Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, ibizpl napisał(a):

Ło matko przenajświętszo jerychońsko gdzie żeś Pan w takiej prajsie wytarabanił tego Ryszarda???

Jak wchodzi na stan procek w morele tak jak dzis to jest za 2400, dopiero jak znika stan to podnosi sie na ponad 3k.

Opublikowano (edytowane)

Ustaw TRFC niżej, tak na powiedzmy 480 i już bedziesz wiedział czy masz M czy A-Die. Generalnie M-Die schodzi do 160ns, A-Die do 120ns, czasem niżej. Zawsze też możesz zerknąć w Typhoona, choć on czasem nie pokazuje.

Edytowane przez Imm
Opublikowano (edytowane)

Taiphoon nie pokazuję, a pc bootuje w okolicach 160ns właśnie, dając niżej trfc czeka mnie twardy reset ;). Pc bootuje z równym 1 60ns, -1ns i komp wisi ;) 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)

Dziś znów po kilku godzinach grania, zrobiłem reset i nie chciał wstać. Świeciła dioda CPU i migał ram. Reset z przycisku i świeciła tylko dioda CPU. Wyłączyłem zasilacz, wyjąłem jedną kość ram, włożyłem z powrotem i działa. 

Dla przypomnienia płyta ASRock x870 riptide wifi i ryzen 7 9800x3d. 

Poniżej bios i jego ustawienia. Jestem laikiem, ale kiedyś się trzeba nauczyć, a nie mam na miejscu nikogo aż tak ogarniętego jak na tym forum. 

IMG_20241205_224735.jpg

IMG_20241205_224720.jpg

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Gdzieś wyczytałem, że agesa może robić problem. Chciałbym ustawić wszystko ręcznie tylko nie bardzo wiem jak się za to zabrać, żeby nie zepsuć. Ogólnie działa wszystko stabilnie tylko problem jest z POST co kilka resetów komputera. 

Jeszcze dopytam czy warto robić coś poza PBO 85 stopni -20mV przy karcie graficznej 4080 super?

Dla mnie bios to trochę czarna magia, więc liczę na jakieś wskazówki dla zielonego w temacie 😉

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
17 godzin temu, Adikon napisał(a):

Poniżej bios i jego ustawienia.

ja bym na próbę wyłączył memory context restore ( disabled ) i to samo jeśłi masz właczone memory power down.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Bo bios wyszedl kilka dni temu :D

Zobacz date w archiwum pliku z kiedy jest.

U mnie tez sp114 teraz

2*113,2*115*4*114

Wazniejsze jest vid p0 i na jakie co i vsoc mozesz cpu ustawic:)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

Zobaczymy jutro jakie u mnie wyjdzie SP :szatanek:

Przy tak precyzyjnym i wysokim SP robi różnicę 1-2 punkty, czyli świadczy o dopracowanej produkcji fafli krzemowych lub AMD machnęło konkretny bin 🤣 reszta opadu gdzieś tam upchną 🤫

Edytowane przez sniper76
Opublikowano (edytowane)

W BIOS 2604 mam SP113 P0 VID 1.155V

1x112, 4x113, 3x114, VID SP od 1.134V do 1.180V 

Te same cyferki co na poprzednim 2506 ech... troszkę słaby cep się trafił ;)

@Umpero

Uważam iż nie ma co ryzykować wgrywając niedopracowane tak ważne oprogramowanie jakim jest BIOS. W mojej ocenie za duże ryzyko ewentualnego uszkodzenia współpracujących elementów tak kosztownej maszyny :kwasny:

Edytowane przez sniper76
Opublikowano (edytowane)

Ehh, ASRock zablokował napięcia ram do max 1.43v jeśli xmp jest poniżej 1.45v... co za uje. Mimo że pmic richtek, który był zawsze unlock na asrocku...

Coś takiego będę testował, jakieś korekty ktoś podrzuci? Hynix mdie żeby nie było 

IMG20241207114835.jpg

Tm5 wyjaśnia temat w 3min :). Już zapomniałem jakie różnice głównie miały mdie. 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano
19 minut temu, NoviAMG napisał(a):

ASRock zablokował napięcia ram do max 1.43v jeśli xmp jest poniżej 1.45

Po co Ci takie napięcie? 6400 mam na 1.40V.

6400 i vsoc 1.24V tp trzeba mieć chyba baaaaaaardzo dużo szczęścia. Wbij 1.25 i wtedy odpal TM. 

Opublikowano (edytowane)

Na mdie dr blokada napięcia tak nie boli jak na dobrych adie sr. 

6400cl30 mam stabilne z vsoc 1.2v i vddio 1.3. ale zobaczę jeszcze. 

Ten egzemplarz z dobrym ramem i płyta tak kręci ram:

Screenshot_2024-12-07-12-20-01-15_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Edytowane przez NoviAMG