usunął bo go sam zgłosiłem do usunięcia. Teraz piszę, bo już ręce opadają od niekompetencji. Jest dokładnie tak jak mówiłem. Najprostszy problem -> nikt nie potrafi pomóc a niby u wszystkich wszystko działa. Brakuje tylko porad w stylu użyj DDU. @Adikon jak już Ci się znudzi to śmiało wał na priv. Nie chcę wyłapać bana przez typów w stylu pipolino czy wklejacz linków, którego woła. Edytowane 12 godzin temu przez wallec
ju-rek 127 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Ja w tym NFS nie czuję żadnych ścinek, ale ja już stary jestem
Rekomendowane odpowiedzi