Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, ernorator napisał(a):

Kiedyś polecił bym ASRocka B650 HDV/m.2 bo płyta bardzo dobra do 9800x3d a kosztuje 500pln. Ale z okazji, że ASRock poleciał w uja i zablokował napięcia DDR5 nie polecam obecnie. Może się ockną i zmienią to w następnych BIOSach natomiast na dzień dzisiejszy NIE

Masz pmic w ramie renesas? Jeśli tak, to ASRock do dziś go nie odblokował. Wcześniej Gigabyte też miał go zablokowanego. 

Opublikowano
14 minut temu, razeks napisał(a):

Faktycznie sporo ale chyba ten typ tak ma. Na 7800x3d mniej miales?

Tak, w systemie miałem kilka stopni mniej na 7800X3D. Ale jeszcze spróbuję zmienić bios na najnowszy, bo obecny jest z sierpnia, reszta to bety.

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Send1N Nie nie, ja chcę po prostu utrzymać 5425 zawsze i wszędzie. Sprawdzam x3 aktualnie :)

Ustaw -30 scalar 10x, potem -25 scalar 7x, zobacz co jest szybsze/lepsze. Wydaje mi sie ze jednak -30 scalar 10x bedzie szybsze niz -25 scalar 7x, ale to Ty musisz sprawdzic.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.11.2024 o 11:40, PiPoLiNiO napisał(a):

Mój komp wydaje z siebie dziwne dźwięki od dłuższego czasu. Coś jak pstryknięcie, czasem jak przelewana woda

Dźwięk przelewanej wody to zbyt mało cieczy w układzie, czasem powietrze ale to musiało by być już mega konkret bo najczęściej przy bąblach które tworzą się od powietrza to zwyczajnie pompa głośniej pracuje. Miałem ten sam efekt w swoim customowym aio do momentu aż nie uzupełniłem braków płynu. Zalać układ pod sam korek aby był zalany na te 98% powiedzmy nie jest tak prosto, ja biorę blok miedzy nogi wlewem do góry i widzę przez otwór ile jest płynu podczas oczywiście działającej pompy podpiętej do drugiego zasilacza na stole a w rękach mam chłodnicę i ustawiam ją w powietrzu w różnej pozycji, jak chcesz zalać idealnie to cieczy pod sam korek ma być przy każdej możliwej pozycji chłodnicy.  Niestety ty masz port w chłodnicy w silent loopie 2 :/ ja mam blok w swoim od pierwszego silent loopa który ma fill port w samym bloku.

Pardon  że tak odkopuje po trochu po 3 dniach ale dopiero nadrabiam wasz spam o niczym :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To już nie jest zbyt hardcorowe do codziennego uzytku? 

Nie, I jak bedzie dzialac i przejdzie wszystko to ustaw wtedy -31 i scalar 10x. Wtedy bedzie to -155mv. A jeżeli Ci przejdzie ze scalarem np 7-8x na -25 to wtedy scalara nie zmieniaj i sprobuj -26 allcore to bedzie -130mv. Troche nie rozumiem czemu tutaj kazdy albo -20 albo -25 albo -30 :D spokojnie mozna sobie zapodawac -32 -27 itp to sa wartosci odpowiednio -160mv i -135mv. Stepping jest co 5mv tak czy siak.

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie no, ja aktualnie sprawdzam właśnie 21,22,23 a teraz 24 :p

No i spoko, ale raczej powinno dzialac ~-30 ze scalarem 10x. -24 to -120mv, Całkiem niezla wartosc jak na tak szybki procesor. Kiedys Intele z reguly dawały rade wlasnie -120-130, teraz od 10nm to z reguly -50mv czyli wedlug terminologi amd to by bylo -10all core. Byly np proce z serii 9000 na intelu, np 9850h albo 9700 itp tam dawało sie zjechac na -290 -250 -270 rozne wartosc w zaleznosci od podkrecenia pamieci ram. To by bylo np odpowiednio -58 -50 -52. To były proce. Ale teraz na AMD i tak jest bajka to co mozna osiagnac za pomoca wlasnie -curve i scalara.

Opublikowano (edytowane)

@ernorator

Oki, czyli coś popsuli ... Ja przeskoczyłem bezpośrednio z p2.10 na 3.10, ale nadal renesas jest traktowany jako zablokowany. Jutro przyjdą patrioty i o ile uda się uruchomić pc to sprawdzę czy jest unlock. Ale chyba płyta wyzionela ducha, więc mogę szybko się nie dowiedzieć...

Przepiąłem zasilacz, komp wstał od strzała, wpiąłem z powrotem kable do hxa i komp działa. Medźik. Jutro sprawdzę czy richtek będzie traktowany jako odblokowany pmic na asrocku. 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)

27 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie działa. Zostanie -22 i x5. - 24 wywala, -23 działa, więc to -22 to dla pewności :)

ok. taka wiesz loteria :), kiedys stosunkowo łatwo bylo trafic selekta trudniej golden sample. Od momentu multi core, trafic selekta jest ciezko. Jakby kazdy z nas sie pobawil okazalo by sie ze 1 albo 2 core sa w stanie ogarnac -35 albo -40 niekiedy. Selekt to jest gdy procek trafi sie z wszystkimi takimi rdzeniami czyli masz 8 rdzeni ktore ida -35 albo -40. Potem jest jeszcze golden sample, tzn ma wlasciwosci selekta + ponadprzeciętny IMC, mozna sobie tylko wyobrazic jak teraz trudno trafic selekta, a juz jak rzadki jest golden sample. 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
32 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Jak jest z XMP, jak plyta oblusguje to nie ma zadnych kwiatkow i wczytuje je? 

U mnie wczytuje XMP z Lexarów 6400mhz cl32 i nawet działa stabilnie. Natomiast one mają 1.4v w XMP, nie wiem jak się sprawa będzie miała np. z wspomnianymi przez @NoviAMG Patriotami bo 8200mhz maja w XMP 1.45v

Opublikowano (edytowane)

Patrioty mają 1.45v xmp, ale wcześniej testowałem ram cruciala 2x32gb na moim asrocku , profil to chyba 1.25v i normalnie napięcie mogłem zapinać na 1.43v+. Z resztą zaraz wrzucę ten ram 2x32gb i zobaczę czy nadal działa unlock. Moduły mam odblokowane, problem leży w blokadzie pmic renesas na płycie asrocka. Ale może ASRock zablokował inne pmic...

Edytowane przez NoviAMG