Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

AMD Ryzen Master też jest całkiem dobry w te klocki. Jest tam opcja do testowania rdzeni i bardzo sprawnie wyłapała mi "kiepskie" i mocne rdzenie. Nastawy dla curvy w biosie mam właśnie z tego. Później można to odinstalować żeby nie bruździło w systemie.

Edytowane przez bourne2008
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie czaję jak to działa w Ryzen Master ale po zbadaniu "per core" gdy odpaliłem bios mobasa z sygnatury wartości zbadane same wskoczyły na sztywno. Gdy wcześniej dawałem profil ASrocka z CO -30 to bywało niestabilnie, po zbadaniu "per core" wyszło -50 dla rdzenia nr 0, -30 dla reszty i wszystko działa jak złoto.

Jest cicho, chłodno, stabilnie i wydajnie. Soft warty zabawy, przy prostym interface banalny i intuicyjny.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Glonek napisał(a):

Nareszcie się udało, teraz reszta i można się bawić :D

IMG_0561.jpeg

:wariat: Ło matko przenajświętszo jerychońsko gdzie żeś Pan w takiej prajsie wytarabanił tego Ryszarda???

[youtube]

Jak patrzyłem chyba przed wczoraj czy gdzieś są to pośmiałem się ostro z cen po 3K i więcej.

• Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, ibizpl napisał(a):

:wariat: Ło matko przenajświętszo jerychońsko gdzie żeś Pan w takiej prajsie wytarabanił tego Ryszarda???

[youtube]

Jak patrzyłem chyba przed wczoraj czy gdzieś są to pośmiałem się ostro z cen po 3K i więcej.

Na morele Panie się udało. Normalnie pokazywało 3300 zł XD Ale niżej była opcja „więcej propozycji” no i pokazywało się wysyłka z magazynu morele 1 za 2350 zł więc spróbowałem, śmieszne że z magazynu 3 już było za 3300

Opublikowano (edytowane)

Ram przyszedł, 1:1 nie wstaje z single rank, zluzowalem parę timingów i leci tm5. Jak jeszcze poza thaiphoonem, można podglądnąć jakie to kości ? Bez ściągania kamizelek oczywiście. 

IMG20241205174727.jpg

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano
1 godzinę temu, ibizpl napisał(a):

Ło matko przenajświętszo jerychońsko gdzie żeś Pan w takiej prajsie wytarabanił tego Ryszarda???

Jak wchodzi na stan procek w morele tak jak dzis to jest za 2400, dopiero jak znika stan to podnosi sie na ponad 3k.

Opublikowano (edytowane)

Ustaw TRFC niżej, tak na powiedzmy 480 i już bedziesz wiedział czy masz M czy A-Die. Generalnie M-Die schodzi do 160ns, A-Die do 120ns, czasem niżej. Zawsze też możesz zerknąć w Typhoona, choć on czasem nie pokazuje.

Edytowane przez Imm
Opublikowano (edytowane)

Taiphoon nie pokazuję, a pc bootuje w okolicach 160ns właśnie, dając niżej trfc czeka mnie twardy reset ;). Pc bootuje z równym 1 60ns, -1ns i komp wisi ;) 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)

Dziś znów po kilku godzinach grania, zrobiłem reset i nie chciał wstać. Świeciła dioda CPU i migał ram. Reset z przycisku i świeciła tylko dioda CPU. Wyłączyłem zasilacz, wyjąłem jedną kość ram, włożyłem z powrotem i działa. 

Dla przypomnienia płyta ASRock x870 riptide wifi i ryzen 7 9800x3d. 

Poniżej bios i jego ustawienia. Jestem laikiem, ale kiedyś się trzeba nauczyć, a nie mam na miejscu nikogo aż tak ogarniętego jak na tym forum. 

IMG_20241205_224735.jpg

IMG_20241205_224720.jpg

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Gdzieś wyczytałem, że agesa może robić problem. Chciałbym ustawić wszystko ręcznie tylko nie bardzo wiem jak się za to zabrać, żeby nie zepsuć. Ogólnie działa wszystko stabilnie tylko problem jest z POST co kilka resetów komputera. 

Jeszcze dopytam czy warto robić coś poza PBO 85 stopni -20mV przy karcie graficznej 4080 super?

Dla mnie bios to trochę czarna magia, więc liczę na jakieś wskazówki dla zielonego w temacie 😉

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
17 godzin temu, Adikon napisał(a):

Poniżej bios i jego ustawienia.

ja bym na próbę wyłączył memory context restore ( disabled ) i to samo jeśłi masz właczone memory power down.

• Upvote 1