Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@TechStrategist Bez PBO. Ram 6000 28-36-36-36, FCLK 2200 i curva na każdy rdzeń osobno.

Masz jeden. Mogę zrobić 10 i będzie to samo. On ma tu 70 stopni. Tzn zrobiłem 2 i to jest drugi, bo był trochę lepszy niż 1 :)

obraz_2025-03-18_094624489.thumb.png.8c8174c4b1411a58279098d1cab2f1ff.png

Czemu ta krzywa u Ciebie taka poszarpana nawet dla 1 rdzenia? 

Screenshot2025-03-18101325.thumb.png.66b5c5c4fab4f60b54972da78fb780be.png

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

Rozważam przejście na platformę AM5.

Czy jest ona już stabilna i można śmiało migrować z LGA1700?

Myślałem o b850m steel legend / riptide i tu zagadka jaki procek, żeby było szybciej od i7 12700 5ghz w żałośnie zoptymalizowanych grach w stylu Hogwart Legacy?

9700x/7800x3d czy minimum to 9800x3d?

Opublikowano
19 minut temu, wallec napisał(a):

Rozważam przejście na platformę AM5.

Czy jest ona już stabilna i można śmiało migrować z LGA1700?

Myślałem o b850m steel legend / riptide i tu zagadka jaki procek, żeby było szybciej od i7 12700 5ghz w żałośnie zoptymalizowanych grach w stylu Hogwart Legacy?

9700x/7800x3d czy minimum to 9800x3d?

Hogwart Legacy jest ok FPS bez ray tracingu nawet na słabszym CPU, w momencie kiedy włączasz RT FPS monstrualnie spada. Aczkolwiek z 9800x3d i jakimis pamiątkami 6200cl26 powinienes miec okolice 90fps w najgorszym momencie. 

Jeżeli zależy Ci na stabilności to celowałbym w 6000/6200 2x32GB płytę PCIE 5.0 B850, jakiegos Asusa albo Gigabyte, która ma na chipsecie okolice 60C. 

Jeżeli chodzi o samą wydajnosc to przy 4070TIS OC w 4k raczej bedzie podobnie, może ciut lepiej 5%, w 2k przy jakims DLSS 4.0 balance albo quality(działa w kazdej grze wystarczy podmienic plik) FPSów jest juz sporo więc powinienes poczuc poprawe, podobnie jak w kazdej grze esportowej, lol, cs2, dota, valorant, fortnite fpsów bedziesz miał x2 no i nizsze zuzycie energii. 

• Like 1
Opublikowano

Ile negatywnego curve udało Wam się wpisać w BIOS aby Ryzen 9950X3D działał stabilnie? Ja wpisałem -20 w BIOS - co dało fajny boost w/g CInebench, ale nie próbowałem więcej wpisać. Czy jak wpiszę za dużo dla mojego CPU to może się okazać że nawet do BIOS nie wejdę aby to cofnąć? W ogóle przez BIOS testujecie te curve czy jakimś programem już pod Windows?

Opublikowano

@Ravenik Zawsze możesz zrobić clear CMOS, ale raczej będzie Ci się sypał windows jak przesadzisz z UV. Dobrą praktyką jest nie szaleć za bardzo tylko po trochu zwiększać wartości. Stabilność testuje się pod windowsem. Cinebench nie jest do tego najlepszy ale ale też warto zapuścić bo będziesz widział ewentualne spadki wydajności.  Mi osobiście szkoda czasu na syntetyki i testuję w grach. 

Co do tego ile możesz uzyskać to już może ktoś z posiadaczy w/w procka się wypowie. Zależy też od sztuki. 

• Thanks 1
Opublikowano

Ja mam na 9950x3d:

-co -30 dla x3d

-co -25 dla non-x3d

Moze 30/30 bedzie stabilne albo 40/25 nie probowalem jeszcze 

Na -40 i -30 po 30 min occt cpu test mialem freeza

Na -30/-25 dodatkowo tesotwne y-cruncher vst przez 1h stabilnie

Wszystko przy ramach na 8000mhz i vsoc 0.950

Opublikowano

Glowny 121

Na x3d 119

Na non-x3d 122 czy 123

Generalnie na rdzeniach x3d mam:

6*120

2 ostatnie 119

Wiec mysle całkiem ladnie trafiłem 

W drugiej sztuce sp 119 albo 120 zalezy jak ja bios chwycil i juz trochę gorzej

Sp x3d 117

Sp non-x3d 122

Ta idzie na zwrot chyba ze ktos by ja chcial :)

@sniper76 tez brales 9950x3d na testy?

Js potestowalem i chyba go sobie zostawie :)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Zachy

Sztuka naprawdę ładna 6x120 :woot:

Nie wziąłem na testy... przeraża mnie demontowanie bloku chłodzenia cieczą :/ ale wciąż z tyłu głowy biega myśl, ażeby kupić ze 3 sztuki :P

Na razie sypnąłem groszem i jadą do mnie nowe TeamGroup T-Force Xtreem 2x16GB 7600C36 :) bardziej do mnie przemawia ta marka niż Lexar 

Edytowane przez sniper76
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ju-rek napisał(a):

Zrobi 2233?

Jeszcze nie probowalem, jak wroce po weekendzie do Gdanska bede sprawdzal to tez :)

Na razie odebralem tez 2*24 8400/9600 cu-dimm team group xtreem i choc amd tego nie obsluguje to moze beda lepsze niz moje obecne zwykle 8200 xtreem :)

Ci do jakichkolwiek testów do poznych godzin niedzielnych jestem poza 3City :/

@ju-rek

Zapisałem sobie co testnac, przy okazji bedzie weryfikacja stabilnosci

Jeszcze musze ram do nich dostroic tzn wyzylowac vdd/vddq i vddio głownie zeby bylo na zyletki

Zabawa dla zabawy ale lubie to

Inna sprawa ze ja nie chce z napieciami na ram szaleć i powyzej 1.45 ich nie chce bujac dla nizszego CL

Bede tez testowal co te cu-dimm potrafia

34 minuty temu, sniper76 napisał(a):

@ju-rek

U mnie nie wstaje przy IF 2233 :Crash: 

2233 albo 2266 ulamek cpu robi

Trzeba miec naprawdę farta :puchar:

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
28 minut temu, Zachy napisał(a):

Bede tez testowal co te cu-dimm potrafia

Na AMD nic nie potrafią, bo działają jak zwykły RAM (w trybie "bypass"). Zresztą na Intelu w Gear 2 też nie ma żadnych korzyści.

29 minut temu, Zachy napisał(a):

2233 albo 2266 ulamek cpu robi

Trzeba miec naprawdę farta :puchar:

Wstać przy 2233 MHz a być stabilnym bez przycięć i wahań latencji, to dwie różne sprawy %-)

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, tomcug napisał(a):

Na AMD nic nie potrafią, bo działają jak zwykły RAM (w trybie "bypass"). Zresztą na Intelu w Gear 2 też nie ma żadnych korzyści.

Wiem wiem, ja chcę je na 8000-8200 puscic jak imc da :)

I chodzi mi o to czy beda lepsze niz xtreem 8200 :)

10 minut temu, tomcug napisał(a):

Wstać przy 2233 MHz a być stabilnym bez przycięć i wahań latencji, to dwie różne sprawy %-)

Latency mon Twoim przyjacielem podczas testów :)

A co do gear2 na intelu to lepiej opuscic takty i isc tak, niz powyzej 9200-9333 wbijac gear4, right?

Troche kusi 4 czy 6 kwietnia kliknac x870e Apexa :D

6 minut temu, ju-rek napisał(a):

OK. Jak coś to się przypomnę.

Sek w tym ze w niedziele wieczorem zaczalem dopiero go testowac :)

Wiec jeszcze będą mocne szlify configu pewnie

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
43 minuty temu, Zachy napisał(a):

A co do gear2 na intelu to lepiej opuscic takty i isc tak, niz powyzej 9200-9333 wbijac gear4, right?

Zależy, ile zrobisz w tym Gear 4. Ale 24/7 raczej okolice 10k i tak odpadają, więc Gear 2 i jazda ile IMC pozwoli (czyli pewnie 8600-9000 zależnie od proca).

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, sniper76 napisał(a):

@Zachy

Koleś na OLX wystawił TGE CU-DIMM CKD, które w ogóle na AMD nie wstają nawet przy 5600 MHz - tak odpowiedział koleś, a testował na 4 różnych mobasach AM5

Na intelu Apex wykręcił 9600 MHz

Zobaczymy czy u mnie one rusza mowil ze mam 2tyg na sprawdzenie wiec w niedziele bede je odpalal pewnie.

Ale to dziwne one na xmp powinny smigac tez.

@PiPoLiNiO ale chyba chodzilo o temp cpu a nie mobo :)

Tzn ta cala tabelke z temp CPU :)

Edytowane przez Zachy