Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie miałeś nic wpisywać, miałeś zrobic reset bios i włączyć EXPO 6000. Nic więcej :)

Ale możesz też wpisać ustawienia @wallec i dać znać czy komp się włączył , a jeśli tak to czy stutter zniknął :)

To akurat były stare nastawy. Po instalacji nowej windy nic nie ruszałem. Kompletnie nic. Później tylko ustawiłem wentylatory😉. Jeśli ktoś poświęca mi swój czas to nie olewam. 

@wallec zaraz podeślę zentimings. 

14 minut temu, ju-rek napisał(a):

Ja w tym NFS nie czuję żadnych ścinek, ale ja już stary jestem :)

Ja też do najmłodszych nie należę ;p 

Opublikowano
1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Zachy, @ju-rek, @tomcug, @Phoenix.  co myślicie? :)

Myślę żeby dodać do ignorowanych bo on już na pclabie dawno poleciał i szkoda czasu na takiego gościa po prostu. Ja już przestałem się przepychać tylko tacy lecą od raz do ignorowanych. Szkoda życia i czasu serio ;)  Jak mi coś działa to mam w dupie innych zdanie a tym bardziej nie muszę nikomu udowadniać że mi działa :D Polecam też pójść tym torem a będziesz spokojniejszy ;)

Opublikowano
Godzinę temu, sniper76 napisał(a):

A ja mam szarpanie, spowolnienia w BF2042 multi on-line i nie jestem w stanie tego ogarnąć, a już przegrałem ponad 830h 🫣 uj mnie strzela od samego początku 😡 

Dziwne u mnie lata bez problemu. Wczoraj po dłuższej przerwie z 1.5 godzinki na multi latałem i zero przycinek. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie 9800X3D w BF2042 zero przycinek czy jakichkolwiek problemów. Śmiga jak złoto. Masełko. Testowane na bieżąco w trybie szturmu XL 128ppl :D Rozdziałka 3840x1600.

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, NoviAMG napisał(a):

Hmm, jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy. Wyczyścić w grach shadery. W AMD jest opcja w sterowniku, na nvidii nie mam pojęcia.

No na amd daje to tyle że po kliknięciu tej opcji w niektórych grach szczególnie DX11 zafundujesz sobie od nowa ogromny stutter za nim się "ułoży" :E xD efekt taki sam jak przy reinstalacji/zmianie sterowników ;) 

12 godzin temu, NoviAMG napisał(a):

Audio mam ustawione na 32bit i max hz, ale coś mówiło się kiedyś, że czym więcej tym łatwiej o ścinki jakieś. 

Był taki artykuł lata temu w którym opisane było aby ustawić 44.1khz do gier i nie dawać nic więcej to odciąży nieco procesor bo gierki i tak nie korzystają z wyższej częstotliwości próbkowania a ustawiając więcej pod windą musi być to na siłę "przemielone" przez cpu do wyższego, pewnie to widziałeś ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
4 godziny temu, Send1N napisał(a):

Był taki artykuł lata temu w którym opisane było aby ustawić 44.1khz do gier i nie dawać nic więcej to odciąży nieco procesor bo gierki i tak nie korzystają z wyższej częstotliwości próbkowania a ustawiając więcej pod windą musi być to na siłę "przemielone" przez cpu do wyższego, pewnie to widziałeś ;) 

Ja mam 96. Także to raczej nie powoduje ścinek. Na klipsch miałem jeszcze wiecej i też bez problemu. 

To już chyba nie te czasy, obecne procki to raczej ogarniają bez problemu :)

Opublikowano (edytowane)

To nigdy nie powodowało ścinek tylko 15 lat temu ustawianie tego powyżej 44 mogło dać 2fps mniej :E dawniej też było tak że dodatkowa karta dźwiękowa odciążała procesor względem zintegrowanej jak ktoś walczył o każdy 1fps 

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, sniper76 napisał(a):

A ja mam szarpanie, spowolnienia w BF2042 multi on-line i nie jestem w stanie tego ogarnąć, a już przegrałem ponad 830h 🫣 uj mnie strzela od samego początku 😡 

Znając twoją kombinatorykę to znowu z czymś przesadziłeś pewnie ;) 

Opublikowano
5 godzin temu, Send1N napisał(a):

No na amd daje to tyle że po kliknięciu tej opcji w niektórych grach szczególnie DX11 zafundujesz sobie od nowa ogromny stutter za nim się "ułoży" :E xD efekt taki sam jak przy reinstalacji/zmianie sterowników ;) 

Większość gier i tak shadery ogarnia w menu, ale fakt, nieraz trzeba zwiedzić całą mapę zanim wszystko się ułoży :E .

Wydaje mi się, że na dziś dzień są już na tyle mocne procki, że nie ma to znaczenia. Korzystam z ifi zen dac i w aidzie powoduje zwiększenie opóźnienia w bench memory o jakieś 3ns. Dlatego na 7800x3d miałem problem zejść poniżej 60ns, a wystarczyło wysunąć USB od daca i już było poniżej :). Ale nadal dac u mnie nie powoduje żadnych przycinek. 

Jeśli nic z hardware nie jest wadliwe, a użytkownik za dużo nie przekombinował, to nie ma prawa być stutterow. Takim automatycznym profilom jak np expo też nie ufam. Już lepiej ustawić luźno, ręcznie ram, bez większej gimnastyki i mieć pewność że tu jest oki. Głównie napięcia imc i dobór oporów na Expo mi się nie widzi, niekoniecznie ma to prawo działać stabilnie.

Opublikowano
7 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Głównie napięcia imc i dobór oporów na Expo mi się nie widzi, niekoniecznie ma to prawo działać stabilnie.

Tu się zgadzam. Gorzej jak jest jak u mnie i programiści Asus postanowią coś zmienić, po czym EXPO nie działa na kolejnych BIOS :)