Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Thermalright tf9 na pewno jest top, a ta gdzieś tam się w topce kręci. Nie wiedziałem co nałożyć, otworzyłem karton z thermalright pa120, myślałem że tf3 tam jest, a tam niespodzianka i tf7. Do wyboru miałem jeszcze noctua H1, mx4, lk17(nie polecam, spływa po pół roku), gd900, MX5, i jeszcze coś tam. Mx4 trafiłem słaba z Media expert, ostatnio odkryłem, że w me są minimum 2 rodzaje tej pasty, różnią się cena. Znając mnie brałem najtańsza, więc pewnie tu leży jej słabość. Temat rzeka z pastami, jak rys ma dobre przewodnictwo ciepła to nie będzie problemu rozgonić te 160w (chłodnice mają jakoś z 650w zapasu termicznego :) )

Opublikowano
2 godziny temu, ju-rek napisał(a):

Jak możesz, puść na tych nastawach AIDA64 test CPU, FPU, CACHE i jak przejdzie chociaż 30 min to jestem pod wrażeniem.

dokladnie tak sie robi, przy -30 ale z przekrecony bclk, czyli tak na prawde -38~ z scalar 10x bez problemu działa ale na 7800x3d. A widac ze nowe procesory nie daja sie tak bardzo zundervoltowac. Tak samo sie dziwie, ze mu tak nisko zszedl
0000000000000000o.png.d80674909264f1cd0c5917b7aaecfa95.png

Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

dokladnie tak sie robi, przy -30 ale z przekrecony bclk, czyli tak na prawde -38~ z scalar 10x bez problemu działa ale na 7800x3d. A widac ze nowe procesory nie daja sie tak bardzo zundervoltowac. Tak samo sie dziwie, ze mu tak nisko zszedl

Te trzy trzeba zaznaczyć, co podałem i wtedy zrobić test. Niektórzy się zdziwią , jakie mają CO "stabilne" :)

Opublikowano
2 minuty temu, ju-rek napisał(a):

Te trzy trzeba zaznaczyć, co podałem i wtedy zrobić test. Niektórzy się zdziwią , jakie mają CO "stabilne" :)

Puszczałem, jest łatwiejsze. Tak samo jak np puszcze całego yrunchera zamiast 3 opcji np FFtv4, n63 i VT3. Albo nawet samego fftv4, bo po prostu robi non stop nacisk na IMC a reszta daje jakby ochłonąć CPU. A jeżeli chodzi o -CURVE to wlasnie FPU najbardziej jest istotnym elementem. Tak samo jak Ci mowilem wtedy o tej Juli i SHA to sa benchmarki FPU, i jak masz tylko cosik nie tak odrazu restart leci. Domyslam sie, że jakby kazdy kto daje te -30 lub okolice na 9800x3d przepusil proca przez te benchmarki to nawet herbaty by nie zdazyl zrobic i by mu restart zrobilo

Opublikowano
46 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Układ się odpowietrza, poszedłem na hardcore, zalalem od razu układ, zamiast podłączyć tester szczelności. No cóż, mam nadzieję że mi to bokiem nie wyjdzie :)

To naprawdę poszedłeś odważnie 🫣 :niegrzeczny:

Rozbierałeś blok na części pierwsze ??

Ja swój rozłożyłem w celu oględzin,czy przypadkiem nie są zanieczyszczone finy stopy chłodzącej. Zrobiłem test szczelność całego loopa ok 30 minut i wskazówka manometru nawet nie drgnęła 🙂

Opublikowano
15 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Puszczałem, jest łatwiejsze. Tak samo jak np puszcze całego yrunchera zamiast 3 opcji np FFtv4, n63 i VT3. Albo nawet samego fftv4, bo po prostu robi non stop nacisk na IMC a reszta daje jakby ochłonąć CPU. A jeżeli chodzi o -CURVE to wlasnie FPU najbardziej jest istotnym elementem. Tak samo jak Ci mowilem wtedy o tej Juli i SHA to sa benchmarki FPU, i jak masz tylko cosik nie tak odrazu restart leci. Domyslam sie, że jakby kazdy kto daje te -30 lub okolice na 9800x3d przepusil proca przez te benchmarki to nawet herbaty by nie zdazyl zrobic i by mu restart zrobilo

0000000000000000ob.png.e9cad3e0f0a988ea08a5c42fc6e21e21.png

Przy 3 opcjach, leca one nie na raz, tylko naprzemiennie, Co widac po temperaturze procesora, interwał to cos kolo 15-20s. Wiec jest to dobry test, ale lepszy jak jest samo FPU

Opublikowano
14 minut temu, sniper76 napisał(a):

To naprawdę poszedłeś odważnie 🫣 :niegrzeczny:

Rozbierałeś blok na części pierwsze ??

Ja swój rozłożyłem w celu oględzin,czy przypadkiem nie są zanieczyszczone finy stopy chłodzącej. Zrobiłem test szczelność całego loopa ok 30 minut i wskazówka manometru nawet nie drgnęła 🙂

Nie rozbierałem, blok ma 9miechow a pc powiedzmy przez połowę tego czasu był włączany . Ja robiłem 24h wcześniej, ciśnienie nabite na czerwonym polu, po 1 dobie był ubytek ciśnienia, wszystkie złączki dokrecilem i po kolejnych 24h było bez spadku, więc wtedy zalalem płyn. A dziś hmm, odpowietrzam na spokojnie, obłożone reczniczkami wszystko, jakby coś miało strzelić to już by strzeliło. Mam przynajmniej taką nadzieję hah. Kurde, jutro zobaczymy jak clc spisuje się z tym prockiem.